Svijet

ruska borba protiv homoseksualizma ima dugu tradiciju

Državna Duma je gotovo jednoglasno prihvatila prijedlog zakona o novčanom kažnjavanju promoviranja homoseksualnosti među maloljetnicima.

Prijedlog zakona, koji treba potpisati predsjednik Vladimir Putin kako bi postao pravovaljan, zapravo je izmijenjen zakon ''O zaštiti djece od informacija koje mogu naštetiti njihovom zdravlju i razvoju'' te je bio podržan od 436 članova. Napomenimo da Državna Duma ima 450 članova.

Cilj zakona je suzbijanje ''informacija koje pomažu oblikovanju netradicionalnih seksualnih navika kod maloljetnika, razvijanju stava da su netradicionalni seksulni odnosi atraktivni, širenju izopačenih predstava o socijalnoj ravnopravnosti tradicionalnih i netradicionalnih seksualnih odnosa ili nametnutih informacija o netradicionalnim seksualnim odnosima koje pobuđuju interes za takve odnose''.
Zakon predviđa novčane kazne u iznosu od 4 000 do 5000 rubalja (666 do 833 kn) za obične građane, 40 000 do 50 000 (od 6 666 do 8 333 kn) za službena lica te od 800 000 do milijun rubalja (od 133 333 do 166 666kn) ili privremeno uklanjanje s dužnosti u roku od 90 dana za pravna lica.

U slučaju da je kazneno djelo počinjeno u masovnim medijima ili bilo kojoj drugoj društvenoj mreži, uključujući i internet, običnim građanima prijeti kazna u iznosu od 50 000 do 10 000 rubalja (od 8 000 do 16 000kn), službenim licima od 100 000 do 200 000 rubalja (od 16 666 do  33 333kn)  te milijun rubalja (166 666kn) ili privremeno uklanjanje s dužnosti u roku od 90 dana za pravna lica.
Ako je kazneno djelo počinio strani državljanin ili osoba bez državljanstva, predviđena je kazna od 4 000 do 5 000 rubalja (666 do 833kn) uz deportaciju izvan granica Ruske Federacije ili uhićenje na 15 dana s deportacijom iz Rusije.

Ako strani državljanin koristi medije ili internet prilikom počinjenja kaznenog djela, kaznit će ga se s 50 000 do 100 000 rubalja (oko 8 333 do 16 666 kn) s deportacijom iz Rusije.
Očekuje se da će zakon stupiti na snagu od trenutka njegove službene objave.
Rusi su izašli na ulice kako bi pokazali svoje nezadovoljstvo konkretnim zakonom. Do same zgrade Državne Dume došli su LGBT-aktivisti (Pokret za prava seksualnih i rodnih manjina op. red.), koji su pokušali organizirati svoju akciju ''Dan poljupca'' usmjerenu protiv homofobije u Rusiji. Policija je dosad pritvorila oko 20 ljudi.

U međuvremenu je Vladimir Lukin, opunomoćeni povjerenik za prava čovjeka u Rusiji, istaknuo da su na prijedlogu zakona izvršene neke pozitivne promjene, no da i dalje ostaje temeljni prigovor:
''Ljudi koji pripremaju i pokušavaju progurati takve zakone vjerojatno su svjesni činjenice, koja se uvijek iznova ignorira, da je stvaranje aureole žrtve jedno od najučinkovitijih oblika reklame'', rekao je. ''Vrlo je složeno i teško pitanje što je dopušteno i kad na seksualnom planu širiti među djecom. Taj se problem mora riješiti izvan konkretnih oblika seksualnih afiniteta. Njega treba riješiti unutar općeg konteksta djetetovog ulaska u tu delikatnu i intimnu problematiku. Također, ne podržavam neke pojedine zakone pokreta LGBT'', izjavio je Lukin.       
Lukin je dodao da se boji ''priglupe'' primjene zakona o zabrani gay propagande. ''Glavni problem bit će njegova primjena. Surova i priglupa primjena može dovesti do ljudskih žrtava i tragedija'', izjavio je za Interfaks.

Otkad je usvojen u prvom čitanju, prijedlog ovog zakona pretrpio je niz izmjena. Termin ''homoseksualizam'' u prijedlogu zakona zamijenjen je terminom ''netradicionalni seksualni odnosi''.
''Termin homoseksualnost (upotrijebljen u prvom čitanju zakona) neće se koristiti već njemu blizak pojam 'netradicionalni seksualni odnosi''' rekla je Elena Mizulina, predsjednica Komiteta Državne Dume za pitanja obitelji.

No uoči prihvaćanja zakonskog nacrta aktivisti za ljudska prava iz Međunarodne organizacije Human Rights Watch obratili su se ruskim vlastima s pozivom da odustanu od njega: ''Rusija pokušava diskriminacijski zakon učiniti iole ''normalnim'', vrijednim poštovanja, prikrivajući ga iza pojma ''tradicije''. No bez obzira na to kakva će se terminologija koristiti prilikom njegovog definiranja, on ima diskriminacijski karakter te narušava osnovna prava LGBT pokreta'', govori se u izjavi Graemea Reida, voditelja programa Human Rights Watch za zaštitu LGBT porekta. ''Pokušava se izdvojiti predstavnike LGBT pokreta kao ''netradicionalne ljude'', a to je, složit ćete se, pokušaj da se omalovaži njihovo ljudsko dostojanstvo. To je cinično i opasno'', izjavio je Reid.

Budući da je Državna Duma donijela zakon o zabrani propagande homoseksualnosti u drugom i tećem čitanju, Rusi i strani aktivisti za prava čovjeka izražavaju svoju zabrinutost.

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 2140
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svi 2014 1683
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 2090
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svi 2010 6459
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4349
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4359
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svi 2015 1343
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1884
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 1953
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5825
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svi 2010 2925
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3765
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Lezvezarije Gilde M.

 

Izložba Tine Antolić

Pogled s BaLConn-a