Svijet

Sveučilište Harvard uskoro će dobiti katedru za homoseksualnost, lezbijstvo, biseksualnost i transseksualnost (LGBT).

 

Photo AP

 

Ova će obrazovna ustanova u goste pozivati profesore koji će držati predavanja o seksualnosti i spolnim manjinama. Iako i neka druga sveučilišta u SAD-u imaju studije na kojima se može diplomirati seksualnost, bogat financijski fond Harvardu će omogućiti da postane prvi u državi sa stalnom LGBT katedrom.

Studij će se zvati 'F.O. Matthiessen Visiting Professorship of Gender and Sexuality' po harvardskom profesoru i književnom kritičaru iz 1940-ih homoseskualcu F.O. Matthiessenu, koji je svoje spolne sklonosti uglavnom bio prisiljen držati u tajnosti. Za katedru je prikupljen fond od 1,5 milijuna dolara.

Slični studiji postali su posljednjih godina popularni u SAD-u. Prije Harvarda otvorili su ih i Yale, Berkeley i Sveučilište Minnesote.

Borci za ljudska prava smatraju kako ova činjenica pokazuje da se pitanju spolne orijentacije u Americi posvećuje sve veća pozornost.

„Činjenica da tako ugledno sveučilište kao Harvard osjeća da je važno otvoriti katedru za LGBT pokazuje da je to uistinu važna tema“, komentirala je Candance Gingrich, aktivistica za prava homoseksualaca i sestra republikanskog člana parlamenta Newta Gingricha.