Lifestyle

u sklopu tjedana akcije Football People

U Zagrebu će se 14.-16.10.2016. održati QueerSport Weekend, sportsko-aktivistički i zabavni događaj kojeg organizira qSPORT iz Zagreba u suradnji sa sestrinskom udrugom Queer Sport Split. Pored zagrebačkih sportskih ekipa iz raznih sportova, na događaju sudjeluju također sportašice i sportaši iz Beograda, Splita, Rijeke i Osijeka.

Organizatori su se ove godine po prvi put pridružili mreži FARE u provedbi tjedana akcije Football People. FARE je organizacija koja povezuje pojedince, neformalne grupe i organizacije u cilju borbe protiv rasizma, homo/bi/transfobije, seksizma i drugih oblika diskriminacije te koristi nogomet kao sredstvo za poticanje društvenih promjena.

Na QueerSport Weekendu se ove godine možete okušati u badmintonu, plivanju, plesnom tečaju (ples u paru), ženskom nogometu, ženskoj košarci, sustavu samoobrane Krav Maga, kao i u ležernijoj igri graničara. Osim praktičnog  sportskog dijela, organizira se predstavljanje inicijativa te diskusija o sportu, odnosno panel u kojem će ove godine raspravljati o diskriminaciji u nogometu i ostalim sportovima te o tome kako stvoriti tolerantno, sigurno i uključivo sportsko okruženje. Navečer je tu neizbježni Queer Sport Party.  Čeka vas, dakle,  vikend koji nudi sport i zabavu u aktivističkoj maniri. Pored samog sporta, cilj je razmjena iskustava, jačanje LGBTIQ zajednice, regionalno povezivanje LGBTIQ sportskih inicijativa, povezivanje s gay-friendly organizacijama, propitkivanje dominantnog obrasca sporta, upoznavanje, druženje i rekreacija.

QueerSport Weekend se otvara borbeno! U petak 14.10. u 19:30h na repertoaru je trening vještine Krav Maga - modernog sustava samoobrane. Dođite na pokazni trening u Jačaonu (Medika)na kojem ćete naučiti kako izbjeći, spriječiti i razriješiti bilo koju vrstu sukoba, ali i kako steći samopouzdanje, kondiciju i formu. Nakon prošlogodišnje izvrsne i dinamične radionice (u kojoj nije nedostajalo ni smijeha), preporučamo da dođete i uz spretnu voditeljicu saznate načine kako da se osjećate sigurno i sačuvate svoj prostor.

Subotnje jutro započet će s najposjećenijom aktivnošću -  tradicionalnim brunchem. Okupljanje je u 10h u LGBT centru (Petrinjska 27) gdje će vas dočekati doručak i delicije koje pripremaju složne ruke qSPORT-a. Nakon kratkog druženja uz kavu, čaj i fini zalogaj, u 11h započet će predstavljanja LGBTIQ sportskih inicijativa i aktivnosti (plivanje, badminton, ples za sve, biciqla, ljetne aktivnosti, priroda i društvo, ženska košarka, ženski nogomet, FemSlam Beograd, Krav Maga, Kvir kolektiv, Bijeli anđeli, Amazonas). Dođite na upoznavanje gostiju/šći iz inozemstva jer ćemo pričati o iskustvima u LGBTI/queer sportu, o tome koje su sličnosti, a koje razlike u regiji, zašto su potrebni sportovi za LGBTIQ osobe, o turnirima, diskriminaciji unutar sporta te o aktivizmu unutar LGBTI/queer sporta.  Prilika je to da se Beograd, Split, Zagreb i drugi gradovi povežu i pričaju o inicijativama i sportovima.

Sat vremena nakon toga uslijedit će panel diskusija na kojem će se raspravljati o pitanjima diskriminacije i neravnopravnosti u nogometu koji prije svega percipira kao „muški“ sport u kojem se vrte pare.  Također, često svjedočimo homo/bi/transfobnim, nacionalističkim i rasističkim incidentima u nogometu. Razgovarat će se o mogućnostima za postizanje većeg stupnja tolerancije, jednakosti i  uključivosti u nogometu i ostalim sportovima te o idejama za suradnju između LGBTIQ i ostalih sportskih organizacija u regiji. Bit će prikazan kratki film o ženskom nogometnom klubu u Bosni i Hercegovini  - "Volim SFK“, koji je režirala Ada Sokolović. Vidjet ćemo kako izgleda kada djevojke igraju nogomet, a pritom su različitih nacionalnosti, bez osnovnih financijskih uvjeta i dolaze iz konzervativne sredine. Film se bavi ženskim nogometnim klubom SFK 2000, višestrukim prvakom BiH.

Nakon druženja i rasprava, slijedi subotnje sportsko poslijepodne. U 15h počet će se međunarodni košarkaški turnir. Košarkašice iz Beograda i Zagreba odmjerit će snage u pogađanju koša.  Od 16:30h mahat će se reketima

na neformalnom badmintonskom mini turniru koji će se održati na Zagrebačkom velesajmu. Dobrodošli svi bez obzira na predznanje. Dođite probati kakav vam je servis i koliko možete skakati po terenu.  Od 17h rasplesat će se noge i ruke na plesnom tečaju „Ples za sve“ (Plesna škola Royale, Radnička 1a). Dođite sami, u paru ili kojoj god neobičnoj kombinaciji. Garantirano ćete se zaraziti plesom u kojem vi birate tko vodi, a tko prati.

Za opuštanje mišića nakon sportskih aktivnosti u suboti naveče slijedi Queer Sport Party u HotPotu. Dođite obavezno u 22h jer već tada počinje program qSPORT-a i bit će veselo. Atmosferu nabrijava DJ Gorão uz već prepoznatljiv program „Happy music for gay times“. Od 22:30 do 23h ide mini-radionica „Po' ure voguea“ na kojoj ćete moći jednostavnu koreografiju na Madonninu pjesmu „Vogue“. Upad je slobodan do 23h.

Nakon tulumarenja,  u nedjeljno jutro u 11h nas čeka međunarodni ženski nogometni turnir gdje će terenom naganjati loptu igračice iz Zagreba, Beograda i Splita. Od 12h sati održat će se i plivački trening. Bilo da odaberete početnu ili naprednu grupu, čekaju vas trenerice uz koje se osjećate kao riba u vodi. Novitet na sportskom vikendu je neformalna zabavna sportska aktivnost – stari dobar graničar (iliti između dvije vatre) koji će se igrati od 15h na Jarunu na Otoku hrvatske mladeži, s tim da održavanje ovisi o vremenskoj prognozi.

Dakle, za svakog/u ponešto! Dođite na druženje u LGBT centar, upoznajte gošće/ste iz regije, raspravljajte, isprobajte razne sportove i začinite sve to partijem. Vladat će duh zabave i fer atmosfera. Drugačiji sport je moguć, dođite i uvjerite se!

Bilo da ste u ormaru, tek ste iskoračili ili ste već veselo vani, navratite; aktivnosti su namijenjene svima bez obzira na razinu outanja. Naša platforma je da pružamo siguran prostor za svaku osobu. Sudjelovanje na većini aktivnosti je besplatno.

Ako želite sudjelovati na nekom od navedenih sportova i aktivnosti, prijavite se jer je broj za neke sportove ograničen i cilj organizatora je osigurati što kvalitetniju izvedbu aktivnosti i što učinkovitije informiranje o lokacijama i potrebnoj opremi.

PROGRAM I PRIJAVE: hr.qsport.info/queersport-weekend.html

Za dodatne infomacije možete se javiti na:

email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Facebook event: https://www.facebook.com/events/439756792864520/

Pratite nas i na:

TWITTERu: https://twitter.com/qsportweekend

INSTAGRAMu: https://instagram.com/qsportweekend