Glazba

1. Eight Easy Steps
2. Out Is Through
3. Excuses
4. Doth I Protest Too Much
5. Knees of My Bees
6. So-Called Chaos
7. Not All Me
8. This Grudge
9. Spineless
10. Everything
Bonus tracks
11. Eight Easy Steps [Live] [Live][Multimedia Track]
12. Excuses [Live] [Live][Multimedia Track]
13. This Grudge [Acoustic] [Multimedia Track]
14. An Inside Look at the Making of So-Called Chaos [Multimedia Track]

Mnogi fanovi ove pop dive sa nestrpljenjem su očekivali njen album i naravno nije ih izneverila ni ovog puta. Album odiše istom onom energijom, oštrinom, ali i ekskluzivnim senzibilitetom. Naima, čitajući neke review-e ovog albuma, pa i čitajući njene izjave tu i tamo, skonta čovek da je žena besna (no ne i očajna) već celu deceniju. Setimo se albuma 'Jagged Little Pill' iz 1995e sa kojim je krenulo rasplamsavanje njene svetske slave i (recimo) pesme 'You Ougtha Know' («...I wish nothing else but best for zou bouth...»). Sagledavši u tom albumu život kroz prizmu ironije, očekujemo da krene dalje sa evolucijom osećanja u njenom sledećem albumu 'Supposed Former Infatuation Junkie', i kreće ona tu pomalo osvrćući se veri u ljude i pozivajući se na istu, jer očigledno joj je to bilo potrebno. No kroz svaki naredni album nakon toga ona provlači isti grudge (neraspoloženost, zlobu), što i sama priznaje. Pa tako i na njenom poslednjem albumu možete primetiti isto ono što ste mogli i u predhodnim, a to je gunđanje. I tu sa pesmom 'This Grudge' očekujete da će se napokon pomiriti sa sobom, ali teško. Celi album ovde možemo podeliti na dve osobne impresije života Alanis Morissette. Pod prvu bi mogli staviti pesme Excuses, Doth I Protest Too Much, Spineless kroz koje ona uporno pokušava da se definiše kroz svoje ljubavne veže, a sa druge strane možemo staviti pesme poput Knees of My Bees, Out is Through, Everything, koje opisuju nevino, vrtoglavo iskustvo ljubavi, svetlo na kraju tunela, ili prihvatanje svih kako dobrih, tako i loših osobina ljubavnika.
Sve u svemu ovaj album zavredjuje pažnju. Lično moji favoriti su  Doth I Protest Too Much, Excuses, Eight Easy Steps, a vi pronađite svoje (ps. imena pesama linkovana su sa stranicama na kojima možete pročitati njihov tekst, ili ti lyrics).
Od mene ovaj će album dobiti 4 od 5 mogućih zvezdica.
 

Album 'So-called Chaos' pušten je u prodaju 18tog Maja 2004. godine, sa 10 pesama među kojima je prvi single 'Everything' koji je debitovao na AOL Music nešto pre puštanja albuma u prodaju. Kod nas se može naći ovakvo izdanje ovog albuma. Međutim na nekolicini sajtova možete primetiti da su pored 10 standardnih pesama albuma nasnimljene još 4 pesme. Pa hajmo nazvati to izdanje specijalno. Inače sumnjam da ćemo imati prilike da ga vidimo na našem tržištu.

Citat kritičara:

'U njenoj 10toj neumorno ispovedačkoj pesmi sa So-Called Chaos, Morissette i dalje vuće naokolo više prtljaga nego J.Lo na safariju. Nizak nivo samo-poštovanja, samo-zbunjujuća potreba da ugodi drugima, romantična nesigurnost, nastojanje da se definiše kroz svoje ljubavne veze -- sve to izranja na površinu opet i iznova kroz njenu tipičnu rečitost...'

Citat Alanis:

"Gledam na svaku pesmu koju snimim kao na snimak tog trenutka u mom životu. Osećam se ispunjeno kada osetim da pesme oslikavaju mene u momentu."

"Četrnest godina, 30 minuta i 15 sekundi sam držala ovu zlobu u sebi. Jedanest pesama, ćetiri dnevnika... deo svakog albuma. Želim da oprostim oboma... "


Biografija/Diskografija

Alanis je rođena i odrasla u Otavii u Kanadi. U detinjstvu krenula je svirati klavir i pisati pesme. U svojoj desetoj godini krenula je glumiti u dečijoj TV seriji 'Can't Do That'. Koristeći novac koji je time zaradila snima svoj prvi nezavisni singl 'Fate Stay With Me', koji je pušten kada je imala deset godina. Nakon što je napustila seriju, koncentrisala se na muzičku karijeru. Svoj prvi izdavački ugovor je potpisala sa svojih 14 godina. Ovaj je ugovor doveo do dogovora o snimanju sa MCA kanadskom muzičkom kućom. Godine 1991. preselila se u Toronto gde je debitovala sa albumom 'Alanis'. Ovaj album je prodat u 100,000 primeraka i doneo joj je Juno Award u Most Promising Female Artist  kategoriji. Ipak, ovaj album nije bio distribuiran u inostranstvu. Godine1992. završava sa snimanjem i pušta u prodaju svoj drugi album 'Now Is the Time', čija distribucija takođe ne prelazi granice Kanade.

Nakon toga Alanis odlazi za Los Angeles gde planira da snimi svoj treći album. Tu upoznaje Glen Ballard-a koji je napisao Michael Jackson-ov hit  'Man in the Mirror', producirao Wilson Phillips-ov hit debi album, i sarađivao sa David Hasselhoff-om. Uprkos svojim pop porivima, ovaj duo odlučuje da snimi alternativni rok album. Tako nastade 'Jagged Little Pill' koji je u prodaju pušten 1995. godine. Sa hit pesmom tog albuma 'You Oughta Know', album je dospeo među 10 najslušanijih na svetu i doživeo status multi-platinum izdanja.

Godine 1996. nominovana je za 6 Gremija. Uskoro nakon nominacije ona izdaje svoj četvrti singl 'Ironic' za koji će se ispostaviti da je najuspešniji u njenoj dosadašnjoj karijeri. Te godine Alanis je osvojila nekoliko Gremi nagrada uključujući i nagradu za Najbolji album godine, kao i nagradu za Najbolju pesmu godine.

Godinu dana kasnije usledio je album 'Supposed Former Infatuation Junkie', a godinu dana nakon njega (1998.) pojavilo se Unplugged izdanje.

Godine 2001. paralelno sa pripremom albuma 'Under Rug Swept', Alanis učestvuje na mnogim dobrotvornim, humanitarnim akcijama poput ekranizovane emisije u spomen John-u Lennon-u uz pomoć koje su se prikupljao fond za podršku kontrole vatrenog oružja i žrtvama napada 11tog septembra, zatim muzički događaj 'Toronto Muzika bez granica' pomoću koje je prikupljen novac za žrtve sukoba u Avganistanu, pa još i učestvovanjem u akciji Seattle’s Groundworks kojim je pomogla sakupljanje sredstava za redukciju gladi u svetu.

Leta 2000. godine Alanis kreće na intenzivnu turneju po Srednjem Istoku i istočnoj Evropi, gde je održala 15 koncerata, a između ostalih zemalja nastupa u Libanu, Hrvatskoj i Turskoj. Turneju je zaokružila akustičnim performansom sa pitanja-odgovori seansom u Muzeju Tolerancije u Los Anđelesu. Ovaj skup je bio namenjen podučavanju mladeži o važnosti prihvatanja ražličitosti i učenju o drugim kulturama.

U decembru mesecu 2001. godine Alanis je dobila Global Tolerance Award od Ujedinjenih Nacija koje su time prepoznale njen rad na izgradnji tolerantnijeg sveta kroz i uz pomoć umetnosti.

Nakon toga iz svog iskustva tih godina nastaje pesma 'Utopia' kojim izražava veru u bolji svet.

Godine 2002. izdaje album 'Under Rug Swept' koji odiše nadprirodnim mirom. Dve godine kasnije izdaje album 'So-called Chaos' o kome smo pričali u ovom članku.

NEWS FLASH

Ono što trenutno radi Alanis jeste da se svim sredstvima i načinima suprodstavlja trenutno aktuelnom predsedniku amerike, George W. Bush-u i njegovom stavu po pitanju gay brakova. Na 15toj dodeli GLAAD nagrade, na kojoj je pevala, novinarima iskazala svoj stav po tom pitanju. Na dodeli između ostalih pevala je i pesmu 'Ironic' gde je jedan deo teksta promenila, tako da je on glasio 'It's meeting the man of my dreams, and then meeting his beautiful husband.'

Oficijalna web prezentacija: http://www.alanis.com/