Film

Travanjski program «Queer subota petkom (i subotom)» posvećen je lezbijskoj tematici. Prepoznavajući raznolikost oskudica u distributerskoj mreži, odlučili smo uobličiti zasebni program lezbijskog filma kako bismo i sami sebe podsjetili da u prva tri mjeseca ni Queer Zagreb nije prikazao niti jedan film s lezbijskom tematikom. Međutim, ne želimo stvarati novi žanr i posvećenja izdvajanjem lezbijskog filma kao nečeg ekskluzivnog, već samo rijetkog.

Unutar gotovo uobičajene nedostupnosti queer filmova, neizostavno se uočava nedostupnost lezbijskog filma – sto ga čini endemom u sklopu endema. Odabir naslova obuhvaća širi spektar filmske vrste, žanra i tema te ove mlade autorice i njihove filmove predstavljamo kao nadu u mali pomak prema jačoj prisutnosti «ženskog» na filmskom platnu, od Queer Zagreba do regularnog kino programa.

Ove redateljice su i aktivistice, glumice, producentice, scenaristice, koje se kroz svoje filmove hrabro sučeljavaju s religijskom ortodoksnosću, seksualnim paradigmama i erotskom jednoobraznošću. Program «Queer subota petkom (i subotom)» u travnju živi upravo na snazi i energiji autorica čije filmove imamo zadovoljstvo prikazati.

Peder(ica) 'ko ne dođe!

PROGRAM

22. i 23. travanj 2005., kino Tuškanac

Petak, 22. 4. 2005. u 19 h
Subota, 23. 4 2005. u   21:30 h
HEARTS CRACKED OPEN
igrano-dokumentarni
režija: Betsy Kalin
Glume. Marcia Singer,Evalena Rose,Pamela Madison,Sharon Neal Williams,Bruce Anderson, Annie Sprinkle
(SAD, 2004, BetaSP PAL, 57 min)

Već tisućama godina  uvriježena je paradigma da je  drevni tantrički seks  rezerviran samo za heteroseksualni odnos. Ovo je film koji nas po prvi put uvodi u jedan drugi, paralelni svijet. U lezbijsku tantričku  praksu i tehnike.  Direktan, i iskričav pogled  na radionice i u spavaće sobe. Trenerice, polaznice, ljubavnice, uvode nas svojim otvorenim iskazima u intimnost, ekstazu i ushićenje…Jer kako jedna od njih veli "A Tantric lesbian is a happy lesbian."

Petak, 22. 4. 2005. u  20 h  
Subota, 23. 4. 2005. u  22:30 h
INESCAPABLE
igrani, erotska  drama
Glume: Natalie Anderson, Athena Demos, Katie Alden, Tanna Marie Frederick
režija: Helen Lesnick
(SAD, 2004., BetaSP Pal, 82 min)

INESACPABLE nam dolazi  s netom održanog 19. London Lesbian & Gay Film Festival-a. Ovo je drugi film glumice i redateljice Helen Lesnick koja se nakon pohađanja rabinskog sveučilišta u poptunosti predaje filmu. U ovom slučaju kroz soft-core & dirty lezbijski film, sa pravom karakterologijom likova i pričom koja drži vodu. Film o požudi, oslobođenoj okova moraliziranja i  unifikacije monogamijom.

Petak, 22. 4. 2005. u 21:30 h  
Subota, 23.4 2005. u  19 h
KEEP NOT SILENT
dokumentarni
režija: Ilil Alexander
(Izrael, 2004, DVD, 52 min,)
 
Dobitnik izraelskog Oscara za najbolji dokumentarni film, prikazan na mnogim festivalima, KEEP NOT SILENT prvijenac je mlade Ilil Alexander.
Tri žene, pripadnice skupine ortodoksnih i ultra-ortodoksnih Židova bore za svoje ispunjenje i prihvaćanje. One su rabinove kćeri, udate žene, majke desetero djece. I uz to lezbijke.
U duboko ukorijenjenom religijskom društvu , gdje je homoseksualnost zabranjena i Svetim Pismom, u bolnoj patnji, susprezanjem da budu što jesu, ekskomunicirane, za njih je laž ipak najveći grijeh.

Petak, 22. 4. 2005. u 22:30 h
Subota, 23. 4. 2005. u  20 h
SURRENDER
igrani, erotska SM drama
režija: Katherine Brooks
glume: Kate Hill, Julie Clay, Jon Jacobs,John Kirk
(SAD, 2004., BetaSP Pal , 73 min)

Intirgantna Katherine Brooks potpisuje scenarij, režiju i glavnu rolu ovog filma. Pokazuje nam kako je moguće uz kundalini yogu, vjernost vege ishrani i tenis upustiti se u filmsko ostvarenje kroz zapučke lezbijskog S/M seksa. Nadamo se da nećete pobijeći i prije nego što ste znatiželjno provirili.
U fokusu priče dvije su žene, novelistkinja Salene, koja u svom istraživanju biva uvučena u nepoznati, podzemni svijet S/M seksa. I kao novopečena dominatrix u isti uvlači Giorgiu. Iz istog više nema izlaza. Mogu se samo zamijeniti uloge.


-ulaznice u prodaji na blagajni kina Tuškanac 22. i 23. travnja od 18:00 – 22:30 sata
-cijena: 20 kuna po projekciji ili 50 kuna komplet (broj kompleta ulaznica ograničen)
- posebna ponuda Queer paket – knjiga Poqueerene priče i komplet karata za samo 100 kn!