Film

Ako me savremeni feminizam nečemu naučio dok sam odrastala, to je da mogu postati šta god želim. Lekarka? Zašto da ne! Prva žena predsednica? Naravno!
Tokom godina žene su zauzimale sve moćnija i moćnija mesta (bar je tako u SAD) i dok seksizam na radnom mestu još uvek postoji, ostaje nejasno zašto Holivud i dalje vodi rat protiv žena koje su usmerene na karijeru.

Filmski kritičar John Powers ukazao je da demonizacija poslovnih žena u holivudskim filmovima postoji oduvek. Iskoristio je gostovanje u radio emisiji Fresh Air da prodiskutuje najnovija mizogina ostvarenja The Ugly Truth i The Proposal.

Bez obzira što su izvršne producentkinje oba film u isto vreme i glavne glumice, Katherine Heigl i Sandra Bullock, film je, i dalje, prepun seksizma. Powers to objašnjava na sledeći način:

"U filmu The Proposal Sandra igra paklenu šeficu koja je, bukvalno, primorana da klekne pred svog dobrodušnog asistenta. U novoj komediji The Ugly Truth Katherine igra TV producentkinju koja je opsednuta kontrolom i primorana da zaposli bahatog novinara. Predvidljivo, film se završava tako što zver uspe da ukroti mozak".

Aktuelne romantične komedije imaju jednu zajedničku temu. Žene u njima su predstavljene kao prelepe, nepodnošljive, analno-retentivne, socijalno nezgrapne, stegnute i u potpunosti nesposobne da "zgrabe svog muškarca" usled orijentisanosti na karijeru.

Powers kaže: "Rosalind Russell je procenila da je odigrala 23 različite verzije lika koji je nazvala Alisa u zemlji karijere: jake žene koje duboko u sebi žele da budu domaćice. Sam bog zna da je imati karijeru i porodicu nespojivo za ženu - jer kada bismo našli vremena da mesimo kolače muževima?".

Najupečatljivija stvar u vezi ovoga je, da iskoristimo termin Raselove, Alisa u zemlji karijere nije bazirana na realnosti. Ljudi koje ja znam - i muškarci i žene - žele imati pored sebe ambiciozne partnere koji se sami izdržavaju. Zar ne biste to i vi želeli?

Powers kaže: "Iako je feminizam, bez sumnje, načinio ovo društvo boljim, doveo je i do konstantnog psihološkog povratnog udara. Čak i kada su žene počele da se uspinju na pozicije moći, Holivud nije reflektovao kako su ove promene uklopljene u naše kolektivno iskustvo".

Umesto toga, započete su mračne i paranoidne fantazije o neženstvenim ženama i agresivnim rospijama. Nastala je parada đavola u Prada cipelama: Sigourney Weaver u Working girls, Tilda Swinton u Michale Clayton i Glenn Close u Fatal Attraction.
 
working girl


Powers, kao i većina nas, vidi koliko je ovaj žanr smešan. U stvarnom životu okruženi smo inteligentnim, uspešnim ženama od karijere koje imaju društveni život i partnere, ali i - udahnite duboko - decu!

Ukoliko većina ljudi, uključujući i žene koje prave ovakve filmove, shvataju koliko su van vremena, koliko ćemo još čekati na promene?

Mnoge od nas su već prevazišle žanr romantične komedije - ali da li to zaista mora tako da bude? Možemo li da pogledamo glupavu smešnu priču, s vremena na vreme, a da  se ne postidimo same sebe? Powers smatra da je neophodan početak odbijanje uspešnih holivudskih žena da pišu, igraju ili finansiraju filmove kojei ne ukazuju ženama dužno poštovanje".

Meni to zvuči kao dobar početak.

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 2141
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svi 2014 1683
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 2091
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svi 2010 6460
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4349
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4359
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svi 2015 1343
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1884
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 1954
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5827
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svi 2010 2926
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3765
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Lezvezarije Gilde M.

 

Izložba Tine Antolić

Pogled s BaLConn-a