In Medias Sex

Hvalospjev lezbijskom umijeću ljubavi – IV dio

Najvažnije u poligamnim vezama jest da ostanemo iskrene prema samima sebi. Moramo poznavati sebe, moramo biti svjesne zašto to radimo, moramo znati gdje su naše vlastite granice i moramo biti u stanju artikulirati vlastite želje i potrebe.

Potrebna je apsolutna otvorenost i iskrenost između poligamke i njenih partnerica, što je izuzetno teško uvijek realizirati. Ali, nije nemoguće.

Poligamka je ta koja snosi odgovornost da sve ostane u okviru fair playa. Uz to, jasno je da svaka od sudionica snosi odgovornost za sebe. I, naravno da je važno uvijek biti svjesna činjenice, da ni jedna nije obavezna ostati u ljubavnoj priči koja joj ne odgovara. Najvažnije je da se ništa ne radi «njoj za ljubav». Takav stav rezultira u pravilu frustracijom, razočarenjem i emocionalnim i psihičkim lomovima, jer se na sebe preuzima teret koji, zapravo, ne možemo i ne želimo nositi.

Kako se izlazi na kraj sa «tehničkim» problemima poligamnog života: kako organizirati susrete, koliko želimo ili ne želimo znati, koliko moramo znati, kako se suočiti i prevladati vlastitu ljubomoru, kako može poligamna partnerica olakšati svojim Obožavanima njihov položaj itd.?

S obzirom da sam godinama svjesno i dobrovoljno živjela u ljubavnim višekutima, poznate su mi prednosti takvih veza, kao i izvori frustracija u njima.

O romantičnim predodžbama, "sitnim" lažima i ponosu

Osobno još nisam pronašla osobu s kojom bih mogla dijeliti apsolutno sve, a i ne želim da postoji samo jedna osoba s kojom ću dijeliti sebe u svim mogućim i nemogućim situacijama. Reći da netko nema ponosa jer se upušta u vezu sa poligamkom je, u najmanju ruku, netaktično i prenagljeno, jer nikad ne znaš što je tu ženu ponukalo i navelo da ostane u ljubavnom višekutu. Lagala bih i bila krajnje nepravedna prema svojim ljubavnicama kad bih tvrdila da je ijednoj od njih nedostajalo ponosa. Lagala bih i bila krajnje nepravedna prema sebi kad bih tvrdila da meni nedostaje ponosa.

Dakako, vrlo je romantična predodžba o vječnoj ljubavi udvoje. Sve mi tražimo idealnu ljubav, ovakvu ili onakvu, s jednom ili s više žena... Samo je način na koji želimo voljeti različit. Voljela sam monogamno, voljela sam poligamno, sviđa mi se i jedno i drugo.

Da li je nemoralnije voljeti legitimno više žena - u okviru kultivirane poligamije - ili voljeti jednu ženu, a iza njenih leđa, stalno ili povremeno, živjeti sve one čežnje i želje koje možda ne možemo s njom podijeliti (nebitno iz kojih razloga, to ne znači da je manje volimo!), lagati i izmišljati priče, skrivati se, osjećati se loše i imati grižnju savjesti jer nismo u stanju iskreno reći što želimo, jer je strah od osude i gubitka toliko velik da se radije zapetljamo u mreže laži i poluistina?

Ježim se pri pomisli na ovu drugu mogućnost: da mi netko mora lagati (ili ja nekome) jer se bojimo da ćemo biti ostavljene, iako se volimo, samo zato da sačuvamo nekakav svoj imaginarni ponos... Dovoljno sam sigurna u sebe i znam da se neću razboljeti od toga ako žena koju volim, i koja voli mene, podijeli postelju ili bilo koju drugu vrstu intime s nekom drugom ženom. To je njihova stvar. Ona i ja imamo naš odnos, koji je totalno drugačiji od onog koji ona ima s tom Drugom.

Hm, znati da si ti ona o kojoj je oduvijek sanjala i koju je željela, to jest lijepo, ali osobno znam da vjerojatno nikada nikome neću moći ispuniti tu želju, i da meni nitko tu želju ne može ispuniti. Između ostalog: ne želim se ni jednoj ženi nikada sasvim, bezgranično i potpuno prepustiti. Osim možda na trenutak, na određeno vrijeme... Želim ostati svoja, želim ostati ja. Da li me itko ikada može voljeti baš onakvu kompletnu kakva jesam? Nisam sigurna u to, to je jedino u što nisam sigurna... jer znam kakva sam... Još jednom naglašavam, ovo je moje mišljenje... Ali, isto tako vjerujem da nisam jedina koja razmišlja na taj nacin.

Naravno da polazim od vlastitih iskustava... jer postoji teorija i postoji praksa. I u praksi mi ne mogu pomoći ni 1000 teoretičarki (pogotovo ne one koje poligamiju propagiraju, a nisu se nikada našle u situaciji da dijele ili da budu dijeljene...). I zato više vjerujem ženama koje imaju slična iskustva, nego da tražim po knjigama savjete. A stvari mogu početi objektivizirati tek kad sam prošla svoju osobnu subjektivnu golgotu. Ili?