In Medias Sex

Hvalospjev lezbijskom umijeću ljubavi - IX dio
"Jebi ga, hvala ti za ljubav!"
Kako se kulturno razići? To pitanje si postavimo najkasnije (ali uvijek prekasno) u trenutku kad nam iz veze nestane i posljednje uzbuđenje, kad se sve pretvori u odstajalo i razvodnjeno piće koje nijedna više niti želi niti može piti.
Do trenutka te tragične spoznaje u stanju smo tješiti i zavaravati se do zadnje granice koja nas dijeli od gluposti, pa i nerijetko prijeći tu granicu.

Ne postoje lijepi i bezbolni krajevi ljubavnih priča. Ali se svakako možemo potruditi da ostanemo i u tim trenucima fair.

Vrlo je važno da budemo svjesne jedne činjenice: ipak je to žena koju smo jednom beskrajno voljele i poštovale. To bi trebala i ostati, što je lakše reći nego ostvariti. Nijemci kažu: "Bolje strašni kraj nego strahota bez kraja!" Pokušajte biti iskrena barem prema sebi i ne zavaravajte se. Nemojte ni nju zavaravati neodređenim i neiskrenim izjavama s namjerom da ju "poštedite". Naročito ako vam veza na kraju ipak na bilo koji način "explodira", nepovjerenje - koje ćete "dobrim" lažima nenamjerno ali nužno i sasvim sigurno prouzrokovati - će vam otežati mogući civilizirani međusobni odnos jednog dana, kad cijela drama završi. Nema dobrih laži! I za zajedničke prijatelje nema gore situacije od one kad još uvijek moraju gruntati koju od vas dva zlopamtila će, godinu dana kasnije, zvati na tulum, a da se nijednoj ne zamjere. Na kraju će neki od njih obje prestati pozivati!

Na tragičnom vrhuncu ljubavne veze sklone smo predbacivanjima, neosnovanim sumnjama i osudama, isključivo subjektivnim doživljavanjima svega što se kaže ili učini. To je trenutak u kojem vlastiti razum najviše trebate. I dobre prijatelje. Mobilizirajte svako zamislivo moralno pojačanje koje možete dobiti u tom trenutku. To će vas sačuvati od nepromišljenih postupaka (ako ste potpuno nekontrolirana budala, onda vam svakako nitko ne može pomoći! - ali, vrijedi pokušati osigurati se...) i neželjenih suvišnih posljedica dramatičnog raskida. I ne zaboravite: najveći dio posla oko sebe ćete ipak morati obaviti sama, a neke stvari koje učinite u afektu možda fakat nikada nećete moći popraviti i pomisao na "nemile događaje" će vas u budućnosti samo dodatno opteretiti.

Ako je ikako moguće, pokušajte prekinuti postojeću vezu prije nego što se upetljate negdje drugdje. To će vam objema uštedjeti gomilu nepotrebnog gruntanja, grižnje savjesti, dodatne ljubomore i emocionalnih ispada. Osim toga, ta dodatna nova dimenzija je također samo još jedno nepotrebno opterećenje koje objema pomućuje sposobnost realnog gledanja na stvari, koja nam je u toj fazi veze ionako narušena. Najčešći, vrlo dramatičan i, kako neke vjeruju - najjednostavniji - način radikalnog i konačnog raskidanja stare veze je još uvijek ta famozna "nevjera". Ona nikako nije razlog, no često je direktan povod raskidu. I kao takvu je treba gledati, barem u tom trenutku. To je samo jedan od simptoma bolesti vaše veze. I nikada ne dolazi tako iznenadno, iako smo u pravilu strašno šokirane kad se to uistinu desi. Do toga vjerojatno ne bi došlo da su stvari prije toga bile u redu i, ruku na srce, ipak se uvijek unaprijed zna s čime se može računati. Jedino nas naša vlastita ignorancija i potreba za samozavaravanjem može kratkoročno učiniti slijepima za očite signale. I, na koncu, zašto novu romansu započeti ružnim scenama iz sasvim drugog filma?

I kad konačno padnu te dvije riječi: "Gotovo je!", tada ste tek na početku. Najteži dio posla čeka da ga obavite.

Kao prvo, morate zaliječiti vlastite rane. Pustite bijesu i svim negativnim osjećajima koji vas u tom trenutku obuzimaju, na volju - koliko god je to moguće. Uzmite slobodan dan ili više njih. Većina poslodavaca ima razumijevanja za privatne emocionalne drame, ako iste ostanu izuzetak u vašoj radnoj biografiji. Pokušajte misliti samo na sebe i izbjegavajte razmišljanja o tome što ona sad radi, da li pati koliko i vi i sl. Ona sada uopće nije važna. Poželite Joj na trenutak sve kuge ovog svijeta i stavite Ju na led. Nemojte ostati sama u toj situaciji, jer postoji opasnost da učinite nešto nepopravljivo zbog čega će vam kasnije biti žao. Nitko od nas se nije rodio toliko snažan e da bi mogao i morao skrivati ili zakopavati svoje osjećaje. Od nekih stvari se jednostavno ne može pobjeći.

Pokušajte zaobići prirodna i medicinska sredstva za umirenje, ili ih što prije prestanite koristiti. To nas skulira na neko vrijeme i može pomoći u početku kad žena ima osjećaj da će se raspasti, ako ostane prisebna i potpuno svjesna. U normalnim okolnostima ta prirodna potreba za umjetnim uspavljivanjem osjećaja gubitka prođe najkasnije za nekoliko dana. Nakon tog vremena je psiha u principu spremna da se suoči sa činjeničnim stanjem i  počinje ga integrirati u vlastiti sistem. Ako iznenadna redovna pretjerana konzumacija alkohola, droga, tableta za spavanje i sl. potraje više od tjedan-dva, svakako se obratite nekome i popričajte o tome, prije nego što se to pretvori u ozbiljnu zdrastvenu  katastrofu za vas. Dodatni problemi vam uistinu ne trebaju.

Sada je pravi trenutak da mobilizirate prijatelje. Nađite objektivne ljude u koje imate povjerenja i koji neće pothranjivati isključivo vaš trenutačni osjećaj bijesa ili mržnje zbog nečega što je Ona učinila ili nije učinila i vidjeti jedino najveću kučku na kugli zemaljskoj (vi najbolje znate da Ona to nije!) u vašoj Bivšoj. Klonite se osoba koje kažu: "Ma, ja bih njoj pokaza/o/la...!" Ono što sada uopće ne trebate jest da vam netko hrani agresiju i pokušava u dobroj namjeri na taj način "podržati" vaš povrijeđeni ponos. Put u pakao je popločan dobrim namjerama. A za vas je sada najvažnije da se taj bol ne pretvori u nekontroliranu agresiju protiv žene do koje vam je, budimo iskrene, ipak još uvijek stalo. Uvijek se može napraviti još veće sranje, a vama je bitno da sranja prestanu, ili? Dakle, koncentrirajte se na vlastiti bol i ispovraćajte sve što vas boli. Budite bijesne i sebične, razočarane i tužne... Budite što i kakve god hoćete. U sigurnim ste rukama vaših prijatelja, koji neće dozvoliti da se sasvim pogubite u tome.

U tim prvim trenucima ćemo reći mnogo stvari iz kategorije "Nikad više...", ali to je, kad se smirimo i oporavimo od prvog šoka, teško održati. Očajnički pokušaj spašavanja povrijeđenog ponosa bezuslovnim održavanjem obećanja datih u trenutku "ljubavnog afekta mržnje" nas sprečava da kasnije realno ocijenimo cjelokupan odnos, samo povećava dramatiku trenutka i, zapravo, smara. Reći ćemo mnogo stvari koje mislimo, a nikad ih nismo izgovorile; mnogo stvari koje uopće ne mislimo, kao i mnogo stvari koje jednostavno nisu istina. Poreći ćemo - da ne bismo (btw. jedino u vlastitim očima!) ispale totalne glupače (ego je dovoljno razvijen da i u najapsurdnijim situacijama ipak mislimo u prvom redu na sebe i vlastiti image) - koješta što smo njoj jednom rekle kao Apsolutnu Istinu. Reći ćemo: "To ti nikada neću oprostiti!". To je prva stvar koju ćemo gotovo nesvjesno uraditi. Ako želimo razumjeti. I sebe i Nju i cijelu priču. Praštanje je možda najljepši dio ružnih priča, i za jednu i za drugu stranu. To obje oslobađa i omogućava, prije ili kasnije, uspostavljanje normalnijeg odnosa u kojem nijedna neće morati napustiti tulum na kojem je i ona druga (ne)očekivano osvanula.

Reći ćemo sve to, e da bismo se konačno mogle suočiti sa činjenicom da je žena čiju smo si sliku nacrtale ipak samo ljudsko biće, jednako jako i jednako slabo kao što smo i same. Naime, došao je trenutak kad konačno moramo iz vlastite glave iseliti barem dvije od one 4 suvišne osobe koje sam spomenula u prvom "Pičkinom dimu".

Osobno dajem u kritičnim situacijama prednost pismenoj komunikaciji. To je vrlo praktično ako smo sklone nepromišljenim startanjima osvetničkih pohoda tipa: "Idem joj pljunut' na vrata!". Pisanje zahtijeva vrijeme, koje bismo nepotrebno mogle potrošiti na gluposti i suvišne dramatične ispade, koji nam žderu sada toliko potrebne rezerve energije. Mozak je prinuđen srediti i formulirati misli, a i emocije se malo primire. To djeluje umirujuće i na organizam koji je ionako iscrpljen adrenalinom i koječime drugim. Tokom pisanja prisiljene smo da ipak i razmišljamo o tome što pišemo, to nam omogućava da se vlastitim tempom približimo situaciji na novi način. To će nas natjerati da biramo riječi, da smirimo agresiju i da se lakše pomirimo sa novonastalom situacijom. To će nas navesti da se sjetimo i dobrih stvari, koje se ne daju poreći. I koje se ne moraju poricati, jer: postoji tisuću razloga zašto ste se voljele. I samo nekoliko zbog kojih ste se razišle.

SMS nije pogodan način komunikacije u toj situaciji - brzo se možete pretvoriti u stalkericu, a ništa nećete na taj način riješiti. Napišite joj pismo, mail i kažite joj kako se osjećate, ako imate tu potrebu. Ona ga ionako ne mora pročitati, ali bar ćete vi imati osjećaj da ste to negdje istovarile. Budite maštovite u liječenju sebe. To je samo jedan od mnogobrojnih načina na koje možete kanalizirati vlastitu konfuziju osjećaja i povratiti eventualno izgubljenu samokontrolu.

S druge strane, to omogućava Njoj da odabere trenutak, kad će se ponovno suočiti s vama, jer i ona treba vremena da se posloži i nema smisla da se međusobno prisiljavate na nekakva "rješavanja stvari", ako niste obje spremne za to. Ako ih niste uspjele riješiti prije raskida, zašto biste to trebale uspjeti 72 sata ili 3 tjedna nakon njega?!? Nekima trebaju mjeseci da si ponovno dođu. Ali, nikad nije kasno da se počnemo ponašati razumno i s poštovanjem jedna prema drugoj. Kao što nikad nije ni prerano da to učinimo. Osim toga, neke stvari se riješe same od sebe, nakon što je učinjen korak prema oslobađanju iz nečeg što je prijetilo da vas obje učini potpuno nesretnima. Ponekad jednostavno ustanovite da nemate više što rješavati.

Onog trenutka, kad definirate razliku između onoga  čime vas je Divna Jedna povrijedila i onoga kakva je Ona uopće, prošle ste najgore. Majka Zemlja se zbog vašeg loma nije prestala okretati. Na putu ste da postanete ona stara. I da Ju ipak zadržite u sjećanju. Najtužnije su zaboravljene ljubavi.

I, ma koliko vam ponekad teško pada, budite ipak svjesne činjenice da ni Njoj nije lako. To će vam omogućiti da Ju jednog dana razumijete, (i)ako vas je možda dovela u uistinu nemoguću situaciju. Žene zaslužuju razumijevanje, čak i kad nas razbiju. Ako ni zbog čega drugog, a ono da naučimo prepoznavati signale, da nas ne bi slijedeći put razbilo.

Na kraju: sve što se desi nakon ljubavne priče ovisi o svakoj od nas pojedinačno i o priči samoj.

Ponekoj ljubavi ipak treba dopustiti da jednostavno umre.

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 2265
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svi 2014 1767
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 2175
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svi 2010 6577
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4438
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4447
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svi 2015 1422
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1980
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 2031
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5969
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svi 2010 3007
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3855
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Pogled s BaLConn-a