Svijet

Transseksualnim sportistima će biti dozvoljeno da se takmiče na olimpijskim sportskim takmičenjima u svom promijenjenom spolu, prema novom pravilu koje je objavljeno u ponedjeljak od strane Internacionalnog olimpijskog komiteta (IOC). Pravilo stupa na snagu odmah, omogućujući kvalifikovanim sportistima da se takmiče na Olimpijskim igrama u Ateni ovog augusta.

Pravilo određuje da, da bi se takmičili, transseksualci moraju biti podvrgnuti genitalnoj rekonstruktivnoj operaciji i postoperativnoj hormonalnoj terapiji od dvije godine. Moraju također biti legalno prepoznati pod svojim spolom od strane odgovarajućih stručnjaka iz svoje zemlje.

Odluka je donesena nakon višemjesečne debate o ovoj temi u IOC-u, koji je isprva planirao da objavi ovo novo pravilo u februaru ali je odgodio tu odluku da bi se za članove komiteta prikupilo više medicinskih informacija o transseksualnosti. Pošto su transseksualni sportisti na olimpijskom nivou "rijetki, ali postaju uobičajeni," glasnogovornica IOC-a Giselle Davies rekla je da je IOC  trebao posebno pravilo.

"To je izvrsna, važna odluka, prekretnica za transseksualne sportiste diljem svijeta," rekla je Vanessa Edwards Foster, predsjednica Nacionalne koalicije za zastupanje transgendera, grupe za prava transgendera bazirane u SAD-u.

Fosterova i drugi aktivisti kažu da je odluka značajna jer predstavlja zvanično prepoznavanje od jedne internacionalno priznate organizacije da transseksualci postoje i mogu biti olimpijski takmičari.

"Postojali smo u nekoj vrsti zone sumraka, bili niti muškarci niti žene," rekla je Fosterova za PlanetOutNetwork. "Ova odluka dozvoljava transsekaulcima da se takmiče kao muškarci i žene."

Ali pravilo nije bez komplikacija. James Green, autor nove knjige o transseksualnim muškarcima, "Postajući vidljiv muškarac," vjeruje da je odluka da kvalifikovani sportisti moraju biti podvrgnuti genitalnoj rekonstrukcijskoj operaciji nepoštena.

"Kakve veze ima oblik nečijih genitalija sa njihovim sportskim rezultatima?" pisao je Green. "To je definitivno problematično, i kazna za FTM-e (transseksualce koji su promijenili spol iz žene u muškarca) koji si ili ne mogu priuštiti ili ne žele određene operacije koje su ponuđene," rekao je.

Predstavnici IOC-a su bili zabrinuti da bi bez genitalne rekonstruktivne operacije, transseksualne žene jos uvijek uživale prednosti testosterona jer bi još uvijek imale testise koji proizvode hormon. Prisustvo testosterona moglo bi dati tim sportistima blagu prednost nad ne-transseksualnim takmičarima, kažu kritičari. Green kaže da ženski hormoni, koje uzimaju transseksualne žene, uključujući estrogen, pobijaju efekte testosterona.

Pored svega toga, kaže Green, ovo pravilo je važan korak naprijed za prava transgendera na globalnom nivou. "Olimpijada je kušnja internacionalnog ponosa i slave, i to je mjesto gdje se grade političke veze. Ovo će zasigurno pomoći transseksualnim sportistima da ispune svoje snove, što je još jedna stvar Olimpijade."