Svijet

Del Martin rođena je kao Dorothy L. Taliaferro 5. maja 1921.
filidelBila je u braku 4 godine i iz njega ima kćer.

Upoznala je Phyllis Lyon 1950 u Sijetlu. 1952 dve žene su postale ljubavnice i od tada su zajedno. 1953 preselile su se u San Francisko.

1955 Filis i Del Martin, zajedno sa još nekoliko žena, osnovale su Daughters of Bilitis, prvu nacionalnu organizaciju za lezbejke u SAD. Daughters of Bilitis je osnovana jer su žene osećale da njihova prava i potrebe nisu poštovana u okviru gej udruženja u kojima su dominirali muškarci. Ova grupa je kreirala prostor za lezbejke koji im je omogućavao da se susreću i van barova i koja je radila na ravnopravnosti.

Zajedno sa partnerkom Filis je napisala Lezbejka/Žena 1972. godine. Knjiga dokumentuje istorijski razvoj lezbejskog pokreta i poziva na borbu za ravnopravnost. Martin je bila aktivna i u feminističkom pokretu gde je napisala knjigu Zlostavljana žena o nasilju u porodici.

Pored rada na lezbejskim pravima Del Martin se aktivno zaprstenlagala za feministička i građanska prava. Bila je prva proklamovana lezbejka koja je izabrana u Nacionalnu organizaciju žena. Ona je jedna od osnivačica Lezbejskog/gej demokratskog kluba Alice B. Toklas. Osnivačica je i Stare lezbejke se organizuju za promenu, grupe koja se bori protiv ejdžizma i homofobije, zajedno.

Lezbejka režiserka i fotografkinja Joan E. Biren (JEB) napravila je film Nema više tajne: Priča i Del Martin i Filis Lajon, koji je doživeo svoju premijeru 2003. godine.
torta
Del Martin  i Filis Lajon prvi su par koji se zakonski uzeo u SAD 12. februara 2004. godine u San Francisku, Kalifornija. Obnovile su zavete 2008. godine, kada je Kalifornija postala druga država po redu koja je priznala istopolne brakove.

Del Martin je umrla 27. avgusta 2008. godine pored svoje žene Filis Lajon. Imala je 87 godina.

ljubavNakon njene smrti Filis je izjavila: „Od trenutka kada sam upoznala Del pre 55 godina, nisam mogla da zamislim da će doći dan kada ona neće biti pored mene. Tako sam srećna što sam imala priliku da je upoznam, da je volim i budem njena partnerka u toliko mnogo stvari. Takođe nisam ni pomišljala da će doći dan kada ćemo moći da se venčamo. Očajna sam, ali nalazim utehu u tome što smo zajedno doživele trenutak koji označava potpunu posvećenosti i predanost, pre njene smrti“.