Svijet

Mlada iranska glumica Kiana Firouz će večeras imati premijeru njenog filma u kojem glumi lezbijku koja je zatražila azil u Velikoj Britaniji radi iranskih vlasti. Britansko ministarstvo je odbilo njen zahtjev za azilom i šalje je natrag u Iran, gdje je homoseksualnost kazneno djelo i gdje je moguća kazna i smrt.

 

Kiana Firouz

Nažalost, za Kianu Firouz film nije samo fikcija, baziran je na njenom životu. Britanska vlada je odbila njen zahtjev i sada se suočava sa mogućom deportacijom u Iran, gdje postoji šansa da će biti kažnjena bičevanjem ili smrću ili pak oboje.
„Bit će uhićena... mučit će je. Mogli bi je pogubiti ne samo zato jer je lezbijka, već i radi nanošenja sramote režimu“, rekao je Paul Canning, editor webstranice LGBT Asylum News.
„Bit će u velikoj opasnosti, ne zato jer je ona očito lezbijka, već zato jer film ne pokazuje iranske vlasti u dobrom svjetlu. Vjerojatno će željeti od nje učiniti primjer drugima“, izjavio je jedan od njenih odvjetnika.

27-godišnja Firouz je došla u Britaniju prije dvije godine kao studentica, ali dok je boravila u Britaniji, Iranske su obavještajne službe otkrile snimke i materijal dokumentarca kojeg je potajno snimala u Teheranu. Britanska vlada joj je odbila pružiti azil, smatrajući da bi mogla sakriti njenu homoseksualnost ako se vrati u Iran.
„Moj zahtjev je bio... ignoriran od strane Home Office-a, unatoč ozbiljnoj prijetnji za moj život koja postoji ako me deportiraju u Iran“, izjavila je Firouz za Radio Free Europe.
„Uzdrmana sam i emotivno potresena da su se prema mom zahtjevu ponijeli tako neodgovorno“.
Firouz je podnijela zadnji zahtjev, istaknuvši kako je radi objavljene seksualne eksplicitnosti u njenom dokumentarcu „Cul-de-sac“, njena homoseksualnost sada općepoznata ali da nema garancije da neće završiti kao njen filmski alter-ego, točnije u avionu natrag za Teheran.

„Britanska agencija za graničnu kontrolu nalaže povratak pojedincima u njihove države, onda kada mi i sudovi zaključimo da im ne treba zaštita“, izjavio je Home Office.
Za aktiviste gay prava, slučaj Kiane Firouz je test iskrenosti Britanske nove vlade. Konzervativna stranka je obećala u njezinom programu o jednakostima „promjenu pravila tako da se omogući azil ljudima koji bježe od progona“. U dokumentu stranke stoji „trenutno, gay osobe koje traže azil se često vraćaju u njihove zemlje u kojima vladaju homofobni režimi i samo im je rečeno da skrivaju svoju seksualnost“.

Postoji presedan temeljem kojeg se Firouz može dati azil. 2006.godine, student po imenu Mehdi Kazemi je zatražio azil od Britanije, nakon što je njegov partner bio pogubljen u Iranu. Kad je njegov zahtjev bio odbijen, pobjegao je u Nizozemsku, gdje je ponovno bio odbijen jer osobe koje traže azil ga mogu zatražiti u samo jednoj od zemalja EU.
Vratio se u Veliku Britaniju i Jacqui Smith, tadašnji tajnik Home Office-a je popustio pritisku i omogućio mu da ostane u Britaniji.

Da bi se spasilo Kianu Firouz i spriječilo njenu deportaciju u Iran, pokrenuta je online peticija:  http://www.petitiononline.com/kianaf/petition.html