Putovanja

Turistička ponuda o kojoj se priča

Sikstinska kapela

Foto: Wikipedia

"ONAJ tko nije vidio Sikstinsku kapelu, nema ni najmanju ideju o tome što je sve jedan čovjek u stanju postići", rekao je svojedobno Goethe. S tom tvrdnjom složit će se vrlo vjerojatno svi koji su imali priliku svjedočiti veličanstvenoj arhitekturi i umjetničkim djelima u unutrašnjost jedne od najpoznatijih građevina na svijetu.

Sikstinska kapela i drugi dijelovi Vatikana jedni su od najpopularnijih turističkih odredišta, a u moru ponuda za organizirani obilazak vatikanskih znamenitosti, ističe se posebno jedna koja u zadnje vrijeme uzima sve više maha - gay turneja. Stvar navodno postoji već godinama, no odnedavno se o tom trendu sve više priča.

Tragovima najvećih renesansnih gay umjetnika

Talijanska turistička agencija Quiiky, "specijalizirana za LGBT turizam", nudi upravo takve ture. Kako stoji na web stranici agencije, cilj im je da svojim klijentima omoguće "pažljivo odabrane hotele i destinacije, s partnerima koji dijele iste vrijednosti i stavove". U svojoj ponudi pod nazivom "Gay turneja kroz Vatikan", odnosno kroz Sikstinsku kapelu, agencija navodi da gosti mogu "slijediti tragove najvećih gay umjetnika talijanske renesanse: Michelangela i Leonarda da Vincija".

Turneja uključuje i Vatikanske muzeje, a agencija garantira prije svega sigurnost, ali i "otkrivanje dokaza o homoseksualnoj ljubavi" u djelima renesansnih majstora, te o, kako navode, golemoj ulozi koju je homoseksualnost imala i ostavila u talijanskoj umjetnosti, a čiji je utjecaj negiran i skrivan stoljećima.

Skrivena homoseksualna umjetnička povijest Vatikana

"To je obilazak koji otkriva homoseksualnu umjetničku povijest Vatikana, kao i priče brojnih gay umjetnika, ali i priče o erotici u umjetnosti koje nemamo priliku čuti u uobičajenim i dosadnim turnejama po Vatikanu", objašnjava urednik magazina Yahoo Travel, Jo Piazza, za Huffington Post, dok bivši katolički svećenik, Tony Adams, koji danas radi kao turistički vodič, kaže:

"Neka od najslavnijih umjetničkih djela u Vatikanu su upravo djela gay umjetnika. Kada uđete u Sikstinsku kapelu vidjet ćete pravu erotsku umjetnost, priču koja donosi i duhovnu stranu, ali nimalo ne zanemaruje tu, itekako važnu, fizičku dimenziju".

 

 

Izvor: Index.hr