Svijet

PARIZHiljade Francuza marširalo je u nedelju 26. maja, na Majčin dan u Francuskoj, u znak protesta zbog nedavno legalizovanog istopolnog braka. Uprkos početnoj zabrinutosti, demonstracije su protekle uglavnom mirno, a policija je procenila da je učestvovalo oko 15.000 ljudi.

Foto: REUTERS-Pascal Rossignol

U međuvremenu, francuska policija istakla je da i dalje traga za osobom koja je odgovorna za ranjavanje (ubod nožem) vojnika u subotu veče, čin koji je možda inspirisan ubistvom britanskog vojnika od prošle nedelje, kao znak odmazde zbog zapadne vojne intervencije u muslimanskim zemljama.

Do marša protiv istopolog braka došlo je zbog toga, kako nedavna anketa pokazuje, što su mnogi Francuzi izgubili strpljenje sa protestima u odnosu na „brak za sve“ i Zakon koji je donet 18. maja. Demonstracije su se prošilile i na one koji su ljuti zbog politike koju vodi rukovodstvo države, kao i na pojedine desničarske demonstrante koji su bili nasilni.

Demonstranti su se okupili iz tri dela Pariza na šetalištu ispred Palate invalida. Postojao je i zaseban, manji marš koji su organizovali konzervativni hrišćani.

U principu, demonstracije protiv Zakona uključuju različite učesnike, verske lidere i njihove sledbenike koji se protive istopolnom braku na verskoj osnovi. Ipak, većinu čine konzervativni Francuzi od kojih su mnogi rimokatolici, koji smatraju da istopolni parovi treba da imaju svoja prava ali izvan institucije braka. Takođe, mnogi se protive novom Zakonu zato što je omogućio da istopolni parovi usvajaju decu, što je duboko neprihvatljio jer oni tvrde da dete treba da bude podignuto od strane muškarca i žene.

Kao uvertira za nedeljni protest, u subotu veče policija je uhapsila 59 ljudi zbog penjanja na metalnu ogradu u Jelisejskim poljima. U nedelju, 19 demonstranata je uhapšeno nakon što su se popeli na sedište Socijalističke partije i razvili transparent na kojem se zahteva ostavka predsetnika Fransoa Olanda. Policija je takođe, zaplenila jedan kombi sa maskama, transparentima i dimnim bombama, a pred kraj demonstracija u nedelju, upotrebljen je suzavac kako bi rasturili skup maskiranih demonstranata za koje se veruje da pripadaju desničarskoj organizaciji poznatoj kao „ultras“.

{youtube width="500" height="281"}39xpKoeyH-Q{/youtube}

Pokazatelji konfuzije povodom nedeljnog marša jesu to što je glavna opoziciona stranka, desni centar Unija za narodni pokret (UMP), bila podeljena oko toga da li da podrži marš. Predsednik stranke, Žan-Fransoa Kope podržao je demonstracije dok druga stana partije to nije učinila, bivši ministar spoljih poslava Alan Župe pozvao je građanje da ostanu kod kuće.

Francuski premijer Žan-Mark Ero, socijalista, optužio je UMP za stvaranje tenzija i napetosti.

Prvi istopolni brak
, koji je izazvao veliki publicitet, trebalo je da bude sklopljen u Monpeljeu, koji mnogi doživljavaju kao San Francisko Francuske.

Slučaj ranjenog vojnika Sedrika Kordera (23) predat je francuskom antiratnom sudu, izjavili su u nedelju zvaničnici. Uboden je u zadnji deo vrata oštrim sečivom ili nožem dok je patrolirao sa dvojicom kolega iz transportne stanice La Defens, poslovni kvart u zapadnom predgrađu Pariza.

Ministar odbrane Žan-Iv Le Drijan posetio je ranjenog vojnika u bolnici i tom prilikom rekao da se našao na meti zato što je vojnik. Prvi izveštaji govore da je napada severno-afričkog izgleda, star oko 30 godina, sa malom bradom. Do momenta kada su dva vojnika koja su patrolirala ispred mogla da odreaguju, napadač je nestao u gomili.

Vojnik je u stabilnom stanju, nož je promašio vratne žile, kako su izjavili lekari.

Policija je izjavila u nedelju da ovo delo može biti inspirisano napadom na britanskog vojnika u Londonu, koji se desio u sredu, samo nekoliko dana ranije. Portparol sindikata policije Kristofer Krepin, rekao je da postoje sličnosti sa londonskim napadom. „Mislim da je napadač hteo da imitira ono što se dogodilo u Londonu“, rekako je on za televiziju TELE.

Međutim, ministar unutrašnjih poslova Manuel Vals, koji je pokrenuo istragu, rekao je da je suviše rano govoriti o motivima napada, policija tek treba da uhapsi osumnjičenog i prikupi dovoljno dokaza kako bi ponudila pouzdane teorije o tome šta ga je inspirisalo.

Francuska je u stanju visoke pripravnosti od kada je vojno intervenisala protiv islamskih pobunjenika u Maliju u januaru. To je izazvalo mnoge pretnje Francuskoj od Al Kaide u islamskom Magrebu.

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 1917
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svibanj 2014 1508
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 1886
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svibanj 2010 6218
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4118
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4182
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svibanj 2015 1177
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1691
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 1755
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5560
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svibanj 2010 2727
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3581
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Lezvezarije Gilde M.

 

Izložba Tine Antolić

Pogled s BaLConn-a