Srbija

Izveštaj Inicijative mladih za ljudska prava o incidentu na skupu Žena u crnom -  povodom obeležavanja devetogodišnjice od genocida u Srebrenici

Činjenice

Na Trgu Republike je 10. jula u 19h održan skup povodom devetogodišnjice genocida u Srebrenici. Na skup je pozvala nevladina organizacija Žene u crnom. Povodom obeležavanja devet godina od genocida u Srebrenici okupilo se oko pedeset aktivista i aktivistkinja za ljudska prava.

Iako je skup uredno i na vreme prijavljen, policijske snage nisu učinile dovoljno da spreče incidente i privedu licu pravde one koji su narušavali ljudsko dostojanstvo učesnika protesta i otvoreno pretili uz povike kojima se negira masakr u Srebrenici.

Državni organi su dužni da svim građanima omoguće pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, te da sve one koji to pravo krše i ugrožavaju bezbednost građana sankcionišu u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima.

Kako je počelo?

Nekoliko minuta pre 19 sati, žena, odevena u tamnu haljinu sa crnim šeširom na glavi, i fotografijom mladića okačenom oko vrata, prišla je i upitala aktivistkinju Žena u crnom Ljilju Radovanović: "Zbog čega nosiš crninu?" Potom je iznenađenu aktivistkinju, koja nije odgovorila na pitanje, udarila kolenom između nogu. Ustuknuvši Ljilja Radovanović je dobila još jedan udarac šakom u glavu. Potom je ista žena fizički nasrnula na Cicu Marjanović,  ošamarila Slavicu Stojanović i i jako udarila u vilicu Stašu Zajović uz pretnje: "Zašto nosite crninu, sve vas treba obesiti, poklati. Meni su ubili sina!"

Trojica policajaca sprečila su ženu da nastavi sa nasiljem. Učesnici skupa, koji je, kao što je već pomenuto, bio uredno prijavljen u sredu 7. 07. 2004. u SUP Stari Grad,  stajali su na prostoru između bašte poslatičarnice "Inex" i sata "Delta", budući da je u isto vreme na samom Trgu Republike bila postavljena bina za koncert "Belgrade Peace Festival", kao i štand za promociju ruskog sladoleda "Holodj".

Grupa od oko petnaestak žena i mladića, koji su se nalazili u neposrednoj blizini sata "Delta", počela je uvredljivo da skandira: "Strani plaćenici!", "Izdajnici!", "Sud za izdajnike otadžbine!", a potom nastavila sa pretnjama: "Spremamo banderu za vas", "Sve smo vas zapamtili, imamo rešenje za vas". Grupa se u međuvremenu uvećala i sve glasnije i brutalnije  protestovala uz izvikivanje šovinističkih, nacionalističih i mizoginičnih parola: "Živeo Radovan Karadžić i general Ratko Mladić, ruke im se pozlatile!", "Živeo Slobodan Milošević, general Pavković", "Živeo Šljivančanin", zatim "Ovo je Srbija, nije lepo izdati otadžbinu, ako ste Srbi onda ste izdajnici, a ako niste onda ne poštujete gostoprimstvo", i uz pevanje pesama "Ko to kaže ko to laže", "Oj vojvodo Sinđeliću" i "Beograd" (pesma Svetlane Ražnatović, udovice Željka Ražnatovića Arkana). Pevanje pesmama  završilo se psovkama i rečima "Živeo Arkan, da je on živ svima bi vam pokazao", i "Živeo Šešelj i ostali srpski junaci!"

(Ne)reagovanje policije, linč i otvorene pretnje

Policija nije reagovala na izrečene pretnje, i dozvolila je grupi radikalnih građana i građanki da nastave sa ponižavanjem okupljenih povodom srebreničkog masakra. Policija je  izdvojila nekoliko mladića iz grupe i uzela im podatke. Intervencija policije izostala je i na  otvorene pretnje.

Muškarac prosečne visine, starosti od oko 50 godina, sede, guste kose i sede brade, razgovarao je sa policajcem koji je stajao uz učesnike skupa. Tada se policajac pomerio i omogućio mu da uđe u krug okupljenih aktivista i aktivistkinja. Ušavši u krug, muškarac je počeo da preti: "Upozoravam sve prisutne da će sledeći vaš skup na kome sramotite i ponižavate srpstvo i svete srpske zemlje biti KRŠTEN sukobom i da ćete biti živi odrani. Nikada više se ovako nešto neće ponoviti. Izdajnici zaslužuju najgoru kaznu. Zapamtite dobro šta smo vam rekli!"

Nakon ovakve pretnje učesnici skupa bili su opkoljeni i verbalno  napadnuti. Desetak policajaca  postavilo je živi zid između aktivista nevladinih organizacija i radikalne grupe. Učesnici skupa bili su onemogućeni da protestnom šetnjom nastave da obeležavaju godišnjicu zločina u Srebrenici. Čule su se nove pretnje: "Dođite, samo kročite izvan vašeg kruga i nema vam spasa". Žena sa crnim šeširom i u beloj haljini zapretila je: "Ovo nema nigde, da se izdajnici javno okupljaju a da im mi ništa ne radimo, ovo više neće moći". Druga žena, u tamnijoj haljini i smeđe kovrdžave kose vulgarnim psovkama je vređala žene koje su nosile parole o zločinu u Srebrenici.

Mladić, crne kose, prosečne visine, koji je nosio majicu sa žutim natpisom "Udruženje boraca rata 1990 – Zemun", dogovarao se sa drugim mladićem odevenim u žutu majicu koga će od učesnika "preuzeti za linč" nakon skupa. Žena, obučena u belu  odeću sa cvetnim dezenima i sa tamnim naočarima za sunce vređala je Edina Veljovića iz Inicijative mladih za ljudska prava koji protestuje sa Ženama u crnom: "Osušio si se od droge i nemoralnog života, mora da si gej" i onda se vulgarnim psovkama obratila okupljenim aktivistkinjama Žena u crnom, nazivajući ih "muslimanskim kurvama". Direktorku Dokumentacionog centra Ratovi 1991-1999 Drinku Gojković ista žena sa tamnim načarima vređala je rečima: "Drinka, muslimanska kurvo, prenosiš sidu koju si dobila od Muslimana ovde po Beogradu, tebe ćemo na banderu zbog toga da obesimo, a meni je dvanaest članova pordice zaklano". Mladić u žutoj majci (isti onaj koji dogovara linč sa "prijateljem" iz Udruženja boraca) ponovo je zapretio: "Narkomane, koristiš kokain jer živiš od Soroševih para, pa si zaboravio gde se nalaziš, naučićemo te mi, cela noć je pred nama". Novinarka Republike Vera Vujošević,  bila je sprečena da fotografiše okupljenu masu, a žena u beloj haljini sa crnim šeširom pokušala je, uz pretnje, da joj otme foto-aparat.

Posle sat vremena, koliko je i bilo planirano da skup traje, policija  je odbila da obezbedi pratnju učesnicima protesta, zbog čega su se aktivisti i aktivistkinje sklonili u baštu restorana/poslastičarnice "Inex". Okupljeni huligani uzvikivali su: "Nećemo mi nigde, i ovako čekamo koncert, taman da vas imamo za dezert" i  seli na klupe pored bašte poslastičarnice.

Kako se radikalna grupa nije razišla ni nakon četrdesetak minuta čekanja, učesnici skupa  odlučili su da krenu u grupi prema Skadarliji kako bi umanjili šanse za napad. Na zahtev organizatora skupa policija  je pozvala specijanu jednicu koja je sa dva kombija ispratila učesnike do Skadarlije. Kod bioskopa Balkan huligani su kamenovali kolonu koju je obezbeđivala policija.

Spas od radikalnih građana i građanki učesnici skupa potražili su u taksi vozilima kod bioskopa "Balkan". Policija je obezbeđivala raspoređivanje aktivista i aktivistkinja u taksi vozila sve dok i poslednji učesnik nije bio smešten u automobil.