Film

Zloslutni veo nadvio se nad Hogvortsom u "Hariju Poteru i polukrvnom princu", šestom nastavku apsolutno fantastične serije o ovom dečaku čarobnjaku.
harinas

Režiser Dejvid Jejts na svom kormilarskom mestu naglašava nadolazeću oluju u pozadini otkrivanja čari suprotnog pola, Harija i njegovih drugara sa Hogvortsa. Zapravo, brzo nadolazeće suprotstavljanje Lordu Voldemortu baca u zasenak komične i romantične trenutke.

Da, kraj se nadzire, ali je ostalo još mnogo toga nerazjašnjenog za hogvortske učenike i nastavnike, ali i neprijatelje. Ovo samo osigurava milionsku gledanost širom sveta.

Film močinje munjevito. Smrtožderi prete svetu čarobnjaka, kao i svetu normalaca. Spuštajući se iz mraka na London, parajući nebo svojim smrtonosnim zracima nevidljivim za oči normalaca. smrtožderi ruše milenijumski most.

Nenajavljeno, profesor Dambldor sačekuje svog najboljeg studenta Harija na železničkoj stanici i zahteva da ga prati na misiji koja sledi.

Držeći se za profesorovu ruku i putujući slično "zvezdanim stazama" stižu u izolovano selo obavijeno gustom tamo gde ulaze u kuću koja deluje ispreturana. Ovde Hari upoznaje novog profesora Hogvortsa, Horacija Pužoroga nekadašnjeg profesor napitaka koga je zamenio današnji glavešina Sliterina Severus Snejp.
hari2
Dambldor želi namamiti Pužoroga da se vrati na Hogvorts kako bi omogućio Hariju da otkrije konačan dokaz o Lordu Voldemortu iz opirućeg uma profesora Pužorogog. Ispostavlja se da je profesor Pužorog nekada imao najboljeg đaka po imenu Tom, Ridl koji je kasnije postao - pogađate - Voldemort.

Sve ovo deluje malo ubrzano. Zar se ne bi trebalo osvrnuti na posledice rušenja mosta? U filmu se to nikada ne otkriva.

Film se nalazi u problemu obraćanja publici koja je masovnija od broja čitatelja Harija Potera.

Prvi filmski delovi plašili su se da ne izostave tačku-zarez, dok su ostali odbacili veliki deo priče, tako da se sadašnji gledaoci pred dešavanjima na ekranu neretko nalaze zbunjeni.

Retko nailazimo na momente rekapitulacije proživljenog, a ako i nađemo tema su romantična osećanja.

Kada smo već kod romantičnih žudnji, Hari se zbližava sa Džini Vizli, ali mu se na putu isprečava njen dečko. Prikrivena simpatija Hermione Grendžer usmerena na Rona Vizlija razvija se u potpunu zaljubljenost. Ali Ron to ne primećuje jer je obasut svojom romantičnom "progoniteljkom" Lavander Braun.
hari1


Na mračnoj strani, Harijev dugogodišnji protivnik Drejko Malfoj ponaša se čudno, čak i za njega. Lord Voldemort mu je poverio tajni zadatak usled kog se Drejko šunja u ostavu Hogvortsa i eksperimentiše sa nestajućim ormanom. Zadatak je toliko težak da se njegova poznata izveštačenost pojačava. Njegova majka je u očaju i moli Severusa Snejpa da mu pomogne. Severus joj se podsmehuje onako kako samo to on može.

U drugoj polovini, nekoliko otkrića postavlja nastavak na stabilnije noge. Harijev identitet "Izabranog" je ustoličen, dok Dambldor sve više prebaca odgovornost na njega zarad odbrane oba sveta od mračnog Lorda Voldemorta.
hari3


Klimaks nastaje kada Dambldor i Hari ponovo putuju zajedno i ovoga puta dolaze do ulaza u okomitu stenu. Ovo je lažan klimaks, jer pravi tek predstoji kada se Dambldor suoči sa Malfojem i Snejpom koji više ne krije na čijoj se strani bori.

Hari se drži po strani, jer je Dambldor zabranio da se meša. A sve ovo će se isplatiti u sledećih nekoliko filmova.
 

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 2141
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svi 2014 1683
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 2091
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svi 2010 6460
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4349
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4359
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svi 2015 1343
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1884
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 1954
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5827
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svi 2010 2926
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3765
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Lezvezarije Gilde M.

 

Izložba Tine Antolić

Pogled s BaLConn-a