Svijet

justin welby

Kenterberijski nadbiskup Justin Welby uputio je do sada najpozitivnije komentare o gej ljudima, ali mora nastaviti dalje.‘Postoji mnogo toga što  Justin Welby može da uradi, uprkos ograničenjima zvaničnog stava engleske Crkve o seksualnosti.’

Neke gej veze predstavljaju uzor drugima, rekao je Justin Welby. Iako je protivljenje novog nadbiskupa jednakim brakovima razočaralo neke aktiviste koji se zalažu za jednakost, ovo su najpozitivnije primedbe koje je bilo koji nadbiskup ikada izrekao o gej vezama dok je bio na toj poziciji. Ukoliko ovo ostvari i u praksi, mogao bi da ojača verodostojnost engleske Crkve u pogledu prenošenja dobrih vesti o Božanskoj ljubavi za sve.

Welby je bivši konzervativni evangelista sa rigidnim stavovima, ali njegova spremnost da uči i da se razvija navela ga je da vrednuje i druge tradicije i da preispita svoj stav o seksualnosti. Kada je njegovo imenovanje na mesto nadbiskupa objavljeno, izjavio je da „mi ne smemo imati veze sa bilo kakvom vrstom homofobije“, i zavetovao se da će „slušati veoma pažljivo LGBT zajednice, i preispitati svoje mišljenje molitveno i pažljivo“.

U intervjuu ove nedelje sa Ian Dale-om na LBC radiju, on je otišao dalje. „Poznajem mnoge gej parove čije veze predstavljaju primer mnogim drugim ljudima,“ rekao je. On ne smatra da je ljubav među gej partnerima „manje ljubav nego ona među strejt parovima, bilo bi potpuno apsurdno to reći“. Kada su ga pitali da li bi bio otvoren za diskusiju o vladinom predlogu za jednake brakove, odgovorio je: „Uvek smo otvoreni za diskusiju.“

Međutim, dodao je: „Smatram da moramo pronaći načine da afirmišemo vrednosti ljubavi koja postoji u drugim vezama.“
Postoji mnogo toga što on može da uradi, uprkos ograničenjima zvaničnog stava engleske Crkve o seksualnosti. To se upravo razmatra, a izveštaj će biti objavljen krajem 2013., što može otvoriti vrata daljem progresu.

Trenutno stanovište, koje je 1991. postavo biskupski dom, priznaje da se biblijski odlomci moraju čitati u kontekstu, da seksualna orijentacija to obično ne menja i da, među gej i lezbejskim kao i heteroseksualnim parovima, „ima onih koji stalno rastu u vernosti i uzajamnoj brizi, razumevanju i podršci, čija su partnerstva blagoslov za čitav svet“, i koji ostvaruju „herojsku žrtvu i posvećenost“.

Dok se uzdržanost savetuje onima koje privlače osobe istog pola, poznato je da neki laici mogu, u dobroj savesti, imati drugačiji stav: crkva bi trebalo da bude otvoreno mesto za njih. Oni koji stupe u fizički intimna partnerstva trebaju se ohrabrivati da zasnuju verne i dugotrajne veze. Kako bi se izbegao skandal i održala crkvena učenja, sveštenstvo ne bi trebalo da ima tu vrstu slobode, sudeći prema publikaciji iz 1991., Neka pitanja o ljudskoj seksualnosti, ali se ne smeju suočavati sa „nametljivim ispitivanjima“.

Veći broj teologa sada priznaje da istopolna partnerstva mogu biti moralno ispravna
, uključujući tu i autora Nekih pitanja, kao i većinu anglikanaca u Britaniji. Ipak, dok su mnoge kongregacije otvorene, neke to nisu, i zvanične izjave predstavnika crkve otuđuju mnoge LGBT osobe i njihove porodice i prijatelje.

Welby bi mogao započeti preduzimanjem akcija koje će zaštititi kako LGBT laike od diskriminacije u svakoj parohiji, bez obzira da li su u celibatu ili ne, tako i sveštenstvo od nametljivih pitanja. Postoje uznemiravajući primeri gde se ljudi nalaze u situaciji da se ne osećaju dobrodošlim ili poniženim i ovo bi trebalo da prestane.

On bi takođe trebao da ohrabri razmišljanja o tome kako crkve mogu obezbediti, i kako mogu poboljšati, pastorsku podršku istopolnim parovima, uključujući tu građanska partnerstva. Vremenom, engleska Crkva bi mogla da se složi oko toga kako će izgledati služba koju će sveštenstvo moći da koristi, ukoliko to žele.

Dok bi sve anglikanske crkve trebalo da se konsultuju sa drugima u pogledu službe pre nego donesu krupne odluke, ovo može izaći na dve strane. Nadbiskupi koji su se najviše protivili većoj inkluziji odolevali su neprestanim pozivima upućenim od strane internacionalnih okupljanja počev od 1978., za „dublju i nepristrasnu“ studiju o ovim pitanjima, koja bi uzela u obzir naučna istraživanja i koja poziva na dijalog sa ljudima homoseksualne orijentacije i podršku njihovim ljudskim pravima. Ipak, ove vođe se nisu trudile čak ni da objasne zašto postupaju tako. Njihov tretman LGBT pripadnika kongregacije daleko je od vrednosti ljubavi i pravde koje poručuju jevanđelja.

U samoj engleskoj Crkvi a i dalje, Welby bi mogao promovisati veću svest i razgovor o razvoju teološke misli o seksualnosti, uključujući brak. Prekomorski crkveni predstavnici bi mogli da učestvuju, ali bi se morali ozbiljno angažovati oko argumenata.
Trenutna situacija škodi LGBT osobama i hrišćanskim vernicima u Engleskoj. Vreme je da se krene ka inkluziji.