In Medias Sex

Hvalospjev lezbijskom umijeću ljubavi – III dio 
Na ovom mjestu bih vas ipak, za svaki slučaj, htjela još neko vrijeme ostaviti stajati pred vratima spavaće sobe i u nekoliko slijedećih «Hvalospjeva» posvetiti se temi oko koje se već godinama lome koplja, i to ne samo u lezbijskom okružju: poligamija iliti mnogoženstvo.

Zašto Hvalospjevi mnogoženstvu?

Sve mi sanjamo, manje ili više, češće ili rijeđe, o «Ženi Života» i jezivo smo razočarane kad ustanovimo da ta žena u prosjeku ima rok trajanja od samo te poznate «Lezbijske tisuću i jedne noći», što ce reći: 2,7424658... godine... I koliko puta vam se u toku tog, relativno kratkog, vremena dogodilo da upoznate neku novu ženu i pomislite: «Oh, tako bih je rado bolje upoznala, ali ne mogu, što će reći moja draga?!?»?, jer je taj interes prijetio proširiti se i na emocionalnu i erotsku razinu...

Zašto smo posesivne?
Zašto želimo i tražimo nečiju erotsku ljubav samo za sebe?
Zašto smo ljubomorne?
Zašto se bojimo gubitka voljene osobe?
Zašto nam je toliko važna ta erotska vjernost?

Ne želim ovdje nikoga osuđivati, nego jednostavno napisati nekoliko redova o tome kako takve veze funkcioniraju; gdje su poteškoće i problemi i kako ih riješiti; kako se izlazi na kraj sa strahovima i ljubomorom; kako se provode noći, kad, htjele to ili ne, znamo da je poligamna ljubavnica u drugom krevetu; koliko želimo znati i da li uopće išta želimo znati o «onoj drugoj» itd. itd...

Prije nego što me kamenujete, jer ćete pomisliti da propagiram mnogoženstvo, ipak se potrudite pročitati ove textove do kraja, jer to uistinu nije tako rijetka pojava kao što se ponekad misli. U jednom od svojih mnogobrojnih postova na Forumu BLC-a sam izjavila da ljubav ima mnogo lica. Po mom mišljenju, ljubav ima toliko lica koliko ljudi poznajemo i volimo. No, ograničit ću se na mnogoženstvo u okviru lezbijskih ljubavnih eskapada.

(Ne)zgodna situacija

Prije ili kasnije, u toku Prve Večeri, a najkasnije Jutro Nakon, prevlada znatiželja (ili je to potreba za emocionalnom sigurnošću, koju ipak sve tražimo?) i manje ili više stidljivo postavimo pitanje: «A ti? Imaš curu (ženu, djevojku...)?» Pitanje je savršeno legitimno. No, da li smo uvijek u stanju pomiriti se sa isto takvom apsolutnom legitimnošću odgovora, ma kakav on bio, i ne osjetiti se pravarenima i poniženima, ako isti nije onaj koji želimo čuti?

Tokom posljednjih nekoliko godina upoznala sam mnogo žena na različitim forumima i chatovima, kao i u Real Life, i većina ih - ako traži - traži stalnu prijateljicu, ljubavnicu, Ženu Svog Života i svima je seksualna vjernost nevjerojatno važna.

Mali broj žena je, kada ih to direktno upitate, spreman upustiti se u One Night Stand. S druge strane, budimo iskrene: stojimo pred vratima spavaće sobe, ili smo već u krevetu, obje zavedene i popaljene do ludila – koliko nas će uistinu u tom trenutku reći: «Čuj, sorry, ali ja ne želim s tobom podijeliti postelju (samo) ove noći!» S obzirom na činjenicu da takve stvari rasčistim sama sa sobom i svojim (ostalim) ljubavnicama još prije sudara s Njom, ja u tom trenutku svakako više ne moram,  ne mogu i ne želim otići iz Njenog zagrljaja.

Iz iskustva znam da se svakoj, ali baš svakoj!, od nas može dogoditi da u isto vrijeme osjeti erotsku ili emocionalnu (ili oboje!) naklonost prema više žena. Što je u tome loše, zašto se same zakivamo u patrijarhalne lance monogamije, pod izlikom da je erotska vjernost jedna od najvećih vrlina u ljubavnoj vezi? Zašto automatski osuđujemo žene koje se pokušavaju kretati «out of the thin line of the fidelity»?

Ne tvrdim da je poligamija bolja ili lošija od monogamije, samo želim tematizirati mnogoženstvo kao jedan od mogućih nacina življenja... Ni više ni manje... Ili, kako bih ja to nazvala:

Kultivirana poligamija

Da bih izbjegla pomenutu (ne)zgodnu i neugodnu situaciju, trudim se da stavim odmah na početku stvari na svoje mjesto i otvoreno kažem da li sam još negdje emocionalno angažirana i seksualno aktivna ili ne. Time dajem novoj Obožavanoj mogućnost da prije nego što se zapetljamo u plahte sladostrašća, razmisli o tome da li je to njen trip ili ne. I dakako, to pretpostavlja moju vlastitu sposobnost akceptiranja Njenog «Hvala, ne bih...», što nas ne mora spriječiti da obje provedemo zanimljivo veče u ugodnom društvu.

Kao što već rekoh: osim dobrog sexa, žene vole i dobar razgovor i nježnosti. Odsutnost sexa ne znači da jedna drugoj ne možemo pokazivati nježnost, ako je osjećamo. Važno je jedino znati gdje su vlastite granice, kao i granice one Druge (Treće, Četvrte...) i poštivati ih. A to se ne može postići bez iskrenosti i otvorenog razgovora.

Kad govorim o «kultiviranoj poligamiji», mislim na svjesnu odluku da se ljubav živi na takav način, da se legitimno voli više žena (emocionalno, intelektualno, seksualno... postoji bezbroj načina voljeti druge). Dakle: voljeti više zena, ali ne potajno, bilo kojoj od njih iza leđa. Mislim da ipak među nama postoji jedan dio žena koje si to mogu zamisliti, ali ne znaju kako bi to uopće postavile i integrirale u vlastiti život, bez da naiđu na osudu okoline. I upravo zbog njih pišem ovih nekoliko «Hvalospjeva».

Rijetko tko je slobodan od ljubomore, od straha od gubitka voljene osobe i svih inih strahova koji nas obuzmu kad pomislimo da nam draga osoba leži s nekim drugim u krevetu. Zašto je baš sex kamen spoticanja?