Svijet

PHOTO/EPA: ETIENNE LAURENT

Članovi francuskog parlamenta u utorak su jasnom većinom - 329 glasova za, a 229 protiv, usvojili predlog zakona koji omogućava homoskesualnim parovima da sklapaju brakove i usvajaju decu, prenosi AFP. Da bi bio usvojen, zakon treba još da bude izglasan u Senatu, višem domu parlamenta.

Glasanje je usledilo 10 dana nakon što su se poslanici u ogromnoj većini izjasnili u prilog ključnog člana tog zakona, koji definiše brak ne više kao ugovor između muškarca i žene, već između dve osobe.

Odluka o legalizaciji gej brakova predstavlja najkrupniju društvenu reformu od ukidanja smrtne kazne 1981. godine. Predlog zakona pod imenom “Brak za sve je bio podržan od strane socijalista predsednika Franose Olanda i drugih levičarskih poslanika.  

Protive mu se, konzervativci iz redova UMP-a, katolička crkva i neki vernici, kao i mnogi francuski muslimani i pripadnici drugih hrišćanskih crkvi koji su u poslednjih meseci organizovali brojne proteste.

Ukoliko predlog zakona bude dobio podršku i u Senatu, u kome takođe dominiraju socijalisti i njihovi saveznici, Francuska će se najverovatnije do kraja juna pridružiti grupi od 11 zemalja, među kojima su Belgija, Portugal, Holandija, Španija, Švedska, Norveška i Južna Afrika, u kojima su istopolni brakovi legalizovani.

"Vodili smo veliku i plemenitu bitku", izjavila je neposredno pre glasanja ministarka pravde Kristijan Tobira, glavni promoter zakona poznatog kao "brak za sve".

Ankete pokazuju da između 55 i 60 odsto francuskih državljana podržava istopolne brakove, dok nešto manji procenat, oko 50 odsto, podržava da gej parovi mogu da usvajaju decu.

Zahvaljujući većini u parlamentu, socijalisti predsednika Fransoa Olanda su uspeli da se izbore sa pokušajima opstrukcije poslanika opozicionih stranaka, posebno stranke desnog centra UMP, koji su podneli 5.000 amandmana na predlog zakona.