Svijet

Vatikan Papa Ivan Pavao je u nedjelju optuzio gayeve i lezbijke za iskrivljenje prave prirode braka i porodice putem onoga što on zove "pogrešno shvacen smisao prava." Obracajuci se hodocasnicima u Vatikanu papa je rekao da je brak "human" i "božanski" dar koji društvo treba braniti.Ovo je bio posljednji u godišnjoj seriji napada na istospolne brakove.

"U naše vrijeme, pogrešno shvacen smisao prava je ponekad remetio prirodu institucije porodice i samu bracnu vezu," rekao je. "Neophodno je da se na svakom nivou nastojanja onih koji vjeruju u važnost porodice zasnovane na braku ujedine."

Belgija, Holandija i dvije kanadske provincije su legalizirale homoseksualne brakove. Prošlog mjeseca, najviši sud u Massachusettsu je presudio da je protuustavno da država brani gay parovima da se vjencaju. Nijedna od saveznih država nije legalizirala gay brakove.

U julu, Vatikan je izdao dvanaestostranu objavu o istospolnim brakovima. U ovom dokumentu Kongregacije za doktrinu vjere se kaže da katolicki politicari imaju "moralnu dužnost" da se protive zakonima koji omogucuju gay parovima zakonska prava.

"Zakonsko prepoznavanje homoseksualnih zajednica ili njihovo postavljanje na isti nivo sa brakom bi znacilo ne samo odobravanje devijantnog ponašanja... nego bi takoder poremetilo osnovne vrijednosti koje pripadaju nasljedstvu covjecanstva," kaže se u dokumentu.

365Gay.com