Internet

Indeks Članka

Prosječni korisnik interneta sa nostalgijom se sjeća prošlih vremena, u kojima mu je u inbox stizala samo željena pošta, a pojava virusa na nečijem kompu doživljavala se poput senzacije. Danas se sa virusima susrećemo pri svakom otvaranju outlooka, a dolazak na net bez aktivnog AV programa u većini slučajeva znači zarazu koje korisnik računala uopće ne mora biti svjestan.

U tekstu koji slijedi napisat ću neke informacije o trenutno aktualnim virusima, jer, kao i protiv RL virusa, i protiv ovih se morate boriti cjepivom (AV programi) ali i znanjem.

Bagle

W32 crv koji već dulje vrijeme hara internet prostorom pod imenom Bagle dolazi na računalo korisnika putem e-mail poruka u kojoj se u privitku (attachmentu) nalazi komprimirana datoteka zaštićena lozinkom koju možete naći unutar teksta mail poruke. U prvoj verziji Bagle se pojavio početkom godine, a aktiviranjem programa iz privitka vaše bi računalo bez vašeg znanja nekontrolirano počelo slati zaražene mailove na sve adrese iz adresara.
KAo i većina ostalih virusa i ovaj se, stano mutirajući, ponovo pojavljuje u novim verzijama što se pojačalo početkom ovoga mjeseca kada su autori objavili izvorni kod virusa što je, mnogima koji to žele, omogućilo da se okušaju i u toj vrsti programiranja stvarajući svakodnevno nove verzije.

Najnovije verzije crva Bagle pojavile su se sredinom mjeseca sa nazivima Bagle.AF, Bagle.AH, Bagle.AG a razlika u odnosu na starije verzije se očituje u načinu komprimiranja da bi se izbjeglo prepoznavanje od strane AV programa.
Nove verzije virusa također šalju mailove na sve adrese koje virus pokupi sa zaraženog računala iz datoteka slijedećih ekstenzija: WAB, TXT, MSG, HTM, SHTM, STM, XML, DBX, MBX, MDX, EML, NCH, MMF, ODS, CFG, ASP, PHP, PL, WSH, ADB, TBB, SHT, XLS, OFT, UIN, CGI, MHT, DHTM, JSP, a za slanje mailova koriste svoju vlastitu SMTP rutinu, zbog čega je nemoguće otkriti sa kojeg je račulala virus stigao do vas.

Većina proizvođača AV programa ovaj virus označava srednje opasnim, a izbjeći ga možete uz oprez prilikom otvaranja mailova sa ZIP datotekama u privitku, kao i redovitom nadogradnjom antivirus programa.

Lovegate

Posljednja varijanta Lovegate crva ostatak je davnih vremena kada je infekcija malicioznim programom za sobom uvijek povlačila reinstalaciju barem dijela aplikacija, pa čak i operativnog sustava. Lovegate-AE i Lovegate-AH ponovo su ovdje.

Prve varijante Lovegate crva detektirane su početkom 2003, nakon čega su mutirale više od tridesetak puta. Posljednje dvije varijante kao i njihovi prethodnici šire se putem elektroničke pošte, prikupljajući sve adrese na inficiranom računalu. Jednom aktiviran, Lovegate pokreće i backdoor komponentu, koja zlonamjernom korisniku omogućuje potpunu kontrolu nad računalom i pristup svim dokumentima i podacima. Inficirano računalo sposobno je i samostalno zaraziti ostala računala na mreži – iskorištavajući godinu dana star sigurnosni propust koji je postao slavan zahvaljujući crvu Blasteru. No najveći problem Lovegate crva jest sposobnost zamjene .exe datoteka vlastitom kopijom, što efikasno onesposobljava brojne aplikacije. Na žalost, u ovakvim situacijama jedino što preostaje jest reinstalacija pogođenih aplikacija, a ukoliko je detektirana i aktivna backdoor komponenta, preporučuje se i reinstalacija cijelog računala.

Lovegate crv zapravo je atavizam iz razdoblja kada su računalima harali virusi čija je namjena najčešće bila inficiranje izvršnih datoteka. Dezinfekcija ovakve datoteke ponekad je bila uspješna, no u većini slučajeva reinstalacija i povratak podataka s backup medija bio je jedini siguran način uklanjanja zaraze.

Kao i kod ostalih, i za ovaj veoma opasni virus vrijedi pravilo prema kojem ne treba otvarati privitke poruka koje izgledaju sumnjivo. Ukoliko nisu sigurni što potencijalno opasan privitak sadržava, preporučuje se njegov pregled antivirusnim programom prije samog pokretanja.

Sasser.B

Jedan od virusa koji mozete "pobrati" nevinim surfanjem po internetu Sasser, širi se koristeći sigurnosni propust u Windowsima (LSASS-a) za kojega je Microsoft izdao "zakrpu" prije nešto više od dva tjedna.

Iako je rečeni sigurnosni propust prisutan u praktički svim Microsoftovim operativnim sustavima, Sasser je sposoban inficirati samo Windowse 2000 i Windowse XP. Korisnici Windows Servera 2003, Windowsa NT 4.0, Windowsa 98 i drugih za sad nisu ugroženi, no imajte na umu da bi se to moglo promijeniti u novim verzijama Sassera.

Sasser saminicijativno pristupa računalu priključenom na Internet i ukoliko računalo nema instaliranu sigurnosnu "zakrpu" koristi sigurnosni propust inficirajući vaše računalo bez vašeg znanja. Nakon inficiranja, on prekida vezu sa Internetom, restartira računalo i to ponavlja pri svakom novom pristupu Internetu. Brzina inficiranja je, po nekim statističkim podacima, dvije minute nakon priključivanja na Internet.

Zaštita je, kao i uvijek, ista – skinite najnovije sigurnosne zakrpe s Windows Updatea i redovito nadograđujte svoj antivirusni program. Ako je vaše računalo već inficirano Sasserom, slijedite upute za uklanjanje na web-stranicama proizvođača antivirusnog programa kojeg koristite.

Za detaljnije informacije o svemu ovome možete pogledati Microsoftove informacije o Sasseru i Microsoftove informacije o sigurnosnom propustu kojega Sasser iskorištava.

MyDoom

Naravno, i legendarni MyDoom je u ovim vrućim ljetnim danima dobio svoju novu inačicu, koju Sophos naziva W32/MyDoom.o, a čije su žrtve jučer nakratko bile i velike tražilice. Google, Altavista i Yahoo slamali su se na trenutke pod teretom upita zaraženih PC-a.

Naime, MyDoom je inače kombinacija crva i trojanca čija je osnovna zadaća da svojim tvorcima pribavi što više mail adresa.
Očito, pisci crva su shvatili kako im zombi računala zaražena njihovim uratkom mogu donijeti više e-mail adresa ako, nakon što ukradu adrese sa zaraženog PC-a, iskoriste njegovu vezu na Internet i bandwidth kako bi upitali za još e-mail adresa velike search engine. Naravno to sve za posljedicu ima enormne količine spam-a koje redovito stižu u naše inbox-ove.

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 2336
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svi 2014 1819
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 2230
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svi 2010 6633
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4484
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4502
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svi 2015 1469
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 2062
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 2099
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 6043
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svi 2010 3054
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3907
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Lezvezarije Gilde M.

 

Izložba Tine Antolić

Pogled s BaLConn-a