Svijet

Pod nazivom "Daj životu svaku šansu" na trgu ispred bečke gradske vijećnice do ranih jutarnjih sati u nedjelju trajala je humanitarna manifestacija "Life Ball" posvećena suzbijanju AIDSa na kojoj su nastupili Elton John, Nina Hagen, Julian Rachlin i mnoge druge međunarodne zvijezde.

Austrijski glumac, producent, režiser i dobitnik Oscara Maximillian Schell koji je vodio program svečanog otvaranja, pozvao je na djelo dobrote rekavši: "Nema ničeg boljeg nego činiti dobro".

Bečki gradonačelnik Michael Haeupl i njegov berlinski kolega Klaus Wowereit zauzeli su se sa podija otvorene pozornice pred skoro 35.000 posjetitelja za borbu protiv svih oblika netrpeljivosti. Prihod s te, kako je nazivaju, "najspektakularnije, najraznovrsnije i najluđe humanitarne svečanosti u Gradu Straussa" namijenjen je u dobrotvorne svrhe, odnosno suzbijanju AIDS-a.

Broj oboljelih od te bolesti za koju ni danas nije pronađen lijek, stalno se povećava i u Austriji i u nekim istočnoeuropskim državama, a posebno u Africi i Rusiji.

"Virus ne poznaje granice", rekao je Luc Montagnier koji je pred skoro dvadeset godina otkrio HIV virus. Naglasio je da se stalno ulažu veliki napori kako bi se pronašao učinkoviti lijek protiv te opake bolesti i naglasio da je važno raditi na njezinu sprječavanju jer je "šutnja za oboljele od AIDS-a smrt, a za druge velika opasnost".

Prema podacima UNAIDS-a, samo u 2003. godini novih je 5 milijuna ljudi zaraženo AIDS-om, a 3 milijuna je umrlo od bolesti.

Diljem svijeta živi 40 milijuna osoba pozitivno na virus HIV. Prema udjelu u broju stanovnika, najeviše je zaraženih u Južnoj Africi (67 posto), a daljnje veliko žarište epidemije je Ruska Federacija gdje UNAIDS bilježi rastrašujuće podatke i porast zaraženih do 25 posto.

Organizatori Life Balla nadaju se da će i ove godine prihod te dobrotvorne priredbe biti veći od 800.000 eura.