Svijet

Tri afrička homoseksualca koja su u Nizozemskoj zatražila azil pred Europskim su sudom izborila presudu koja ima načelni karakter. Zahvaljujući njoj bi ubuduće homoseksualne izbjeglice u Europi mogle lakše dobiti azil.

azil za homoseksualce

Europski sud u Luxemburgu je u četvrtak (7.11.) presudio da homoseksualne izbjeglice iz afričkih država u kojima im prijeti zatvorska kazna kod traženja azila mogu biti priznate kao "određena socijalna grupa" u smislu Ženevske konvencije o izbjeglicama.

Nadležna tijela i sudovi u europskim državama, kako je navela predsjednica suda Alexandra Prechal, u svakom pojedinom slučaju obvezni su provjeriti jesu li homoseksualni tražitelji azila izvrgnuti progonu i diskriminaciji u svojoj domovini. "Sama činjenica da su homoseksualne radnje u nekoj zemlji kažnjive nije, međutim, dovoljan razlog. Zatvorske kazne u zemlji porijekla izbjeglice moraju biti doista izricane i izvršavane", objasnila je sutkinja prilikom izricanja presude.

"X, Y i Z" s tužbom protiv nizozemskih vlasti

Konkretno se u slučaju koji se našao pred sudom u Luxemburgu radi o tri homoseksualna tražitelja azila iz Ugande, Sierra Leonea i Senegala. Tri muškarca koja su pred sudom imenovana kao X, Y i Z zbog zaštite njihove privatnosti, u Nizozemskoj su zatražila status izbjeglica jer su tvrdili da su u svojim domovinama zbog svoje seksualne orijentacije proganjani. Nizozemske vlasti nadležne za dodjelu azila su njihov zahtjev odbile, na što su se trojica Afrikanaca žalila.

Vrhovni sud Nizozemske, Raad vom State, obratio se Europskom sudu s molbom da razjasni europske pravne smjernice na ovom polju i da ih primjeni na konkretnom slučaju. Proces sada mora biti nastavljen u Nizozemskoj. Trojica tužitelja nisu ovom odlukom automatski pobijedila, ali njihove šanse su znatno porasle.

Michael DiedringGlavni tajnik Europskog vijeća izbjeglica u Bruxellesu Michael Diedring je pozdravio presudu Europskog suda. Pozitivno je, smatra on, da se od članica Europske unije sada zahtijeva da podrobnije ispitaju slučajeve homoseksualnih izbjeglica. Ova odluka ulijeva novu nadu ljudima u 71 zemlji svijeta - u toliko je zemalja, naime, homoseksualnost još uvijek kažnjivo djelo.

Homoseksualnost se ne mora skrivati

Europski sud je vrlo decidirano odbacio jedan argument nizozemskog ministarstva za pitanja azila. "Nadležne vlasti ne mogu očekivati od tražitelja azila da u svojoj domovini taje svoju seksualnu orijentaciju kako bi izbjegli progon", rekla je sutkinja Prechal. Muškarci iz Senegala, Ugande i Sierra Leonea isto tako ne smiju biti prisiljavani odreći se svoje seksualne orijentacije. Nizozemske vlasti su navele kako su se trojica tužitelja u svojim domovinama mogli ponašati "suzdržano" kako bi izbjegla kazneno gonjenje. Julian Pepe Onziema iz organizacije "Seksualne manjine u Ugandi" je tijekom trajanja procesa, ovoga ljeta, argumentirao da se traženjem takve "suzdržanosti" zapravo krše ljudska prava. "Homoseksualci i lezbijke se u Ugandi ne ljube po cesti i ne prezentiraju se javno. Radi se o kaznenom gonjenju za ono što se događa u spavaćim sobama". rekao je Julian Pepe Onziema njemačkoj novinskoj agenciji DPA.

Prosvjedi homoseksualaca u Ugandi

Konačna odluka u nadležnosti nacionalnih sudova

Služba za odnose s javnošću Europskog suda, međutim, ukazuje na to da ova odluka ne određuje ishod sličnih procesa u Europi. O pojedinačnim slučajevima moraju odlučiti uvijek nacionalni sudovi. Oni su, međutim, obvezni u sličnim slučajevima slijediti pravne smjernice Europskog suda.

Nizozemski ministar vanjskih poslova Frans Timmermans je u utorak (5.11.) u jednom pismu Parlamentu napisao da bi homoseksualnost mogla ubuduće igrati važnu ulogu u priznavanju prava na azil ruskih izbjeglica. Timmermans je oštro kritizirao zakon na temelju kojega se u Rusiji kažnjava takozvana homoseksualna propaganda. "Taj zakon vodi ka stigmatizaciji i diskriminaciji te pojačava klimu neprijateljstva prema homoseksualcima", napisao je nizozemski ministar vanjskih poslova. Međunarodna udruga lezbijki i homoseksualaca (ILGA) svake godine izvještava o pravnom statusu homoseksualaca u svijetu. Prema njihovoj statistici, homoseksualnost se u Mauretaniji, Sudanu, Saudijskoj Arabiji i Iranu kažnjava smrtnom kaznom, a u velikim dijelovima Afrike i muslimanskog svijeta Azije zatvorom.

 

Preneseno sa DW.DE