Film

Ako me savremeni feminizam nečemu naučio dok sam odrastala, to je da mogu postati šta god želim. Lekarka? Zašto da ne! Prva žena predsednica? Naravno!
Tokom godina žene su zauzimale sve moćnija i moćnija mesta (bar je tako u SAD) i dok seksizam na radnom mestu još uvek postoji, ostaje nejasno zašto Holivud i dalje vodi rat protiv žena koje su usmerene na karijeru.

Filmski kritičar John Powers ukazao je da demonizacija poslovnih žena u holivudskim filmovima postoji oduvek. Iskoristio je gostovanje u radio emisiji Fresh Air da prodiskutuje najnovija mizogina ostvarenja The Ugly Truth i The Proposal.

Bez obzira što su izvršne producentkinje oba film u isto vreme i glavne glumice, Katherine Heigl i Sandra Bullock, film je, i dalje, prepun seksizma. Powers to objašnjava na sledeći način:

"U filmu The Proposal Sandra igra paklenu šeficu koja je, bukvalno, primorana da klekne pred svog dobrodušnog asistenta. U novoj komediji The Ugly Truth Katherine igra TV producentkinju koja je opsednuta kontrolom i primorana da zaposli bahatog novinara. Predvidljivo, film se završava tako što zver uspe da ukroti mozak".

Aktuelne romantične komedije imaju jednu zajedničku temu. Žene u njima su predstavljene kao prelepe, nepodnošljive, analno-retentivne, socijalno nezgrapne, stegnute i u potpunosti nesposobne da "zgrabe svog muškarca" usled orijentisanosti na karijeru.

Powers kaže: "Rosalind Russell je procenila da je odigrala 23 različite verzije lika koji je nazvala Alisa u zemlji karijere: jake žene koje duboko u sebi žele da budu domaćice. Sam bog zna da je imati karijeru i porodicu nespojivo za ženu - jer kada bismo našli vremena da mesimo kolače muževima?".

Najupečatljivija stvar u vezi ovoga je, da iskoristimo termin Raselove, Alisa u zemlji karijere nije bazirana na realnosti. Ljudi koje ja znam - i muškarci i žene - žele imati pored sebe ambiciozne partnere koji se sami izdržavaju. Zar ne biste to i vi želeli?

Powers kaže: "Iako je feminizam, bez sumnje, načinio ovo društvo boljim, doveo je i do konstantnog psihološkog povratnog udara. Čak i kada su žene počele da se uspinju na pozicije moći, Holivud nije reflektovao kako su ove promene uklopljene u naše kolektivno iskustvo".

Umesto toga, započete su mračne i paranoidne fantazije o neženstvenim ženama i agresivnim rospijama. Nastala je parada đavola u Prada cipelama: Sigourney Weaver u Working girls, Tilda Swinton u Michale Clayton i Glenn Close u Fatal Attraction.
 
working girl


Powers, kao i većina nas, vidi koliko je ovaj žanr smešan. U stvarnom životu okruženi smo inteligentnim, uspešnim ženama od karijere koje imaju društveni život i partnere, ali i - udahnite duboko - decu!

Ukoliko većina ljudi, uključujući i žene koje prave ovakve filmove, shvataju koliko su van vremena, koliko ćemo još čekati na promene?

Mnoge od nas su već prevazišle žanr romantične komedije - ali da li to zaista mora tako da bude? Možemo li da pogledamo glupavu smešnu priču, s vremena na vreme, a da  se ne postidimo same sebe? Powers smatra da je neophodan početak odbijanje uspešnih holivudskih žena da pišu, igraju ili finansiraju filmove kojei ne ukazuju ženama dužno poštovanje".

Meni to zvuči kao dobar početak.