Svijet

Dvije lezbijke spasile su 40 mladih života u masakru koji je 22. lipnja počinio Anders Behring Breivik, na norveškom otoku Utøyi.

Njihovu hrabrost i herojstvo mediji su jednostavno izignorirali.

 
 

Hege Dalen i Toril Hansen / Foto: Helsingin Sanomat

Ipak, američki The New York Times i britanski Telegraph donijeli su priče o njemačkome turistu Marcelu Gleffeu koji je čuo pucnjeve i pojurio u svoj čamac kako bi spasio nevine žrtve. BBC je pisao o čovjeku po imenu Helge koji je s otoka spasio petero djece. Yahoo News je pak spomenuo Otta Loevika koji je toga kobnog dana "spasio 40 ili 50 života i još ga proganja sjećanje na jezive odluke koje je morao donositi – koga spasiti, a koga ne".

Nijedan od velikih medija nije spomenuo Hege Dalen i Toril Hansen, lezbijke koje su s Utøye spasile 40 tinejdžera. One su se pod kišom metaka vraćale četiri puta kako bi pomogle svima kojima su mogle.

"Jele smo, zatim čule pucnjavu i potom užasne krikove. Vidjele smo mlade ljude kako panično skaču u jezero", izjavile su Hege i Toril za popularne finske novine Helsingin Sanomat .

Masakr se dogodio na otoku Utøyi za vrijeme konvencije mladeži vladajuće Laburističke stranke, a popraćen je i bombardiranjem zgrade parlamenta u središtu Osla. Vijest su popratile brojne medijske kuće. No, priča lezbijskog para stigla je samo do užeg kruga čitatelja, uglavnom blogera u LGBT krugovima.

"Nekoliko blogova i LGBT tiskovina prenose priču, ali oni mediji koji bi obično ‘ubili’ za ovakvu priču nažalost su zakazali", komentirala je Jamie McGonnigal u svom blogu Talk About Equality. Komentar je otvorila pitanjem: "Ako vjenčani lezbijski par spasi 40 tinejdžera od norveškog masakra i nitko o tome ništa ne napiše, je li se spašavanje uopće dogodilo?"

Sličan komentar našao se i na blogu Band of Thebes: "Vodeći američki mediji, koji obožavaju herojske priče jednako kao i tragedije, nisu se oglasili oko priče lezbijskih superzvijezda. Umjesto toga, dobili ste komentar gej muškarca Brucea Bawera u Wall Street Journalu u kojemu kaže kako je šokiran jer je norveški ubojica citirao njegove antiislamske tekstove.

preuzeto sa CroL.hr

*** Opaska BaLConn:
Skandinavski mediji su dosta pisali o hrabrom paru i samoj akciji spašavanja, objavljivali intervjue sa njima a bile u i na TV-uno svjetski mediji (uključujući i medije balkanskih država) su to potpuno izignorirali.