Zdravlje i sex

Prema izvješću na temelju ispitivanja otkriveno je davanje sintetičkih steroida trudnicama, da bi se 'normalizirao' spol bebe

6. kolovoz 2012 / Matthew Jenkin
steroidi u trudnoći

Liječnici u SAD-u optuženi su radi korištenja steroida koji služe kao preventiva kod ženskih beba u svrhu sprječavanja da se rađaju kao lezbijke ili intersexualke.

Izvješće je objavljeno u časopisu 'Journal of Bioethical Inquiry' i u njemu se navodi da se sintetski steroid pod nazivom 'deksametazon' daje trudnicama da bi se spriječio rizik da se žensko dijete rodi sa više muških hormona, ili sa muškim genitalijama.

'Lijek se primjenjuje već pet tjedana kako bi se spriječilo da se kod fetusa razvije adrenogenitalni sindrom, tzv 'kongenitalna adrenalna hiperplazija'(KAH)', izvijestio je 'The Advocate.congenital' .

Međutim, autori izvješća smatraju primjenu lijeka 'iznimno zabrinjavajućom' iz razloga jer zapravo ne sprječava KAH, a koristi se planski, da bi se spriječile eventualne seksualne devijacije kod beba.

U izvješću se također upozorava da je korištenje lijeka opasno i može završiti sa tragičnim posljedicama po žene i bebe na kojima se primjenjuje.

Nalazi u izvješću dobiveni su korištenjem slobodnog pristupa informacijama na zahtjev Alice Dreger, sveučilišne profesorice na 'Northwestern Feinberg School of Medicine', zatim Ellen Feder, asistentice na američkom sveučilištu, i Anne-Tamare Mattis, izvršne ravnateljice organizacije 'Advocates for Informed Choice'.