Umjesto štrikanja

Pazite kakve sadržaje unosite u vašu malu "praznu bilježnicu"
U prvom dijelu ovog malog serijala imali ste priliku vidjeti nekoliko stvarnih situacija iz naše male  obitelji, iz kojih se može zakljućiti da su odnosi između moga djeteta i mene veoma topli i puni razumjevanja a ona jedna mlada djevojka koja za sebe često zna reći da je imala sretno djetinjstvo.

Budući da sam u zivotu dobila priliku steći to rijetko iskustvo, tj biti istovremeno i lezbijka ali i majka sretnog djeteta, pokušat ću vam ovdje prezentirati svoje iskustvo, kao i sve važnije momente odgoja i našeg odnosa za koje znam da su u procesu odrastanja i formiranja ličnosti moga djeteta odigrali presudnu ulogu.

Ovo je tema koja ne može stati u jedan članak, jer u procesu odrastanja ima toliko važnih stvari na koje roditelj mora obratiti pozornost ukoliko želi iskoristiti sve mogućnosti da mu dijete bude sretno. U konačnici, i sam taj proces traje dvadesetak i više godina.
Stoga, ovo shvatite samo kao početak serije natpisa.

Osnovni preduvjet za sretno djetinjstvo su upravo odnosi između djece i roditelja. Većinu trauma iz djetinjstva koje ljudi pamte, upravo su traume vezane za taj odnos. U tom odnosu ne smije biti neiskrenosti. A osobito ne smije biti licemjerja.

Kako roditelji potajno uvijek priželjkuju dijete s kojim će se moći ponositi, i djeca također žele imati roditelje na koje mogu biti ponosni. No za razliku od roditelja koji su već formirane ličnosti, sa usvojenim sustavom vrijednosti u kojem nerijetko ima dosta predrasuda, dijete nakon rođenja je poput prazne bilježnice u koju se tek trebaju početi upisivati određeni podaci, od kojih je sustav vrijednosti jedan od najvažnijih sadržaja. To upisivanje traje, od samog rođenja pa sve do smrti roditelja, pri čemu moramo biti svjesni da će se u toj bilježnici naći i sadržaji koje nećemo upisati mi, niti čemo moći sprijećiti njihovo upisivanje. No isto tako moramo biti svjesni da ipak mi najvećim dijelom možemo utjecati na stavove djeteta i prema tim sadržajima, i na taj način umanjiti njihove negitivne efekte na najmanju moguću mjeru. U tom smislu najviše nam može koristiti upravo kvaliteta odnosa koji sa djetetom uspijemo izgraditi.

Pri izgradnji kvalitetnog odnosa kao i prenošenja ispravnog sustava vrijednosti, dijete ne usvaja samo ono što mu roditelji ciljano pokušavaju prezentirati putem razgovora, savjeta pa čak i svađa. Veliki dio sadržaja kojim ćemo ispuniti tu našu "praznu bilježnicu" bit će upisano i na osnovu naših osobina, ponašanja i odnosa sa drugim ljudima, te djetetovih osjećaja koje tim svojim ponašanjima potaknemo. U tom smislu postoje neki nezaobilazni uvjeti ponašanja koje svaki roditelj neizostavno mora ispuniti.

Kriteriji i dosljednost

Svakome se od nas znalo dogoditi da naše ponašanje u određenim situacijama potpuno određuje raspoloženje u kojem se trenutno nalazimo. U smislu odnosa sa djetetom, to može značiti kako nam, u određenom trenutku kada smo dobro raspoloženi sve što naše dijete učini ili kaže izgleda simpatično i smiješno, dok u drugom trenutku kada smo frustrirani, pod stresom ili u problemima na isto djetetovo ponašanje reagiramo ljuto, vikom a ponekad i primjenom sile.
Najbolji primjer ovoga ponašanja većina vas je mogla vidjeti u svojoj okolini.

Kada dijete počinje pričati, dok još njegove riječi jedva prepoznaju samo najbliži, uvijek se nađe netko od odraslih (bake, djedovi, tete a ponekad i roditelji) kome je veoma slatko, simpatično i smiješno kada dijete opsuje. Često se odrasli zdušno trude obogatiti djetetov riječnik gotovo svim folklornim izrazima kojima naši jezici obiluju.
Ta slika najčešće izgleda ovako:
-dijete jedva sricuci gotovo nerazumljivo izgovori "piku maee". Svi se smiju, grle i ljube dijete otvoreno pokazujući ponos sto je njihovo dijete savladalo jednu veoma bitnu stepenicu u razvoju komunikacije jer je svome fondu od, do sada upotrebljavane tri rijeci (ma-ma, ta-ta, ba-ba), pridodalo još dvije. Dijete je sretno jer je otkrilo način uz pomoć kojeg može potaknuti po njega veoma ugodne reakcije okoline. I svi su sretni godinu-dvije.
No kada dijete napuni 4-5 godina, odraslima više nije interesantno čuti psovke iz njegovih usta. Sve češće se događa  da reakcije na njegovo psovanje, za razliku od prethodnog perioda, budu izrazito negativne. Dijete u želji da postigne prijašnje reakcije, psuje sve više koristeći pored onih ustaljenih, i neke nove izraze koje je usput čulo, no takvim ponašanjem izaziva još veće negodovanje odraslih.

Mame se u čudu pitaju što je to moglo onako dobro dijete pretvoriti u ovakvog "bezobraznika". Ne shvaćaju pri tome da se dijete ponaša upravo prema usvojenom načinu nakon kojeg očekuje ljubav, veslje i pažnju. Također, ne shvaćaju kako je dijete potpuno zbunjeno promjenom ponašanja okoline koje mame često uopće nisu svjesne. Da im ono očajnički pokušava ugoditi ali više ne zna kako to može postigći i da ga takvo ponašanje odraslih plaši i boli. Na vrata njihovog odnosa zakucalo je prvo nerazumjevanje.

Roditelji, na osnovu pažljivo promišljene i objektivne procjene, moraju postaviti kriterije prema kojima se dijete treba ponašati. Tih se kriterija trebaju dosljedno pridržavati prvenstveno oni. Ni u kom slučaju ne smiju dopustiti da na te kriterije utječe njihovo trenutno raspoloženje. To je jedini način na koji možete u vašu malu "praznu bilježnicu" upisati sadržaj zavaljujući kojem će vaše dijete daleko objektivnije moći sagledati sve svoje buduće odnose. To će mu biti neophpdno da savlada sve izazove i bez većih trauma prođe iskustvo koje  pred se njim nalazi, budući da je imalo "sreću" roditi se u ovoj relativno primitivnnoj sredini kao dijete lezbijke.

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 2773
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svibanj 2014 2271
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 2619
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svibanj 2010 7198
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4960
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4879
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svibanj 2015 1868
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 2610
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 2506
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 6613
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svibanj 2010 3436
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 4283
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Pogled s BaLConn-a