Svijet

Američka akademija za pedijatriju po prvi put je objavila da podržava sklapanje istopolnih brakova kao i to da gej parovi usvajaju decu. „Deca se lepo razvijaju u stabilnim porodicama koja im pružaju konstantnu sigurnost, a jedan od načina da im se to omogući jeste brak“, rekao je Bendžamin Sigel, ko-autor objavljenog dokumenta.

Beta/AP Photo/dpa, Michael Reichel

Američka akademija za pedijatriju veruje da svi parova moraju da imaju jednaku mogućnost da ostvare ekonomsku stabilnost i podršku države kakvu imaju venčani parovi kako bi mogli da pravilno podižu decu. Istraživanja dece gej parova relativno su novo područje, međutim, do sada su svi dokazi potvrdili da je odluka Američke akademije za pedijatriju ispravna. Studija je predstavljena na 10 stranica sa više od 60 citata, a temelji se na analizi stručne literature koja je trajala više od 4 godine. Većina studija pokazala je da na decu loše utiču odrastanje uz samohrane roditelje kao i njihovi društveni i ekonomski problemi a ne polna orijentacija roditelja.

Stručnjaci ističu 5 razloga zbog kojih su gej parovi dobri roditelji:

Oni biraju da imaju decu

Heteroseksualnim parovima se deca jednostavno dogode. Prema Institutu Gutmaher oko pola trudnoća u Americi nije planirano, a skoro polovina njih se završava rođenjem, a ne abortusom. Roditelji neplanirane dece mogu biti dobri, međutim, neretko su u teškim ekonomskim i socijalnim situacijama. Isti institut utvrdio je da je u 2006. godini dve trećine neplaniranih porođaja bilo finansirano od strane nekog programa osiguranja za siromašne.

Sa druge strane, gej parovi gotovo uvek planiraju da imaju decu, ulažu trud da prevaziđu biološka ograničenja, usvajaju decu, traže surogat majke ili davaoce sperme ili koriste metode veštačke oplodnje.

„Nakon što izdrže sve ove izazove, u proseku su snažnije motivisani i predaniji od heteroseksualnih roditelja“, izjavio je prošle godine Ebi Goldberg, psiholog sa Univerzitetu Klark, koji je istraživao gej roditelje.

Brinu o onima kojima je briga najpotrebnija

Gej parovi su veliko utočište za decu koja čekaju da budu usvojena, posebno za onu koja najteže nalaze parove koji bi ih usvojili. Institut za usvajanje Juan B. Donaldson utvrdio je 2011. godine da oko 60 odsto gej parova usvajaju decu drugih rasa što je vrlo važno jer deca iz manjinskih grupa teže nalaze dom.

Osim toga, oko 25 odsto dece koju usvajaju istopolni parovi starije je od 3 godine, dok heteroseksualni parovi uglavnom traže mlađu decu. Više od pola dece koju su usvojili istopolni parovi imalo je posebne potrebe.

Podstiču toleranciju

Deca odrasla u istopolnim porodicama tvrde da su ih roditelji naučili da budu otvorenog uma i da se saosećaju sa drugima. To je potvrdila studija koja je 2007. godine objavljena u časopisu "American Journal of Orthopsychiatry".

Ispitivanje sprovedeno na odrasloj deci pokazalo je da su bila tolerantnija, otvorenija i slobodnija. Dobrim delom ove vrednosti su im usađene pošo im niko nije govorio: „To ne smeš da radiš, to je samo za dečake ili to je samo za devojčice“.

Deca su dobra u školi


Deca gej roditelja pokazuju dobar akademski uspeh. U 2010. godini objavljena je jedna revizija svih postojećih studija koja je pokazala da imaju isti prosek ocena kao i deca heteroseksualnih roditelja.

Takođe, delikventno ponašanje nije bilo u korelaciji sa seksualnom orijentacijom roditelja.

Deca su samouverenija

Odrastanje u istopolnoj porodici deci često daje i veći osećaj samopouzdanja. Istraživanje objavljeno 2010. godine pokazalo je da su deca lezbejki samouverenija od dece heteroseksualnih roditelja.

Pojedini stručnjaci smatraju da bi razlog tome mogao da bude činjenica da su oba istopolna roditelja snažnije uključena u podizanje dece.

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 1974
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svibanj 2014 1548
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 1949
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svibanj 2010 6278
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4167
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4233
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svibanj 2015 1222
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1734
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 1803
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5617
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svibanj 2010 2766
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3630
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Lezvezarije Gilde M.

 

Izložba Tine Antolić

Pogled s BaLConn-a