Zdravlje i sex

Poznata je činjenica da se HIV i virus hepatitisa C se prenose većinom tjelesnih tekućina: krvlju, spermom, vaginalnim sekretom i mlijekom dojilja. Dakle, pogrešno je mišljenje da lezbijke ne mogu jedna drugu zaraziti spolno prenosivim bolestima.
Kao i pripadnici svih drugih seksualnih skupina, možete se zaraziti ako preko neke od navedenih tekućina virus uđe u vaš krvotok. Slina ne može sadržavati virus, ali postoji rizik da se u njoj nađe zaražena krv, pogotovo ako imate ranice u ustima. Evo nekoliko korisnih savjeta kako se zaštititi:

Poljupci

Poljubac u lice ili usta, uključujući i ''vlažne poljupce'' je relativno siguran ako ni jedna partnerica nema ranice na usnama / u usnoj šupljini, krvarenje ili upalu desni. Poželjno je izbjegavati poljupce pola sata nakon četkanja zubi ili uporabe zubnog konca.

Dodirivanje

Dodirivanje grudi vaše partnerice je sigurno. Možete ih ljubiti, dodirivati jezikom, sisati i grickati dokle god na njima nema krvi ili mlijeka zaražene osobe. Masaža, poljupci po tijelu, trljanje tijelom o tijelo i masturbacija (dodirivanje isključivo sebe) su sigurni.

Penetracija

Uvlačenje prstiju u njenu vaginu (i obrnuto) može biti rizično. Da bi bile sigurne, koristite gumene rukavice. Ako upotrebljavate lubrikant, pazite da je baziran na vodi (oni bazirani na ulju, poput vazelina i losiona za ruke mogu oštetiti lateks).

Oralni seks

Oralni seks je rizičan, jer vaginalne izlučevine, kao i krv, sadrže virus, a rizik se dodatno povećava za vrijeme menstruacije. Da bi se zaštitile, pokrijte genitalno područje svoje partnerice gumenom barijerom (latex dam, dental dam) ili nekom drugom nepropusnom preprekom, kako biste spriječili ulazak njenih tekućina u svoja usta.

Posjekotine i rane

Sve otvorene rane, koliko god sitne bile, uvelike povečavaju opasnost od zaraze, pogotovo ako se nalaze na vagini, prstima ili usnama bilo koje partnerice. Preko njih se virus najlakše širi, pa pripazite da ne dođe do izravnog kontakta i obavezno (svaki put!) promjenite rukavice ako ste dodirivali njenu vaginu ili anus, a želite dodirivati svoju i obrnuto.

Seksualne igračke, S/M i grubi seks

Vibratori i ostala pomagala su sami po sebi sigurni, sve dok ih koristi samo jedna osoba. Ako ih odlučite dijeliti, upotrjebite prezervativ. S/M aktivnosti su sigurne sve dok nema krvi. Ako radite piercing jedna drugoj, što je vrlo rizično, igle prethodno dobro dezinficirajte (možete se poslužiti hidrogenom). Vodite računa o tome da je probušeni dio tijela još tjednima otvorena rana, i da nikako ne bi smio doći u kontakt s moguće zaraženim tjelesnim tekućinama. Prilikom brijanja koristite različite žilete, i pripazite da ne posječete partnericu. Također, pripazite da tuđi urin ili fekalije ne uđu u vaše tijelo.
Dakle, da skratimo:

Nema rizika:

suhi poljupci
masaža
grljenje
mastrubacija
vibratori i ostale igračke (sve dok koristi samo jedna osoba)
trljanje tijelom o tijelo (sve dok nema razmjene tekucina)
penetracija sa zaštitom
oralni seks sa zaštitom

Moguće rizično i rizično:

francuski poljubac ako bilo koja od partnerica ima ranice u ustima
dodirivanje genitalija rukama ako na njima postoje ranice
penetracija bez zaštite
oralni seks bez zaštite, pogotovo tijekom menstruacije
ženski ili muški ejakulat u ustima,vagini ili anusu
korištenje neopranih tuđih seksualnih igračaka
grubi seks, ako je prouzrokovano krvarenje (rezanje, pirsanje....)

Rizične skupine:

Narkomanke i njihove partnerice

Intravenozno uzimanje droga jedan je od najvećih krivaca za širenje AIDSa i hepatitisa, jer narkomani često ne vode računa o upotrebi steriliziranih igala. Ako vaša partnerica intravenozno koristi drogu, odvedite ju što prije na testiranje (može se bez komplikacija obaviti u Petrovoj 3), i natjerajte ju da koristi sterilizirane igle (vrlo se jednostavno mogu kupiti u ljekarni).

Mlade djevojke (14 -24 god.) i žene nakon menopauze

Ženama mladjim od 24 cervix još nije dovoljno razvijen, i manje je otporan na infekcije, dok kod starijih žena tanjenje vaginalne membrane može dovesti do manjih ozljeda koje omogućuju lakši prodor virusa u organizam.

Ne zaboravite da o svojem zdravlju odlučujete same, pa budite pametne i zaštitite se, a najbolje bi bilo otići se testirati na HIV i hepatitis B i C, zajedno s djevojkom, pa ako se pokaže da niti jedna nije zaražena možete zaboraviti većinu ovih savjeta sve dok ste jedna drugoj jedina partnerica. :)