Srbija

Više od 100 osoba povređeno je u sukobima huligana - protivnika "Paradi ponosa" i policije u Beogradu. Pričinjena veća materijalna šteta, situacija se smiruje.
Nakon višečasovnih sukoba protivnika "Parade ponosa" sa policijom i žandarmerijom, situacija u Beogradu se stabilizuje. "Država je potpuno spremna da se obračuna sa vandalima", poručio je predsednik Srbije Boris Tadić.
U MUP-u navode da je u toku "akcija policije na uspostavljanju javnog reda i mira u svim delovima Begrada".

Beograd pride 2010

 


Oko 15 sati ulice u samom centru Beograda i na Studentskom trgu su prazne, bez izgrednika. Policija, kako se navodi, obezbeđuje sve značajnije objekte u gradu, uključujući i ambasade Holandije, Francuske, Slovenije i Austrije.

Danas, od prepodnevnih časova, protivnici "Parade ponosa" izazivali su incidente u centru Beograda.
Napadnuta su sedišta DS-a i SPS-a, pričinjena je velika materijalna šteta, zapaljeno je više automobila, među kojima ima i policijskih.

Sukobi su počeli na Slaviji, potom na Terazijama, gde su prvi put kamenjem napadnuti policajci. Huligani su se pregrupisali ispred Skupštine Srbije i potom u Bulevaru kralja Aleksandra gde se desio prvi veći sukob.
Policija je suzavcima rasterivala demonstrante kod Palate Albanije, gde ih je prethodno potisnula sa Terazija. Izgrednici su gađali policiju kamenicama, ali i saobraćajnim znacima.
Kamenicama je napadnut i mobilni digitalni mamograf, kupljen od sredstava donatora i B92. Mamograf je oštećen u centru grada, u vreme dok su lekari pregledali pacijentkinje.
Protivnici Parade ponosa su i kod Kalenićeve pijace napali policiju, koja ih je potisnula prema Vukovom spomeniku. Prilikom tom sukoba, bilo je povređenih policajaca.

Prema policijskim izvorima sa terena, ova grupa izgrednika prethodno je upala u prostorije Demokratske stranke u Krunskoj ulici, koje su demolirali i izazvali požar. Kako se navodi, tom prilikom su napali i vatrogasce, koji su došli da intervenišu.
Požar je saniran, ali su prostorije u Krunskoj demolirane, na šta su oštro reagovali čelnici DS-a.
U Tiršovoj ulici demonstranti su kamenicama gađali oko 30 policajaca. Gađali su ih kamenicama, ali i "molotovljevim koktelima". Jedan policajac lakše je povređen, a policija se povlačila niz Tiršovu ulicu.
Tokom dana, napadnuta je i zgrada Radio-televizije Srbije, a kako je javio reporter B92 sa lica mesta, huligani su se popeli i na skele zgrade Skupštine Srbije, bezuspešno pokušavajući da uđu unutra.

"Kao da je tajfun prošao"

Policija i Žandarmerija, u vozilima "Hamer" i uz upotrebu suzavca, pokušavali su više sati da uspostave red i mir na gradskim ulicama. Takođe, nad gradom sve vreme je kružio policijski helikopter.
Reporteri B92 sa lica mesta su u više današnjih direktnih uključenja u progra Radija i Televizije govorili o brojnim napadima huligana na pripadnike policije.

Osude iz državnog vrha

Na nasilje na ulicama Beograda reagovali su najviši državni zvaničnici.

Predsednik Srbije Boris Tadić najoštrije je osudio rušilačko nasilje, vandalizam na ulicama Beograda i napade na pripadnike policije i potvrdio odlučnost države u zaštiti prava svih gradjana Srbije bez obzira na njihovu različitost. Opširnije možete čitati u posebnoj vesti.
Kako su naveli, na više lokacija u centru Beograda načinjena je velika materijalna šteta, a više policajaca i civila je povređeno.

Reporterka B92 je u jednom trenutku uspela da izbegne napad grupe huligana, nakon što su shvatili da izveštava o sukobima.
Kako je ocenila oko 14 časova, deo oko Palate Albanija izgleda kao da je "tajfun tuda prošao". Demolirani su, između ostalog, prodavnica "Beneton", pekara "Toma"... Ipak, kako je javljeno, izgleda da motiv nije bio pljačka.
Zapaljena su dva policijska automobila - kod Gradske bliblioteke i u Pariskoj ulici, polomljeno je više desetina automobila na beogradskim ulicama, kao i nekoliko izloga u Ulici Kralja Milana.
Razlupana su i autobuska stajališta, žardinjere, kante za otpatke, kontejner i saobraćajni znaci. Ulice su pune ostataka kamenica, letvi, boca, limenki.

Takođe, dva trolejbusa i dva autobusa GSP-a totalno su demolirana. Trolejbusi su oštećeni u Makenzijevoj ulici, a autobusi na liniji 26 u Golsvortijevoj. Prema izvorima iz Gradskog saobraćajnog, šteta se za sada procenjuje na 25 hiljada evra.

Hronologija sukoba


Više sukoba protivnika Parade ponosa i policije desilo se danas u širem centru Beograda, a najžešći sukobi bili su na Terazijama, ispred sedišta Demokratske stranke u Krunskoj i u Bulevaru kralja Aleksandra. U neredima je zapaljen do zgrade u kome je sedište Demokratske stranke u Krunskoj.

U sukobima je zapaljeno nekoliko kontejnera, a reporteri su javili i da je oštećeno više automobila.

Neredi su počeli oko 10.00 na Slaviji, potom na Terazijama, gde su prvi put kamenjem napadnuti policajci. Huligani su se pregrupisali ispred Doma skupštine Srbije i potom u Bulevaru kralja Aleksandra, gde se desio prvi veći sukob.

Na kordon interventne brigade poletele su krupne kamenice, flaše, zapaljeno je više kontejnera, a demonstrante je uspela da potisne žadarmerija koja je intervenisala oko 11.30.
Oko podneva su se huligani razišli da bi se 20 minuta kasnije pojavili u Krunskoj, gde su kamenicama zasuli sedište Demokratske stranke i policiju koja je obezbeđivala zgradu.
Ubrzo je stiglo policijsko pojačanje koje je intervenisalo. Huligani su iz Krunske potisnuti u pravcu Kalenićeve pijace.
Jedna grupa huligana upala je u aubotuse na linijama 25 i 26, i iz njih uz upotrebu sile isterala putnike. U Mekenzijevoj, u blizini Slavije, demonstranti gurnuli trolejbus niz ulicu i da je vozilo udarilo u banderu.
Sukoba je bilo i na Trgu Nikole Pašića, gde je policija intervenisala uz upotrebu suzavca i rasterala izgrednike.
Sukobe na svim lokacijama su, pored novinara, iz neposredne blizine pratile i grupe radoznalih građana.

Na Terazijama su oko 12.15 demonstranti skandirali i dovikivali uvrede, počeli da bacaju na policiju kamenje, petarde, "topovske udare"...
Izveštači su javiili da je više policajaca pogođeno kamenom u glavu.
Huligani su potisnuti do početka Knez Mihajlove, a kordon policije stoji na Terazijama. Prema policajcima su letele kamenice, saobraćajni znaci, kante za đubre...
Policija je reagovala na napada i potiskivala ih. Angažovane su i Protivterorističke jedinice MUP-a Srbije. Sukoba je bilo kod crkve Svetog Marka u Bulevaru kralja Aleksandra.

Oko 14.00 u centru je bilo uglavnom mirno, ali i dalje napeto. Na pojedinim lokacijama i dalje stoje policijski kordoni. Ispred
pojedinih zgrada je snažno policijsko obezbeđenje, ali nema većih okupljanja demonstranata.
Šest "hamera" u kojima su ispred Doma skupštine sedeli pripadnici Protivterorističke jedinice MUP-a Srbije sklonili su se oko 14.25.
Nešto posle 15 časova, situacija u Beogradu se stabilizovala. Saobraćaj u centru Beograda normalizovan je nekih pola sata kasnije.