Bloqueer

Danas kontam da mi je sutra termin za novu kolumnu. Ovu sedmicu stalno nešto piskaram pa mi malo ponestalo ideja. Pitam ja prijateljicu za pomoć, kaže mi ona da bi mogao pisati o tome kako je konzervativno naše društvo i kako su najbanalnije stvari kod nas tabu. I stvarno, malo razmislim i skontam da je ona u pravu. Rekoh da se i ja malo pozabavim tom temom.

Na početku ću vam ispričati nedavni doživljaj njenog rođaka. Lik je super. Raja, što bi mi ovdje rekli. Visok, duga tamna kosa, smeđe oči sa jako malo bora oko njih, iako ima već 30 godina u guzici. Lik inače živi vani, a ovdje je preko ljeta. Došao kod rodice u posjetu. Sve ove informacije su potrebne za daljnu priču. On je ovdje već malo duže i, kao i svima, i njemu se istrošile higijenske potrepštine. Tako vam se on spakuje i ode u jednu od malo većih radnji sa higijenskim i kozmetičkim proizvodima u Sarajevu. Stavlja on u korpu šta mu treba. Većinom sve marke Nivea, jer to je čovjeku najomiljenija marka. Nije našao sve što je htio, ali polako dolazi do kase. Pitat će za ostalo. Stavlja korpu i žena počne vaditi stvari koje je kupio da bih provukla kroz kasu. Prva na red je došla pjenja za brijanje. Provuče je ona. Onda izvadi šampon. I to je ok. Provuče i to. Sljedeća je došla na red malo manja bočica koja je veoma slična onoj od šampona. Gleda žena bočicu, pa njega, pa bočicu... Ne može da vjeruje. Pa to je regenerator za kosu. Na licu joj se očitava nevjerica, ali ništa ne govori i provlači i taj regenerator. Na red dolazi gel za tuširanje. Tu nema problema, ipak na njemu piše da je za muškarce. Provučeno. «Još nešto?», pita ona njega. «Ima te li Nivea kremu protiv bora?», odgovara on. Žena ga gleda i kaže mu: «Gospodine, to nije za vas.» On samo nastavlja: «Ne brinite, gospođo, ja tu kremu koristim već godinama.” “Ali… To je za žene.”, govori mu ona. On se okreće i gleda po radnji. Vidi ono što traži. Kreće po kremu. Da pojasnim krema o kojoj se radi je Nivea Q10 na kojoj, na engleskom, piše da je ZA MUŠKARCE.

Uzima on kremu i krene prema kasi, kad mu pogled uhvati novi Nivea proizvod. Ovo dosad nije vidio, a obožava Nivea-u. Uzima i tu bočicu i prilazi kasi. “Izvinite, šta je ovo? Ovo nisam prije viđao.”, upita on kalašturu za kasom. Njen izraz lica se odjednom promijeni. Gleda ga k’o da joj je pobio pola familije. Šuti ona. On je gleda, pa opet upita šta je to. Ona mu kroz zube prosikta: “To vam je gel za intimno pranje.”, i uze mu bočicu iz ruku. Ostavlja bočicu kraj kase. Krenu on da pita šta je to intimno pranje, ali vidi nije mu se s njom igrati, pa prešuti. On joj doda kremu koju ona s najkiselijim osmijehom na svijetu provuče kroz kasu. Dade mu račun. On uredno plati sve što je kupio, stavi stvari u kesu, s osmjehom reče: “Doviđenja!”, okrenu se i izađe. Kad je došao kući prvo upita rodicu, moju prijateljicu, šta je to intimno pranje, a onda joj ispriča šta se desilo.

Nakon što su mi to sve ispričali, zapitam se ja zašto je žena tako postupila. Ok, zar smo stvarno takvo društvo gdje muškarac ne smije kupiti regenerator za kosu jer, pobogu, to samo kupuju žene? To što taj dotični muškarac ima kosu do pola leđa, e pa nema veze nek se on muči. Mislim, kupio je kremu protiv bora. Pa? Da je bila pametna možda bi i pročitala ono “FOR MEN”. Ali ne, žena tu radi, a tu kremu kupuju žene, pa to što je proizvedena za muškarce… to se ne pika. Zanima me samo šta bi uradila da ju je pitao šta je to intimno pranje ili da je kojim slučajem odlučio kupiti taj gel. Mislim da bi ženu srčani uhavatio.

Što je gore nije ona jedina koja bi tako reagovala. Ima takvih ljudi kod nas, na izvoz. Zar smo tako zaslijepljeni našim predrasudama? Zar smo tako, nemam bolji izraz, zaostali da se uloge žene i muškarca u društvu nisu promijenile? Znači, ja sam muško, trebam jedino kupovati šampon, gel za tuširanje i dezodorans da ne bih smrdio na kilometar, a održavanje kože i tijela uopšte ne dolazi u obzir? Samo žene imaju tu obavezu? Muškarci mogu izgledati kao da su podletjeli pod tramvaj, a žene to ne mogu… Zar briga muškaraca za održavanje njihovog tijela treba biti tabu? Zar bismo se trebali stidjeti i kriti to što se brinemo da izgledamo lijepo? Koja glupost.

Mislim da je u svemu ovome gore ono što imam osjećaj da je pomislila, a to je da je lik peder. Pa šta i da jeste. Šta, pederi su jedini muškarci koji se brinu za svoje tijelo? Sve i da jesu - zar je to loša stvar? Nevjerovatno je koliko je ovaj svijet pun tabua. Mislim sex, kao jedna najobičnija pojava kojom smo, da naglasim, svi došli na svijet je nešto što se ne raspravalja. Homoseksualnost, zlostavljanje žena, prostitucija, pedofilija, trgovina ženama i djecom i o hiljadu drugih stvari se ne raspravlja, a upravo bi to bio jedan od ključnih načina rješavanja tih problema. Sve se sjetim kad sam bio u drugom srednje i jedan moj prijatelj je radio referat o homoseksualnosti. Nako svega, sljedeće sedmice nam je došla zamjenica direktora da kaže kako misli da: “Nije prikladno govoriti o toj temi, jer ako se o tome govori, to će se i postati.” Nek nam je Bog na pomoći kad ima takvih ljudi…

Over and out.