Srbija

Srednjoškolci

Većina srednjoškolaca u Srbiji ne bi se družila sa pripadnicima neke od manjina, a najmanje poželjni za druženje su Albanci, Muslimani i seksualne manjine, pokazalo je istraživanje sprovedeno u više gradova Srbije.

Na nivou Srbije 30 odsto srednjoškolaca reklo je da bi se sa svima družilo ako im kao ljudi odgovaraju, a taj procenat ide i do 78 odsto u Somboru, pokazalo je istraživanje koje je sprovedeno u okviru projekta borbe protiv diskriminacije u obrazovnom sistemu.

Srednjoškolci su kao najmanje poželjne prijatelje navodili LGBT osobe sa kojima se ne bi družilo 21 odsto ispitanika, Albance (19 odsto) i Muslimane (10 odsto), preneo je portal EurAktiv Srbija.

Kako je rečeno na predstavljanju rezultata projekta u Vršcu, u okviru koga su organizovani i seminari za srednjoškolce, pokazalo se da je uticaj medija i porodične sredine na njih dosta jak, ali i da u prvi mah žustro brane svoje stavove, dok kasnije postaju otvoreni za protivargumente.

Srednjoškolci, takodje, ne vladaju jasnom definicijom diskriminacije ili drugim pojmovima poput LGBT, a diskriminaciju neretko mešaju sa drugim pojavama, rečeno je na predstavljanju rezultata projekta.

Prema mišljenju srpskih srednjoškolaca, grupa koja je najviše diskrimisana u Srbiji su Romi, a slede je pripadnici LGBT populacije i osobe sa invaliditetom.

Na pitanje da li su ikada bili diskriminisani, 36 odsto srednjoškolaca je odgovorilo potvrdno a 59 odsto je izjavilo da nije bilo diskriminisano.

Prema istraživanju, gotovo svi srednjoškolci su bili svedoci diskriminacije: ukupno 84 odsto je izjavilo da su primetili da je neko u okruženju bio diskriminisan, dok je 14 odsto reklo da to nije primetilo.

Velika većina srednjoškolaca, ukupno 96 odsto, smatra da su diskriminacija i nasilje povezani. Među srednjoškolcima preovlađuje negativan odnos prema homoseksualnosti: 27 odsto smatra da je homoseksualnost nešto što treba da ostane izmedju četiri zida, a 23 odsto smatra da homoseksualnost ugrožava decu.

Na nivou Srbije 16 odsto smatra da pripadnici LGBT populacije treba da imaju sva prava kao i većina stanovništva, a 12 odsto da treba da imaju sva prava osim prava na usvajanje.

Najtolerantniji su srednjoškolci u Vojvodini u kojoj 30 odsto smatra da homoseksualci treba da imaju sva prava. Pored istraživanja o stavovima srednjoškolaca o manjinskim grupama, nasilju i diskriminaciji u okviru projekta su organizovani i seminari za srednjoškolce u 10 gradova Srbije, kao i za prosvetne savetnike i inspektore, i savetovanja za roditelje.

Projekat su sproveli Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM i Beogradski centar za ljudska prava od juna prošle godine do juna 2012. u više od 30 škola, a učestvovali učenici trećih i četvrtih razreda srednjih škola.
Projekat je finansirala Delegacija EU u Srbiji.

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 1924
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svibanj 2014 1513
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 1895
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svibanj 2010 6227
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4130
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4194
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svibanj 2015 1182
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1696
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 1763
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5570
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svibanj 2010 2733
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3590
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Lezvezarije Gilde M.

 

Izložba Tine Antolić

Pogled s BaLConn-a