Umjesto štrikanja

Rasprava o Pride-u, koja se nakon njega odvijala na oba hrvatska LGBTT foruma, pokazuje da na hrvatskoj  LGBTT sceni postoji široki spektar interesa i potreba koje se nalaze unutar definicije "borbe protiv diskriminacije LGBTT osoba". Isto bi se moglo reći i za ostale države Balkana.

Iako se u raspravama, na prvi pogled činlo da su se formirale dvije strane oko konkretnog pitanja o kojem se raspravljalo, a koje su se nepomirljivo zauzimale za suprotstavljene stavove, potpuno je nevažno tko se, i u kojem broju priključio jednoj ili drugoj strani.
U ovakvim raspravama nisu važne strane. Važno je što objektivnije procjeniti sve okolnosti, važno je znati što misle oni za čije interese se aktivisti zalažu, u kojim okolnostima oni žive i koji ih problemi muče, te sa kakvim se iskušenjima susreću. Važno je, također, pokušati spoznati činjenicu da žestinu ovakvih diskusija ne uvjetuju prizemni motivi tipa "e bas mora biti po mome", već naprotiv osjećaj ucesnika da se rapravlja o, njima veoma bitnim, pitanjima.

Rasprave su nam, nadalje, pokazale da isto kao i na političkoj sceni, i mi u okviru LGBTT aktivizma koji je kod nas još u povojima, imamo začetak pluralizma koji bi se u nekim grubim podjelama mogao imenovati klasičnim odrednicama "lijevo - centar - desno" s tim što tu podjelu također treba uvjetno shvatiti ne primjenjujući pri tome baš sve odrednice u onom smislu u kojem se na taj način klasificiraju političke stranke.

Činjenica je da je pluralizam, kao i u svakoj drugoj zajednici veoma poželjan i jedini oblik društvenog organiziranja koji nam može osigurati stvarni napredak. Stoga je vrijeme da i mi aktivisti prevaziđemo naše osobne interese, naše ego tripove, prestanemo na problem gledati samo iz svoje perspektive a ovakve rasprave prestanemo doživljavati kao osobne napade na nas, te da konačno prestanemo očekivati bezrezervnu podršku od svakog člana zajednice, zahtjevajući zahvalnost za ovo što radimo, već da se počnemo ponašati i djelovati u skladu sa potrebama ove pluralističke zajednice.

Aktivizam sam po sebi nema svrhe ako se ne prilagodi stvarnim potrebama zajednice, te ako ne komunicira sa onima u čije ime djeluje i na koje se, u svome djelovanju, poziva.
Činjenica je da trenutno u Hrvatskoj, kao i u drugim državama Balkana, djeluju udruge koje nemaju puno povratnih informacija od onih čije interese promiču svojim djelovanjem, koje nemaju pojma što osjećaju i žele oni na koje se pozivaju u svojim aktivnostima.

Raspravama o Prideu u kojima sam učestvovala, upravo sam htjela potaknuti sve nas koji se aktivizmom bavimo, da se prestanemo baviti samima sobom i konačno se okrenemo tom našem "izbornom" tijelu te u okviru njegova pluralizma prilagodimo svoje djelovanje stvarnim potrebama i željama LGBTT zajednice.

Vrijeme je da napustimo formulu "LGBTT jedinstva" u okviru kojeg bi morali podržavati svaki oblik djelovanja bez obzira koliko on jeste ili nije u skladu sa našim osobnim uvjerenjima.
Kao što je i vrijeme da prihvatimo činjenicu da i medju nama postoje ljudi koji imaju drugačija misljenja o svim važnim pitanjima o kojima se različita mišljenja mogu vidjeti i u dijelu hetero većine, drugačija mišljenja o načinima djelovanja u okviru LGBTT aktivizma, koji imaju pravo ta svoja mišljenja izraziti, te se izražavanjem toga mišljenja boriti za svoje "birače" bez bojazni da će biti etiketirani kao licemjeri, konzervativci ili kojekakvim drugim neprimjerenim izrazima.
A rasprave u okviru kojih ćemo ta mišljenja izražavati ne bi se trebalo doživljavati osobno reagirajući povrijeđeno, već se treba suprotnim mišljenjima suprotstavljati snagom argumenata.

Onda u svakoj žešcoj raspravi nećemo vidjeti svađu, osobne napade, neraščisćene račune, već ćemo ih doživljavati kao naše male saborske sjednice, nakon kojih između nas neće ostati nepremostive prepreke a u nama negativni osjećaji.

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 2773
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svibanj 2014 2271
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 2619
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svibanj 2010 7198
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4960
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4879
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svibanj 2015 1868
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 2611
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 2506
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 6613
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svibanj 2010 3436
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 4283
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Pogled s BaLConn-a