Glazba

Ejmi Tarner i Ketrin Loansberi predstavljaju That's What She Said , lezbejski komedijaški duo koji naprečac osvaja svet oko sebe. Živim nastupima i youtube hitom "U-Haul: The Music Video" one ismevaju lezbejske stereotipe, a to je nešto što publika ume da ceni. Svojim britkim humorom ovaj dvojac je za kratko vreme postigao neverovatnu popularnost. Cherry Girl upoznaje ove dve dame koje su u usponu i koje "Making the World Smile...One Dyke At A Time".
 
dve

 
P: Kako je nastao vaš duo? Kako ste se upoznale i donele tu odluku?

Ejmi: Upoznale smo se dok sam nastupala sa svojom trupom u Holivudu. Ketrin mi je prišla, kao pijanistkinja, i pitala da li trebam pratnju.

Ketrin: Sastale smo se uz malo piletine i nekoliko Širli Templ koktela i usaglasile se da želimo zajednički šou. Nismo sele i stvorile "That's What She Said". To je došlo prirodno, i nakon nekog vremena.

Ejmi: Početne pesme imale su tu rodno-iskrivljujuću dimenziju, ali smo ubrzo shvatile da želimo komedijaške lezbejske pesme. Odlučimo se za jedan predmet ili neki stereotip i snimamo sve što radimo na tome. Tako su nastale sve naše pesme.

Ketrin: Imamo na hiljade snimljenih sati sa proba. Smešno je preslušavati ih sada kada su pesme gotove.

P: Na čemu ste vas dve radile, pre zajedničkog angažovanja?

Ejmi: Ja sam radila na muzičkim improvizacijama i pevala sam. Volim muzička pozorišta. Volim, ma OBOŽAVAM, ih. Takođe i slikam, radim portrete ljubimaca, ali i moderne slike (www.amyturnerstudio.com)

Ketrin:
Ja radim u jednoj velikoj muzičkoj kompaniji kao urednik za klavijature. Pre toga sam radila kao pijanistkinja na Sonoma Stejt Univerzitetu. Kako naš šou (sva sreća) postaje sve popularniji, tako ja manje radim sa strane.

P: Kakvu istoriju muzičkog obrazovanja imate?


Ejmi: Ja nemam nikakvo, zapravo. Uzimala sam neke časove tu i tamo, i bavila se muzičkom improvizacijom, ali nemam formalno obrazovanje. Ja samo volim muziku i poznajem je dobro. Ogromna sam obožavateljka džeza, kao i roka i muzičkog teatra. Posebno žena rokerki - Stivi Niks i En, ali i Nansi Vilson iz Srca. Konačno sam počela da uči čitanje s lista i klavir.
 
Ketrin: Moje obrazovanje je potpuno tradicionalno. Počela sam sa 5 godina i odbranila diplomski i magistarksi rad iz klavira.. Nikada me nije zadovoljavalo da budem "samo pijanistkinja". Htela sam da skačem sa klavirske stolice i da pričam viceve, pevam, igram, glupiram se. Nisam imala pojma kako sve ovo da izvedem - do onog trenutka kada sam upoznala Ejmi! Nešto što ćete primetiti kada nas gledate, jeste da ja stojim iza klavijatura. Ovo je namerna odluka kako bismo promovisali ideju šoua dveju žena. Takođe nam omogućava da imamo bolju interakciju.
 
{youtubejw width="500" height="400"}rqUjZp21bxo{/youtubejw}
 
P: Kada ste shvatile da želite da se bavite komedijom?

Ejmi: Oduvek sam volela komediju, samo sam bila previše stidljiva i tek pre desetak godina opustila sam se sa sobom, i sa sopstvenim smislom za humor. Opustila sam se i počela da koristim dosetke. To je vrlo oslobađajuće. Moj otac je sjajno pričao viceve, zubar koji je strašno dobro pričao viceve dok se bili zavaljeni u zubarsku stolicu. Tome sam se uvek divila. Ja ne pričam viceve dobro, ali sam našla drugačiju formu kojom iskazujem svoje misli. Muzika je oslobađajuća sama po sebi, a kada je ukombinovana sa komedijom, za mene je to savršen spoj.

Ketrin: Ovo je savršeno rekla i slično je sa mojim iskustvom. Oduvek sam bila zanimljiva, a želela sam to da budem i u scenskom okruženju, ali klasična scena klavir/opera/resitali to nisu dopuštali. Bilo mi je potrebno malo više vremena da uklopim klavir sa stilom koji me je zanimao.

P: Da li ste oduvek outovane na sceni? Da li je bilo koja od vas ikada pomislila da ne otkirva da je lezbejka u svom nastupu?

Ejmi: Ja sam oduvek bila out. Ne, nikada mi nije palo na pamet da ne budem. Veoma smo sreće i to nam je jasno, da smo U MOGUĆNOSTI da budemo outovane i na sceni.

Ketrin: To je esencijalni deo programa, stoga potpuno prirodan i lak. Obe smo izuzetno zahvalne da imamo porodice koje nas podržavaju 100%. Takođe živimo u gradu koji je vrlo otvoren.

P: "U-Haul: The Music Video" je brilijantan. Kako se to dogodilo? Koliko ste dugo radile na tome?

Ejmi: Hvala ti! Napisale smo, izvele i snimile, a onda pomislile zašto ne bismo uradile korak više. Imamo sjajnog TV urednika, Boba Hohera (koji je i fenomenalan "meda"), smislili smo koncept i ludo se proveli radeći ga. Okupile smo prijateljice, snimile smo spot i svi su bili trako darežljivi sa svojim vremenom i talentom, i tako smo se nasmejali najstarijem vicu o lezbejkama. Nekoliko meseci smo radile na tome, pre primijere. I bila je to čista zabava.

Ketrin: Evolucija ovog videa bila je neverovatna. Osvojile smo već nekoliko nagrada, a do početka 2010. biće prikazan na skoro 20 festivala širom sveta.
 
{youtubejw width="500" height="400"}R0MxsQnWRX0{/youtubejw}

P: Ovaj video bio je youtube senzacija. Kako je izgledalo kada je vaš rad postao tako popularan?

Ejmi: Fantastično! Kul je kada primetite da nešto tako malo poznato postane tako popularno. Takođe, bio je to lepo most među gej i strejt populacijom koji ih povezuje tako univerzalnom temom brzog useljavanja.

Ketrin: Imamo divne fanove na youtubu koji su nam ostavili divne poruke i dali nam pozitivan fidbek. Čak su nas kontaktirali i neki zaposlenici U-Haula sa rečima hvale.

P: Lezbejke očito VOLE i pesmu i video. Koje su neke od reakcija koje su žene podelile sa vama?

Ejmi: Kul stvar vezano za ovu pesmu  jeste novi život koji je dobila uz spot, tako da se prikazuje na festivalima i ljudi mogu da je gledaju i slušaju grupno. Zaista je uzbuđujuće kada znaš da je gledaju na stotine ili hiljade lezbejki u istom trenutku. Najuobičajena reakcija jeste "Uselila sam se nakon dva sastanka NEKOLIKO puta". Čini se da je ovo komičan način koji omogućava ženama da budu iskrene sa situacijama u kojima su se nalazile.

Ketrin: Viralna priroda youtube i našeg spota je fascinantna. Mnoge naše prijateljice rekle su nam da im je poslat link sa našim videom, uz poruku "obavezno pogledajte!".
 
{youtubejw width="500" height="400"}pZ0bLRXYD7M{/youtubejw} 
 
P: Koje su neke od stvari koje su vam se desilo od trenutka kada su stvari počele da se kreću uzlaznom linijom?

Ejmi: Najbitnija stvar je kada sam sedela u Kastro teatru u San Francisku i gledala U Haul spot sa hiljadama lezbejki. Neverovatno. Naš šou uvek ide uživo i nastupale smo širom zemlje, u malim i velikim salama, ali je vrhunac kada sve te žene nađeš na jednom mestu. Kada donesete ovako laku pesmicu o online zabavljanju ženama u zamračenim klubovima ili teatrima, to je nemerljiv osećaj.

Ketrin: Kada podelimo materijal sa publikom, to je za mene vrhunac uvek. Naše pesme i ideje sasvim su originalne i do njih dolazimo u našoj maloj kreativnoj pećini. Mislimo da su smešne i da imaju smisla, ali to nikada ne znate dok ne izađete pred publiku. Slušanje njihovih reakcija je fenomenalno i zapanjujuće, i sasvim neverovatno.

P: Kako ide taj proces kreativnosti u smislu, koja piše muziku, a koja reči?

Ejmi: Sve što radimo se snima, i sve to radimo u isto vreme. Sve je to improvizacija, na početku, a nakon toga radimo na doterivanju ideja. Sve radimo zajedno. Ketrin ima magistraturu iz klavira tako da ona ima savršen sluh, a ja umem da joj otpevam nešto i onda zajedno smišljamo melodiju. Savršeno sarađujemo.

Ketrin: To je jedan ogroman proces i obe mu doprinosimo. Ejmi je neverovatna muzičarka i spisateljka tekstova, i mnogo me je naučila o procesu pisanja pesama. Vremenom smo postale efikasnije u pogledu pisanja i utroška vremena. Ali je ipak to jedan dugotrajan posao, svaki put. Nikada ne idemo lakšim putem i uvek menjamo stvari i doterujemo delove. Naš šou nikada nije isti.

P: Ono što radite kao That's What She Said je jedinstveno, ali da li imate neki komičarski ili muzički uticaj koji se ogleda u vašem radu ili vas vodi prilikom stvaranja pesama?

Ejmi: Na mene utiču Bet Midler, Lili Tomlin i Frenč i Sonders iz Britanije.

Ketrin: Viktor Borž, sve stvari od Kristofera Gesta i Kerolin Voren. Ona je neverovatna pevačica/glumica/komičarka koju sam prvi put gledala u Milvokiju, kao tinejdžerka. Moja mama je vodila opera kompaniju i imali su kabaretske predstave. Kerolin je pisala originalne FENOMENALNE predstave i ja sam bila upecana.

P: Pored pomenutih, koga još nalazite duhovitim?


Ketrin: Džejn Linč, Kenet iz 30 Rok, Ejmi Tarner i moja najmlađa sestričina može da me nasmeje do suza.

Ejmi: Alek Boldvin, Ketrin Tejt, Ketrin Loansberi i svako/sve Kristofer Gest - posebno Dženifer Kulidž.

P: Jeste li vas dve u romantičnoj vezi?

Ejmi: Da

Ketrin:
I preselile smo se uz pomoć U-Haula....mada je prošlo više od dva sastanka.
 
{youtubejw width="500" height="400"}ti9l9aIgido{/youtubejw} 
 
P: Na čemu radite sledeće? Koji su vam budući projekti i planovi?

Ejmi: Dve sjajne predstave nam izlaze u decembru. U subotu 12. imamo predatavu u Portlandu koja je humanitarnog karaktera i namenjena je našem prijatelju koja ima Lu Gerigovu bolest, sav prihod ide njemu i njegovom partneru. U petak 18. radimo kompletanm program ovde u Holivudu.

Ketrin:
Snimićemo i spot za "Lesbian Cliche Song", idemo na malu turneju po zemlji, i uvek pišemo. Radimo na bar šest pesama upravo sada i još mnogo toga uskoro započinjemo. Upravo smo se vratile sa prvog putovanja kompanije SWEET i radujemo se još mnogim koja će usledeti.

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 2140
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svi 2014 1683
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 2090
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svi 2010 6459
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4349
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4359
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svi 2015 1343
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1884
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 1953
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5825
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svi 2010 2925
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3765
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Lezvezarije Gilde M.

 

Izložba Tine Antolić

Pogled s BaLConn-a