Film

Ubeđena sam da negde u vodiču za scenariste postoji odeljak pod nazivom "Ljubljenje devojaka" i da je sadržaj sledeći:

"Hoćete da dodate lezbejku u vaš film ili seriju, tačno? Pogrešno! Ono što vama treba je biseksualka, tako da je
ras
Imožete iskoristiti kao izlaznu strategiju. Iako postoji nekoliko dobrih razloga zašto vam treba lezbejka (na primer da čisti ili bude dubler), na to trebate misliti kao na odlazak u rat. Treba vam čist cilj (gledanost) laka meta (strejt muškarci 18-34) i izlazna strategija (biseksualka koja se zabavlja samo sa muškarcima, psihoza, trudnoća ili smrt). kada interesovanje opadne - a opašće sigurno - prekidanje lezbejske veze je lako, jer koga je još to briga? (Nikoga)".

Retko lezbejka ili biseksualka dobije ulogu kakvu zaslužuje, a još je ređe da dobije pristojan prekid veze.

Sledi 9 najglupljih fikcionih prekida lezbejskih veza.

9) The O.C.: Sociopata u odnosi Marise i Aleks, ispostavlja se da nije Kuperova.
prva

Problem sa ovom lezbejskom pričom nije što su Marisa (Miša bBrton) i Aleks (Olivija Vajld) raskidaju; one su definitivno i bile za raskid. problem je što u ovom odnosu, kako god i gde god da ste ga postavili, Marisa Kuper je ona koja bi imala psihotički otklon od stvarnosti.
Aleks je jaka, nezavisna, empatična biseksualka. Marisa i Aleks su verno dočarale tinejdžersko zabavljanje dve devojke - a onda je indeks gledanosti zanemaren. istog trenutka Aleks se pretvorila u progoniteljku, verbalno zlostavljačku ludakinju koja gađa pivskim konzervama. Osnovno pravilo ove serije je. Ako je intuicija Džuli Kuper u vezi vas tačna, onda scenaristi lažu.

8) Kissing Jessica Stein: helen prekida sa jevrejskom Sandrom Di koja završava u naručju muškarca.
druga

Ova film bi bilo lako otpisati kao još jedan film u kome devojka upoznaje devojku i tako ubija vreme dok ne naiđe zgodan mladić - ali ovaj film je mnogo više od toga. To je organiski pogled na fluidnost seksualnosti i lako gaženje granice između prijateljstva i određene seksualne privlačnosti.

Evo u čemu je stvar: Jednostavno ne mogu da progutam Džesikin (Dženifer Vestfeld) i helenin (Heder Jirgensen) raskid.

Priča teče tako da Džesika voli Helen, ali nije zaljubljena u nju - ali ja sam videla kako se zanosila po putu kada je padala na Helen i i kako je poletela sa stolice kada ju je Helen zavodila u restoranu.

I ja imam mnogo prijatelja, ali se ne osećam tako kada sam sa njima u društvu.

7) Bad Girls: Helen raskida sa Niki i jedino je ona tužna zbog toga.
treca

Niki (Mandana Džons) i helen (Simon Lahbib) prekidaju najmanje tri puta pre nego što su se i smuvale - kada Helenini kapci otežaju, glas omekša i ona daje Niki jedinu fantaziju koja im je zajednička: "Nisam tvoj čuvar više".

Čak ni kompletan opis Nikinog priznanja ubistva i beg iz zatvora ne utiče na to da Helen raskine. tako da je bilo blesavo i srcebolno kada je negde na polovini trećeg serijala, niki uradila ono što je uvek i radila (bunila se protiv nepravde) i helen odgovorila kako uvek i odgovara (popravljajući problem) samo da bi se >Helen pojavila na vratima Niki i rekla "Večeras si me izdala. Ne želim da imam bilo šta više sa tobom. I znaš sta josš? čak mi nije ni žao zbog toga".

Do kraja serijala, bile su zajedno, ali neke reči ne mogu biti povučene.

Njihov raskid je bio suvišan i pre nego da je doveo kulminaciji iščekivanja, doveo je samo do toga da meni bude muka u narednih pet epizoda.
6) The L Word: U potpunosti merodavan za srceparajuću snagu preljube, Tina vara Bet - sa muškarcem.
cetvrta

Umesto saosećajne, fundamentalne priče koju bi nam pružile Bet (Dženifer Bils) i Tina (Lorel Holoman) nakon rođenja njihove kćeri - kao klatno postporođajnih emocija ili nijansiranog prelaza snaga u odnosu - scenaristi, u tipično L vordovskom maniru, stvara zaplet unatrag.

Pitajući se zašto bi iko voleo da vidi lezbejski super par koji razrešava sve svoje probleme i teži iskupljenju, scenaristi se okreću svom čarobnom poetskom setu, hvataju se za konflikt i nalaze jedini koji nije zapao iza frižidera: nevernost!

začinivši ga "muškarcem" i "prevarom" završavaju posao za taj dan i obećavaju da će se sutra posvetiti nalaženju novih neautentičnih načina da odguraju fiktivni univerzum serije ka propasti.

5) Under the Tiscan Sun: grejs se ponaša kao da je Peti pala na sebe i zatrudnela.
peta

Ideja da Grejs (Kejt Volš) odbaci Peti (Sandra Oh) pre nego što ova odbaci nihovo dete je dvostruki apsurd.

Lezbejke ne ostaju trudne slučajno. Egipćanima je trebalo manje vremena da isplaniraju piramide nego lezbejkama da isplaniraju dete. Trebaju da obrade ovu ideju na najmanje tri različita jezika, prodiskutuju je sa zajedničkim i prijateljima koji to nisu i bar jedna partnerka mora da dobije diplomu sertifikovane babice.

Negde u sred toga, pre Petinog trećeg tromesečja, Grejs odlučuje da ne želi da bude mama. To je prvi apsurd.

Drugi je, koja lezbejka pri zdravoj pameti bi ikada prekinula sa Sandrom Oh?

4) Strangers in Paradise: kaču spava sa kejsi u noći kada frensin odlučuje da se prepusti.
sesta

Nemoguće je prebrojati broj raskida Kaču i Frensin dok Frensin razmatra svoju seksualnost i Kaču se obračunava sa svojom proslošću, ali najblesaviji raskid - onaj koji navodi Frensine da se uda za Breda - dešava se nakon kačuinog seksa sa Kejsi.

Nakon terapije i brzog bacanja pogleda u lezbejski odeljak knjižare, Fren je spremna da odvede svoju veziu sa Ket na viši nivo. Nažalost, Kaču se izgubila - osim ako ne gledaš u krevet najbolje prijateljice.

Kaču je radila gluposti tokom Stranaca u raju, ali podpadanje pod čari kejsi je sigurno naigluplji razlog raskida.
3) Degrassi; the Next Generation: Pejdž misli da je Aleks bilo bolje kao striptizeti.
sedma

Tačno nula delova konačnog raskida Pejdž (Loren Kolins) i Aleks (Deana Kasalus) je pio vodu. Scfenaristi su potrošili više epizoda prikazujući Aleksin put samospoznaje i samovrednovanja.

A onda, u poslednjoj epizodi, nenadano, počinje da puši travu i radi sve moguće da sabotira Pejdžin, zapravo smešan, posao (Nije bio originalan u Đavo nosi Pradu, a nije ni ovde).

pejdžin konačan nizak udarac bio je - "Bilo ti je bolje dok si bila striptizeta!" - nije bilo primereno ni mestu ni karakteru. Postoji način da se neko izbriše iz scenarija, a to nije ovakav način.

2) Grey's Anatomy: Dr. han nestaje iz naših snova i ulazi u svoja kola, i više je nikada nećemo videti.
osma

kada smo več kod načina na koji se ne izbacuju likovi iz serija, popričajmo o Grejovoj anatomiji.

Možda zato što je Kelin (Sara Ramirez) i Erikin (Bruk Smit) odnos bio manje pornografski, a više kao odnos stvarnih žena koje komuniciraju svoja osećanja u vezi seksa. Možda zato što su bile snažne, asertivne i uspešne, bez pomoći muškaraca- Možda zato što su im tela bila oblikovana kao prava ženska.

bez obzira na razlog keli i Erika nisu igrale po ukusu strejt muškaraca od 18 do 34, pa je jedino rešenje ležalo u njihovom raskidu.

I pod njihovim raskidom, mislim na proterivanje jedinog lezbejskog lika, bukvalno, na kraj sveta.

1) The L Word: Scenaristi se prikazuju onakvim kakvi zaista jesu, bezdušne gazde marioneta na venčanju Šejn i Karmen.
deveta

Očito, umetanje smrti (Dejna) i stvaranja čudovišta (Tina) nije bilo dovoljno scenaristima u trećoj sezoni serije, pa su usavršavali lik Šejn (Kejt Moening) i načinili joj dušu.

karmen (Sara Shahi) koračala je ka oltaru, dok je i najmanje srce naraslo tri put veličinski.

A Šejn se nije pojavila.

"Ne ponosi se ovim" rekla je Alis, "ali to je ona".

Ne, to nije ono što je ona, i to je problem! Time što stavljate reči u usta drugih likova koji govore o Šejn sve i svašta, samu Šejn ne čini takvom. Mi istinu vidimo očima.

Raskid Šejn i Karmen bio je lažan i umetnut, i onog trenutka kada se našao u programu, scenaristima su doživotno trebali oduzeti dozvole za pisanje scenarija.

Koji lezbejski/bi raskid vi smatrate najgorim? Oglasite se komentarima.

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 2138
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svi 2014 1680
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 2087
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svi 2010 6453
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4346
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4356
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svi 2015 1339
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1880
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 1948
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5821
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svi 2010 2918
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3764
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Lezvezarije Gilde M.

 

Izložba Tine Antolić

Pogled s BaLConn-a