Umjesto štrikanja

Među mnogobrojnim reakcijama nakon eskalacije nasilja u Splitu koje se ovih dana mogu vidjeti u medijima, nalaze se i one u kojima se, nakon deklarativne osude nasilja nalazi ono neizostavno ALI, kojim se to isto nasilje opravdava prebacivanjem odgovornosti sa nasilnika na žrtvu.

To je ista retorika po kojoj su silovane žene "krive" jer su "izazivale" silovatelja (u većini slučajeva samim svojim postojanjem),  po kojoj su pretučene žene krive jer su nasilnika izazvale "lošom" večerom  ili "neprimjerenim" pitanjem, ista retorika kojom se služio bizarni lik Danijel nakon silovanja lezbijke u filmu "Fine mrtve djevojke", upućujući joj plačnim glasom poznatu rečenicu: "Vidi sad šta si napravila!"

Gradonačelniku grada u kojem je razularena rulja skoro linčovala 200-tinjak učesnika Povorke ponosa, Željku Kerumu, neupitno je poštivanje volje "naroda". Pri tome je potpuno nevažna činjenica što je taj "narod" eksplicitno i pred televizijskim kamerama kršio Ustav i mnoge zakone za čije je dosljedno provođenje odgovoran i sam gradonačelnik.

Siniša Kuhar iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN),  svojim priopćenjem sugerira kako Ustav i zakone Republike Hrvatske ne treba primjenjivati jednako i dosljedno na cijelom teritoriju suverene nam domovine, već građani čija se prava tim zakonima reguliraju trebaju ostvarivanje istih tražiti u sredinama koje imaju dobru volju da im ta prava i omoguće.
Suvišno je naglašavati kako je osnovna svrha postojanja državnih službenika i namještenika dosljedno provođenje Ustava i zakona na cijelom teritoriju države čiji ih porezni obveznici financiraju. Sve drugo je izravno ugrožavanje suvereniteta i intergiteta Republike Hrvatske.

Očekivano, slične reakcije na subotnje divljanje u Splitu došle su i iz crkvenih krugova. Dok je fra Jozo Ćirko sretan što slike s Rive u kojima on "nije vidio nasilje", obilaze svijet, "ugledni" teolog Adalbert Rebić odlazi korak dalje izjavljujući kako su učesnici padrade "dobili što su tražili".  Kao da nikada nije čuo ni pročitao ono što je Isus rekao svojim učenicima 7. nedjelje kroz godinu.
 
Split 11.06.2011
 
A tko je odista kriv pokazuje banalna, laička analiza ponašanja zadnjih tjedan dana "narodne ikone" Kerumovog "naroda", kontroveznog pjevača Mladena Grdovića.

Dok je u subotu 11.06 prije održavanja Pride-a bio spreman "sve gayeve staviti na jedan otok i zapaliti" nekoliko dana kasnije na ispitivanju u policiji pravdao se kako je krivo interpretiran i kako on takvo što nikada nije izjavio.

Indikativno je kako se Grdović sjetio demantirati svoje prvobitne izjave tek kada je, uslijed pritiska javnosti, priveden na ispitivanje u zadarsku policiju kako bi se istražilo postojanje elemenata njegove krivične odgovornosti za govor mržnje.

Kako se prije privođenja nije imao potrebu očitovati o toj navodnoj krivoj interpretaciji izjave koju su osim Slobodne Dalmacije objavili i svi dnevni mediji i portali, očito mu ona prije privođenja uopće nije ni smetala.

Čak i da je odista došlo do krive interpretacije, što je prilično teško povjerovati,  Grdoviću je na dan održavanja Split Pride-a odgovarala uloga glasnogovrnika Kerumovog "naroda" čija je zadaća u medijima artikulirati sveopće stanje duha svjetine koja je u tom trenutku pakirala kamenice i topovske udare u ruksake i džepove.
I to je trajalo sve dok se nije pojavila mogućnost da za svoj govor mržnje snosi i odgovarajuće zakonske posljedice. Tek tada se Grdović sjetio demantirati izjavu koja je pored izjava njegovih istomišljenika i grafitne ikonografije koja još uvijek krasi "cvijet Mediterana",  bila pokretačko gorivo u motoru svjetine.

A sličnih izjava od raznih javnih osoba prije spiltske Povorke ponosa bilo je u izobilju.

I da citiram stih iz pjesme legendarnog spliće Dine Dvornika, koji se i sam baš nije uklapao u prepoznatljivu sliku pripadnika Kerumovog "naroda" - Pa ko je onda "zva vraga?"

Odgovor je vrlo jasan: državne intitucije - policija, državno odvjetništvo pa nakon njih i pravosuđe.

U tim institucijama još uvijek nisu svjesni kako je javni govor mržnje osnovna pokretačka snaga koja stvara uvjete za eskalaciju nasilja.

Tek kada institucije počnu procesuirati svaku izjavu koja sadrži elemente govora mržnje možemo očekivati da neće svatko u medijima laprdati što mu padne na pamet bez obzira da li će njegove riječi pokrenuti nečiju ruku s kamenom prema glavama ostatka naroda.

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 2773
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svibanj 2014 2271
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 2619
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svibanj 2010 7198
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4960
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4879
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svibanj 2015 1868
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 2610
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 2506
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 6613
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svibanj 2010 3436
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 4283
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Pogled s BaLConn-a