Film

Scenario: Mate Matišić, Dalibor Matanić
Režija: Dalibor Matanić
Uloge: Olga Pakalović, Nina Violić, Inge Appelt, Krešimir Mikić, Ivica Vidović, Jadranka Đokić

Nakon što je još prošle godine festival prozvan europskim čime je direkcija festivala, pod patronatom i uputom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, pod svaku cijenu željela oživjeti već deset godina zamrli pulski filmski festival, niti ove godine se nisu mogli podičiti uspjehom. Ovo je festival bez koncepta, bez publike, bez gostiju, bez festivalske gradske pompe, bez dobrih tuluma. Šteta. Jer ja pamtim i neku drugu Pulu.
U službenom programu europskog filma valjalo bi istaknuti tri najzvučnija naslova: "Intimnost" Patricea Chereaua , "Učiteljica glasovira" Michaela Hanekea i "Ponedjeljak ujutro" Otara Iosselianija . No, zbog projekcija upriličenih sat iza ponoći i jedne odgođene predstave, publika ih baš i nije hrlila pogledati.
A hrvatska kinematografija? Više nego skromno. Uz jednu iznimku.
Zato bih ja ipak najveći dio ovog prostora posvetila nedvojbenom pobjedniku ovogodišnje Pule

Grand prix žirija - Velika zlatna arena za najbolji film
Nagrada kritičara Oktavijan za najbolji film
Nagrada publike Zlatna vrata za najbolji film
Zlatna arena za najbolju režiju
Zlatna arena za najbolju produkciju
Zlatna arena za mušku epizodnu ulogu (Ivica Vidović)
Zlatna arena za žensku epizodnu ulogu (Olga Pakalović)

Mjesecima prije festivalske premijere, mediji su uvelike najavljivali FINE MRTVE DJEVOJKE kao prvi hrvatski lezbijski film. Znao se siže filma - dvije mlade zaljubljene djevojke (glume ih Nina Violić i Olga Pakalović) unajmljuju stan u jednoj zagrebačkoj suburbanoj četvrti, napokon misleći kako su našle svoj mirni, ljubavni kutak, dok se početna idilična atmosfera ne preobrati u niz jezovitih događaja.
No, prije svake rasprave, valjalo bi ponajprije istaknuti - to nije lezbijski (gay) ljubavni film. Unatoč emocijama koje izviru iz odnosa dviju mladih žena, softiciranoj erotici, prigušenoj ženskoj nagosti i ljubavnim snoviđenjima.
To je film o netoleranciji, dubokim predrasudama, ljudskoj patologiji najgore vrste, Zagrebu (ili ako hoćemo Hrvatskoj) u miljeu postratnog i suburbanog.

I kako o svemu tome progovoriti zajedno?! Matanić je, poput de la Iglesie u "Susjedima", sve aktere i zaplet smjestio u istu zgradu.
Cijela garnitura freak likova - bivši branitelj koji očajnički nakon ženske čeljadi priželjkuje muškog nasljednika ali se usprkos tome ne libi svakodnevno mlatiti suprugu, premlada prostitutka, groteskni ginekolog, gazdaričin sin ogrezao u moralno siromaštvo i skorašnje silovanje, gazdarica zgrade kao oličenje ljudske izopačenosti i njen suprug, preslab da se odupre samom sebi a ponajmanje njoj - samo su mediji kroz koje Matanić progovara o šovinizmu, nekrofiliji, nasilju, građanskoj hipokriziji, grotesknom nacionalizmu kroz PTS sindrom, pohlepi, pa čak i onoj apsurdnoj, pomirljivoj šutnji koja dopušta patologiji da prevlada.

Mladi lezbijski par čini dramaturšku okosnicu filma. Iako sam mišljenja da bi i bilo koja druga posebnost izazvala eskalaciju spomenutih negativnosti (npr. susjedi Romi ili transvestiti), jedna je ključna stvar koja ovaj izbor zapleta čini ipak upečatljivim.
A to je, progovaranje o ljubavi.
Kao što se s jedne strane raskrinkava naše društvo kroz njegove najcrnje devijacije, fobije i inu patologiju, tako se s druge strane raskrinkava i mit o ljubavi i dobrom koje, za većinu koja još nije dostojna uvidjeti, postoji samo u napamet usvojenim obrascima i relacijama. A ono itekako opstoji i u lezbijskom (gay) odnosu. I Matanić s pravom slavi takvu ljubav, stavljajući je u kontekst bolesnog društva i njegovih pojedinaca kao tračak svjetla. U stvari, kao najnormalniju stvar temeljenu na slobodnoj volji i izboru dviju pojedinki.

Film u režijskom smislu, doduše ima i nekoliko nedostataka, a tiču se prefabuliranosti na pojednima dijelovima (suvišno pojavljivanje epizode oca jedne od djevojaka kao dio zapleta), nepotrebna karikatura (za neke možebiti uvredljiva) likova-pacijenata ilegalnog ginekologa, te s kraja filma, gubljenje početne glumačke karakterizacije lika mlade Olge Pakalović kao shrvane majke koja traži svoje oteto dijete.
No, sve to ipak ne narušava utisak da je riječ o izvrsnom ostvarenju.

Ovo je film krupnog plana - facijalna ekspresija mlade Olge Pakalović te gluma Inge Appelt i Krešimira Mikića (majke i sina) kao dominantnih negativaca, iznimno plijene pažnjom.
Kamera je dinamična. I neobičnih kuteva. Koloristična scenografija (upravo je stan dviju djevojaka, zamislite zašto, najživljih boja), odabir widescreena formata, te glazba dvojca grupe Svadbas, Ferina-Miholjević, samo su još neki od elemenata koji FINE MRTVE DJEVOJKE doista čini više nego zanimljivim uratkom.

Ovo je, nakon "Blagajnica hoće ići na more" drugi cjelovečernji igrani film mladog Dalibora Matanića (1975.).
Hrvatska kinematografija ipak ulijeva tračak nade.

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 2132
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svi 2014 1677
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 2084
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svi 2010 6450
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4343
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4352
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svi 2015 1336
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1878
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 1946
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5816
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svi 2010 2915
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3760
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Lezvezarije Gilde M.

 

Izložba Tine Antolić

Pogled s BaLConn-a