Film

Scenario: Nia Vardalos
Režija: Joel Zwick
Uloge: Nia Vardalos, John Corbett, Laine Kazan, Michael Constantine

"Od dobrih grčkih djevojaka očekuju se tri stvari: da se udaju za grčke momke, naprave grčke bebe i hrane ih sve do dana svoje smrti."
Tim riječima glavni lik ove romantične komedije, Toula Portokalos uvodi nas u svoju priču. Ona ima 30 godina i pod pomnom je paskom svojih roditelja kojima je najveća svetinja biti Grkom. Od Toule očekuju da si već jednom nađe momka, naravno Grka, uda se i počne im već jednom rađati muške unuke...Naravno da će je sve to veseliti, kao što je veseli i posao animatorke gostiju u obiteljskoj zalogajnici Dancing Zorba, jer što si od života može bolje poželjeti.

Nevolje počinju ponajprije onda kad Toula odluči upisati college, promjeniti posao, smršaviti...i zaljubiti se po svom izboru...pa bio odabranik i ne-Grk i vegetarijanac.
To je najkraći siže ove komedije, nastale iz nezavisne produkcije i najvećeg ovogodišnjeg iznenađenja američkog box office-a.
Govoriti o Grcima kao o narodu koji se na svaki mogući način razmeće svojom povijesnom ulogom začetnika zapadne civilizacije; u dijaspori pod svaku cijenu nastoje očuvati etničku čistoću; koji kao prirodno stanje uzimaju patrijahalnu podijelu u obitelji, vegetarijanstvo kao svetogrđe; bilo bi doista podrugljivo ako ne i ozbiljno uvredljivo. No kad o istim takvim karakteristikama pojedine nacije progovara sam njen pripadnik, priča ima nadasve drugačiji ton. Ne samo dobronamjeran već nadasve duhovit.
Najljepše ali i najteže jest sprdati se sa samim sobom i svojom karikaturalnošću. Eto, to Nia Vardalos (i sama Grkinja), glavna glumica i scenaristica filma, to čini. Tako se ona ismijava tom striktnom patrijahalnom ustrojstvu s jednom ženskom logikom : ŤAko je muškarac obitelji glava, onda je žena sigurno njen vrat i ona odlučuje kamo će tu glavu okrenutiť. Civiliziranošću kroz ludu i senilnu baku koja još uvijek ratuje u grčko-turskom ratu pa je napad na susjedov posjed dio ratne strategije. Tolerantnošću spram drugih nacija, posebno pridošlica u njihove obitelji na način da ih se preobrate na pravoslavnu vjeru. Osvještenošću zdravom prehranom da se janjetina poistovječuje s vegetarijanstvom. Temperamentnošću i životnošću vlastite nacije kroz beskrajno trošenje ogromnih količina hrane i pića uz nezaobilazni sirtaki.
Da nije svih ovih komičnih prikaza pojedinih situacija, pa ako hoćemo i karekterologije samih Grka, kroz vrlo dosjetljive gegove i dijaloge, bila bi to vrlo predvidljiva i jedna od mnogih sličnijih romantičnih komedija-djevojka sreće svog nepodobnog izabranika ali sve ipak završava happy end-om. Ali, ova komedija ne samo da satirički obrađuje pojedine društvene specificume već progovara i o njihovoj apsurdnosti (očuvanje nacionalne čistoće u multikulturalnoj okolini, podređenošću žena na samo obiteljsko-biološke zadaće i dr.)

Film je u stvari nastao iz uspješne one- woman- show predstave Nie Vardalos za koju je sama napisala tekst. Istu predstavu jedne je večeri odgledala još jedna Grkinja, Rita Wilson, supruga Toma Hanksa, koja je u istoj prepoznala materijal za filmski scenarij i novi filmski projekt male suprugove producentske kuće.

Sve ono što se dalje odvijalo splet je onih entuzijastičkih okolnosti čija se čak i trivijalnost pretvorila u izvrsnu satiričku zabavu.