Svijet

Caster Semenya i dalje je jedna od glavnih priča na SP-u u Berlinu
simeria
BERLIN - Nakon što je u prvi mah većina promatrača ustvrdila da se “mora raditi o muškarcu”, priča o južnoafričkoj atletskoj senzaciji ili prevari (ovisi o ishodu testa spola) stoljeća dobiva nove elemente.

Hoći li biti tužbi?

U južnoafričkim je medijima objavljen rodni list koji potvrđuje da je ona doista - ona!

- Nemam nikakvih dvojbi, ona je svakako žensko - rekla je njezina majka Dorcus, uz dodatak da njezinu kćer “ponižavaju i tretiraju poput gubavca”. Dokaže li i medicina ono što mama Semenya tvrdi, podloge za tužbe bit će kao u priči.

U obranu svoje atletičarke stao je i Južnoafrički atletski savez. Predsjednik Leonard Chuene rekao je za lokalne novine kako je morao uvjeravati svjetsku prvakinju da ode na dodjelu medalja po svoje (ne)zasluženo zlato.

Bez veselja na dodjeli

- Rekla mi je: ‘Nitko mi nikada nije tvrdio da nisam žensko do Berlina. Ja nisam dečko!’ - prenio je Chuene riječi najeksponiranije atletičarke SP-a.

Te riječi čelnog čovjeka južnoafričke atletike, pod pretpostavkom da su točne, objašnjavaju dosta tužan izraz lica nove svjetske prvakinje na 800 metara prilikom preuzimanja medalja. Ni nakon pobjede na stazi nije izgledala oduševljeno, priča o njezinu spolu već se zakotrljala...