Umjesto štrikanja

Zamislite slijedeću situaciju: našli ste se u knjižari (ok što nedostaje da malo maštamo?). Pregledavate nova izdanja, i ona stara koja zbog nedostatka novca još uvijek niste uspjeli kupiti. Gledate po policama -  obično vas privuče naslov. Ili autor. Uzmete knjigu, otvorite je i pročitate dio predgovora, uvoda ili bilješku o piscu. Zatim prelistate nekoliko desetaka stranica pa opet pročitate nekoliko redaka. I tako redom, knjigu po knjigu.

Za pojedine knjige imate predodžbu što bi mogle sadržavati. Neke su, opet, pisali autori čije knjige bi ste rado vidjeli u svojim policama. A nađe se i onih koje nakon par pročitanih redaka odlažete nazad na policu, potpuno sigurni da za nju ne bi dali niti desetak kuna (dinara/tolara/KMaraka ili čega god), čak i da ste opunomoćenik kreditne kartice Bill-a Gatesa.

Odjednom vas, iz filma "maštanje u knjižari", prene prodoran glas:
-"Molim Vos dodajte mi onu što ima one bež korice. Ne, ne tu! Onu pored nje! Sa smeđom crtom pri vrhu." - izgovori osoba (spol odaberite sami), nagnuvši se preko pulta pokazujući rukom u pravcu željene knjige. Prodavačica (ovo je moja predrasuda - bolje se osjećam u knjižarama u kojima rade žene) dohvati knjigu, i okrenuvši je da se vidi naslovnica, pruži preko pulta.
-"O ne! Kakvo je to glupo drvo na koricama. Ne, neću tu! Imate možda neku, iste boje a da je na naslovnici suton na moru? Ili akt, al da se ne vidi jasno. Ova mi se neće uklopiti sa ostalima."- reče osoba pružajući knjigu nazad prodavačici. Prodavačica iznenađeno podigne obrve i reče:
-"Lakše bih vam pomogla kada bi ste rekli kojeg autora želite. Ili možda koji Vas žanr zanima".
-"Nevažno"- reče osoba - "važno je samo da se uklopi sa policom i ostalim knjigama koje su na njoj. Polica je od tamnog stakla sa nosačima od sjajnog metala. Ne ne, nikako na nju ne ide drvo".

Dobro dobro, znam da svatko za svoje novce ima pravo kupovati što god hoće, no hajde budite iskreni: kakvo bi mišljenje imali o osobi koja se za kupovinu knjige odlučuje isključivo birajući omot? Dakle formu.
Nije li ipak sadržaj ono što stvarima i pojavama određuje nekakvu vrijednost? A forma je samo tu da taj sadržaj na neki način upotpuni. Koliko ste puta osjetili ushićenje čitajući predivnu knjigu iz knjižnice pohabanih korica?

U proteklih mjesec dana provela sam dosta vremena na internet stranicama gay i lezbijskih udruga sa ovih naših balkanskih prostora. Malo se svađala, malo pisala i većinom čitala sadržaje na stranicama i diskusije u Forumima o aktivizmu. I iznenadilo me me je koliko pojedini aktivisti troše energije da bi dokazali koliko seksizma ima u jezuku (jezicima), koji je izraz: lezbejka ili lezbijka, književni a koji kolokvijalni i da li tekstove, radi političke korektnosti, moramo pisati jednorodno ili dvorodno.
Kao da smo upravo riješili sve probleme koje LGBTT zajednice na ovim prostorima imaju, pa je eto ostalo još malo kozmetike - te sada sređujemo jezik. Kao da se upravo čekaju samo naše sugestije pa će se pustiti u tisak LGBTT politički korektni pravopisi i gramatike. I na koncu, kao da će nam upravo jezična politička korektnost omogućiti da se bez problema outamo u sredinama u kojima živimo, da mladi izlaze bez da razmišljaju o tome da li će ih netko na povratku kući, zaskočiti s leđa i pretući, te da će roditelji koji diskriminiraju svoju djecu zbog njihovog spolnog usmjerenja momentalno to prestati raditi, zahvaljujući politički korektnoj terminologiji.

Prema nereprezentativnom uzorku ankete koju još uvijek možete vidjeti na BaLConn-u, čak je 4 osobe od 30 anketiranih odabralo opciju da za njihovo spolno usmjerenje ne zna nitko. Iako je broj anketiranih premalen za neke ozbiljnije analize, iz ankete se ipak mogu isčitati neki pokazatelji. Izraženo u postotku 13,33 % od ukupnog broja anketiranih je potpuno closeted. Ako uzmemo u obzir da je internet bitno utjecao na razvoj spolnog identiteta onih LGBTT osoba koje se njime služe, kao i to da internet ipak koristi manji broj pripadnika LGBTT zajednice, nije teško pretpostaviti da je taj postotak vjerojatno  daleko veći među onima koji nemaju pristup internetu.
Među onima koji jesu out samo je 20 % onih koji su to potpuno. Ostatak pripada onima koji su se selektivno  outali obitelji, prijateljima ili osobama za koje znaju da bi ih mogle razumjeti.
Cini mi se da bi bilo daleko svrsishodnije usmjeriti energiju sa teorije prema tim osobama, osobito onima iz naših sredina koji na gay & lesbian stranice uopće ne dolaze, jer ćemo tako, pomažući njima u prihvaćanju njihovog spolnog identiteta povećati vidljivi dio zajednice i samim tim postati relevantniji sugovornik u borbi za prava koja nam pripadaju.

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 2773
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svibanj 2014 2271
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 2619
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svibanj 2010 7198
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4960
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4879
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svibanj 2015 1868
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 2611
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 2506
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 6613
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svibanj 2010 3436
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 4283
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Pogled s BaLConn-a