Svijet

Vrhovni sud Rusije odbio je žalbu koju je uložila ruska LGBT organizacija 'Coming Out', s obrazloženjem da je je zakon o 'gay propagandi' u skladu s propisima Ruske Federacije.

St Petersburg

Taj zakon donešen u St. Petersburgu zabranjuje 'propagandu' homoseksualnosti, lezbijstva, biseksualizma i transrodnosti 'jer one mogu oštetiti zdravlje, te moralni i duhovni razvoj maloljetnika'. Prekršaj uključuje i novčanu kaznu do 500.000 rubalja (16.100 $)

Zakon također sadržava definiciju 'propagande' koja je definirana 2010 od strane ruskog ustavnog suda.

Prošli mjesec tvrtka koja se bavi proizvodnjom mlijeka i sokova optužena je za promicanje 'gay propagande' jer je na tržište izbacila ambalažu za mlijeko na čijem omotu se ističe duga (6 rainbow boja).

Madonna je također suočena sa progonom od strane ruskih vlasti zbog 'homoseksualne propagande' nakon koncerta koji je održala u St. Petersburgu.

U srpnju GSN je izvijestio da je više od 73 ljudi u St. Petersburgu procesuirano u prva četiri mjeseca pod okriljem zakona o 'homoseksualnoj propagandi'.

U St Petersbourgu vlast je nadalje nedavno donijela zabranu održavanja gay parade i ustanovila novčanu kaznu za eventualne organizatore.

Zakon je doprinijeo povećanju agresije i nasilja nad LGBT osobama. Radikalno-desničarske organizacije na taj način su stekle politički opravdan razlog za nasilje nad LGBT aktivistima, koje se dogodilo 17. svibnja na Međunarodnom danu borbe protiv homofobije, za vrijeme skupa i drugih javnih akcija.

Zakon je promoviran od vladajuće stranke Ujedinjena Rusija, da bi potom bio usvojen od gradske skupštine St Petersburga u veljači, nakon uvođenja sličnih zakona u ruskim regijama Ryazan i Arhangelsk 2006 i 2011.

Zakon je naširoko kritiziran od strane većine svjetskih organizacija kao kršenje temeljnih ljudskih prava na slobodu izražavanja i udruživanja.

Ruska LGBT zajednica i aktivisti za ljudska prava tvrde da je zakon u suprotnosti sa federalnim zakonodavstvom Ruske Federacije, da je nejasna definicija 'propagande', te da ostavlja otvorena vrata zlostavljanju od strane tijela za provedbu zakona i pravosudnog sustava.

Vrhovni sud je prošloga tjedna odbio žalbu, obrazlažući da je zakon o 'gay propagandi' u skladu s propisima Ruske Federacije.

Ksenia Kirichenko, odvjetnica i koordinatorica pravne pomoći za Coming Out organizaciju rekla je za GSN: 'U današnjim političkim uvjetima očekivati drugačiju odluku bilo bi naivno.
Najveći autoriteti u Rusiji još uvijek podržavaju zakone koji krše temeljna ljudska prava.'

Nedavno je Ruski Vrhovni sud također odbio žalbu Ruske LGBT mreže u vezi sličnog zakona o 'propagandi' u Arhangelsku.

Sudska izjava o razlozima ovakve odluke uključuje tumačenje zakona prema kojem zakon o propagandi ne zabranjuje 'otvorene i javne rasprave o socijalnom statusu seksualnih manjina' i 'ne ograničava pravo djeteta da dobiva informacije, uključujući informacije o homoseksualnosti, ovisno o njegovim potrebama i primjereno djetetovoj dobi.'

Aktivisti bi sada mogli uložiti žalbu u vezi dane definicije.

Kirichenko je odlučna u tome da se Coming Out nastavi boriti protiv St. Peterburgške 'gay propagande', iznoseći konkretne slučajeve primjene zakona Evropskom sudu za ljudska prava.

 

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 1916
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svibanj 2014 1507
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 1885
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svibanj 2010 6217
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4116
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4182
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svibanj 2015 1175
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1689
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 1755
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5558
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svibanj 2010 2726
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3580
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Lezvezarije Gilde M.

 

Izložba Tine Antolić

Pogled s BaLConn-a