Svijet

Vrhovni sud Rusije odbio je žalbu koju je uložila ruska LGBT organizacija 'Coming Out', s obrazloženjem da je je zakon o 'gay propagandi' u skladu s propisima Ruske Federacije.

St Petersburg

Taj zakon donešen u St. Petersburgu zabranjuje 'propagandu' homoseksualnosti, lezbijstva, biseksualizma i transrodnosti 'jer one mogu oštetiti zdravlje, te moralni i duhovni razvoj maloljetnika'. Prekršaj uključuje i novčanu kaznu do 500.000 rubalja (16.100 $)

Zakon također sadržava definiciju 'propagande' koja je definirana 2010 od strane ruskog ustavnog suda.

Prošli mjesec tvrtka koja se bavi proizvodnjom mlijeka i sokova optužena je za promicanje 'gay propagande' jer je na tržište izbacila ambalažu za mlijeko na čijem omotu se ističe duga (6 rainbow boja).

Madonna je također suočena sa progonom od strane ruskih vlasti zbog 'homoseksualne propagande' nakon koncerta koji je održala u St. Petersburgu.

U srpnju GSN je izvijestio da je više od 73 ljudi u St. Petersburgu procesuirano u prva četiri mjeseca pod okriljem zakona o 'homoseksualnoj propagandi'.

U St Petersbourgu vlast je nadalje nedavno donijela zabranu održavanja gay parade i ustanovila novčanu kaznu za eventualne organizatore.

Zakon je doprinijeo povećanju agresije i nasilja nad LGBT osobama. Radikalno-desničarske organizacije na taj način su stekle politički opravdan razlog za nasilje nad LGBT aktivistima, koje se dogodilo 17. svibnja na Međunarodnom danu borbe protiv homofobije, za vrijeme skupa i drugih javnih akcija.

Zakon je promoviran od vladajuće stranke Ujedinjena Rusija, da bi potom bio usvojen od gradske skupštine St Petersburga u veljači, nakon uvođenja sličnih zakona u ruskim regijama Ryazan i Arhangelsk 2006 i 2011.

Zakon je naširoko kritiziran od strane većine svjetskih organizacija kao kršenje temeljnih ljudskih prava na slobodu izražavanja i udruživanja.

Ruska LGBT zajednica i aktivisti za ljudska prava tvrde da je zakon u suprotnosti sa federalnim zakonodavstvom Ruske Federacije, da je nejasna definicija 'propagande', te da ostavlja otvorena vrata zlostavljanju od strane tijela za provedbu zakona i pravosudnog sustava.

Vrhovni sud je prošloga tjedna odbio žalbu, obrazlažući da je zakon o 'gay propagandi' u skladu s propisima Ruske Federacije.

Ksenia Kirichenko, odvjetnica i koordinatorica pravne pomoći za Coming Out organizaciju rekla je za GSN: 'U današnjim političkim uvjetima očekivati drugačiju odluku bilo bi naivno.
Najveći autoriteti u Rusiji još uvijek podržavaju zakone koji krše temeljna ljudska prava.'

Nedavno je Ruski Vrhovni sud također odbio žalbu Ruske LGBT mreže u vezi sličnog zakona o 'propagandi' u Arhangelsku.

Sudska izjava o razlozima ovakve odluke uključuje tumačenje zakona prema kojem zakon o propagandi ne zabranjuje 'otvorene i javne rasprave o socijalnom statusu seksualnih manjina' i 'ne ograničava pravo djeteta da dobiva informacije, uključujući informacije o homoseksualnosti, ovisno o njegovim potrebama i primjereno djetetovoj dobi.'

Aktivisti bi sada mogli uložiti žalbu u vezi dane definicije.

Kirichenko je odlučna u tome da se Coming Out nastavi boriti protiv St. Peterburgške 'gay propagande', iznoseći konkretne slučajeve primjene zakona Evropskom sudu za ljudska prava.