Umjesto štrikanja

Netom prohujala afera "gay imenik-a" koja je temeljito protresla hrvatsku gay javnost, neminovno nameće pitanje: koliko smo doista odgovorni prema informacijama i saznanjima koja, posredstvom svojih privatnih kontakata, vremenom skupimo o osobama gay populacije?

Svatko od nas ima nekakve informacije o drugim osobama, svatko vjerojatno ima i pozamašan broj osobnih podataka, brojeva telefona, adresa, fotografija i t.d. osoba s kojima smo u nekakvim razdobljima ostvarili nekakav kontakt, bilo da se radi samo o druženju, prijateljstvu, organiziranom susretu ili vezi.
Do sada nismo niti razmišljali o mogućnosti da bi se, pod nekim izvanrednim okolnostima, sve te informacije ili barem neke od njih mogle "izmigoljiti" sa naših računala na net i stvoriti, možda nerješive probleme osobama koje su nam, davanjem tih podataka, na neki način ukazale povjerenje.

Neću sada ovdje previše lamentirati o načinima na koje podaci mogu otići "van", no nije na odmet navesti nekoliko banalnih mogucnosti:

Dovoljno je možda samo malo neopreza da nekome umjesto "recepta" pošaljete sasvim drugi sadržaj koji nije njemu namjenjen.
Ili na trenutak dopustiti nekoj znatiželjnoj i nedobronamjernoj osobi, kod koje bi mogao postojati i dodatni motiv (zavist, ljubomora, nekakav prizemni interes i t.d.), da ostane sama za vašim kompom na par minuta.
Pa čak i kada kod te osobe ne možete prepoznati sve te atribute, uvijek postoji mogućnost da povodom nekih nerasčišćenih računa, ta osoba iskoristi vaš neoprez, te u trenutku nekakvog afekta ukrade podatke, što zahvaljujući ogromnim mogućnostima koje internet pruža, može veoma brzo poprimiti ogromne razmjere, te nanijeti štetu cijeloj zajednici a u većini slučajeva i vama samima.
Ukoliko vaše računalo koristi više članova obitelji, ili, ukoliko se radi o računalu na poslu, nikada ne možete biti sigurni  da sadržaji vaših datoteka neće stići pred neželjene oći.

Stoga se svi moramo potruditi, te u svoje dosadašnje navike unijeti dozu opreza, zahvaljujući kojem bi na neki način zaštitili podatke drugih, ako nam već nije stalo do toga da zaštitimo naše.

Evo nekoliko prijedloga:
- Za početak, nemojte stvarati nikakve posebne lezbijske baze, imenike i slično. Sve one informacije koje o curama imate ionako znate napamet. Brojeve telefona nemojte izdvajati u posebne imenike, jer popis u kojem bi se nalaze samo žene indikativno otkriva da bi se moglo raditi o popisu lezbijki. Imenik u kojem se, osim lezbijki nalaze i drugi vaši poznanici i prijatelji, te poslovni suradnici ni na koji način ne može imati kompromitirajuće posljedice, te stoga nikome neće biti interesantan.
- Brojeve telefona koje čuvate u mobitelu nastojte spremati u memoriju kartice. U slučaju krađe mobitela, kradljivci ne zadržavaju karticu, već samo aparat. Nerijetko odmah nakon krađe, gase aparat da neki iznenadni poziv ne bi otkrio samo krađu, te im je kasnije, ako prije toga niste isključili pin, nemoguće mobitel ponovo upaliti sa vašom karticom. Na taj način brojevi koji se nalaze u memoriji kartice postaju za njih nedostupni, dok su im oni koji se nalaze u memoriji aparata dostupni sa svakom drugom karticom.
- Nemojte čuvati infiormacije o osobama sa kojima više niste i ne želite biti u kontaktu. Ako je nešto prošla priča, očistite i svoja spremišta podataka. Podatke o toj osobi, ionako veoma lako možete ponovo pribaviti bilo putem T-Com imenika, ili od zajedničkih poznanika ili na bilo koji drugi način.
-Fotografije koje bi na bilo koji način bilo koga mogle komromitirati nemojte držati na računalu. Sigurnije je spremiti ih na CD i negdje gdje ste sigurni da ih nitko neće naći. Ukoliko živite samostalno nije potreban baš toliki oprez. Dovoljno je samo da po omotu i nazivu CD-a nitko ne može zaključiti o kakvom se sadržaju radi.

I na kraju za one koji smartaju da opreza nikad nije previše - postoje programi koji mogu zaštititi vaše file-ove i foldere od  upada onih koji bi sadržaje mogli zloupotrijebiti.
Neki od njih su Folder Guard i My Secret Folder uz čiju pomoć šifrom možete zaštititi određene direktorije od neovlaštenog pregledavanja.

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 3030
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svibanj 2014 2514
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 2844
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svibanj 2010 7470
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 5213
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 5136
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svibanj 2015 2131
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 2877
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 2765
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 6885
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svibanj 2010 3692
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 4524
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Pogled s BaLConn-a