Svijet

Britanski parlament

Zastupnici u donjem domu britanskog parlamenta u utorak su glasovali za prijedlog zakona kojim se dopuštaju istospolni brakovi

Ukupno je 366 zastupnika glasovalo za prijedlog vlade premijera Davida Camerona, a 161 je bio protiv. Zakon o istospolnim brakovima sada treba biti predložen gornjem domu parlamenta, a Cameron se nada da će uskoro stupiti na snagu. Prijedlog zakona će u Dom lordova biti upućen već u srijedu, a stvarna rasprava o njemu počet će u lipnju i nije nemoguće da u konačnici bude problema oko njegovog usvajanja, jer se očekuje snažan otpor prije svega pripadnika svećenstva u tom domu.

Osim 133 konzervativca, protiv zakona je bilo 15 laburista, četiri liberalna demokrata, osmero zastupnika iz sjevernoirske stranke Demokratskih unionista i jedan neovisni zastupnik.

Napetosti između Cameronove koalicijske vlade i tradicionalnih konzervativaca, koje su posljednjih tjedana bile izazvane europskim pitanjima, dodatno je zaoštrio prijedlog ozakonjenja istospolnih brakova.

Prijedlog zakona je prihvaćen u trećem čitanju, a njegovo je usvajanje plod ranijeg dogovora s laburistima, koji je ocijenjen kao još jedan znak slabosti konzervativnog premijera, čiji autoritet nagrizaju podjele u konzervativnoj stranci.