Srbija

Gej aktivista Boris Milićević izjavio je da je njegovim izborom za člana Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije učinjen veliki pomak na političkoj sceni zemlje i da će sa te pozicije učiniti sve da pomogne pripadnicima LGBT populacije.

Boris Miličević


Novi član Glavnog odbora je i osnivač Gej strejt alijanse Boris Milićević, čiji je prethodni kontakt sa SPS-om bio kada je direktor Sava centra iz redova socijalista zabranio održavanje konferencije ove organizacije.

Gej strejt alijansa je zbog toga u aprilu 2009. tužila Sava centar zbog diskriminacije, a direktor SC-a Dragan Vučićević je tada izjavljivao da se zna gde se "pederi skupljaju po gradu, pa neka onda idu tamo da drže konferencije".

Milićeviću ne smeta ni podatak iz istraživanja CESID-a iz 2008. godine, po kome čak 94 odsto članova socijalista ima negativan odnos prema homoseksualcima.

"Jednostavno, ja od 2008. pažljivo posmatram šta se dešava sa SPS-om i jednostavno uvideo sam taj vrlo ozbiljan reformski potencijal i uvideo sam da je SPS postao jedna moderna stranka evropske levice. Bitno mi je da kroz svoj lični rad pomognem političkom uključivanju gejeva i lezbejki", kaže Milićević za B92.

Dačić je za Milićevića rekao da je član SPS-a i da smatra da sve strukture koje postoje u društvu treba da budu predstavljene.

"On ovde nije predstavnik bilo kakve alijanse, ne znam ni da li je član ili nešto radi. Kao takav, biće zadužen za saradnju sa NVO koje se bave ovim pitanjem", rekao je novi-stari lider socijalista.