Srbija

Parada ponosa 2016. održana je u nedjelju u Beogradu pod motom “Ljubav mijenja svet“ bez incidenta, ali uz angažiranje jakih snaga policije i žandarmerije.

foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Prvi put Belgrade pride održan je bez velikih napetosti koje su pratile prethodne mimohode pripadnika LGBT populacije u srbijanskom glavnom gradu. Neki od njih su iz sigurosnih razloga bili odgađani ili su završavali velikim neredima i krvavim obračunima protivnika Parade i policije.

Početak mimohoda proglasila je glumica i aktivistica za ljudska prava Mirjana Karanović porukom da svi trebaju naći način i osvojiti svoj prostor slobode.

- Ljudski život je dragocjen, a pravo da ga živimo slobodno je i neosporno, rekla je Mirjana Karanović.

Dok je središte grada nadlijetao policijski helikopeter, a kordoni policije stajali uz zgrade vlade i državnih institucija ili blokirali sporedne ulice, kolona sa zastavama i obilježjima pripadnika LGBT zajednice krenula je od Trga Slavija prema Trgu Republike u samom središtu Beograda.

U kafićima pored trase Parade ponosa i okolnim ulicama vlada je uobičajena nedjeljna slika, a nekoliko desetaka protivnika Belgrade pridea okupilo se ranije ispred crkve Svetog Marka kod parka Tašmajdan s parolama "Nećemo sramotu u javnom životu".

foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Belgrade pride 2016. okupio je i mnogo više dužnosnika i djelatnika političkog i javnog života nego prijašnjih godina, a šef delegacije Europske komisije u Beogradu Michael Davenport održavanje Parade ocijenio je kao "pozitivnu poruku koja se šalje iz Srbije o poštivanju ljudskih prava".

- Jasno je da organizatori Parade efikasno surađuju s policijom i nadležnim tijelima koji očito podupiru Paradu. I to je također pozitivna poruka svima o poštivanju ljudskih prava svih građana Srbije, rekao je novinarima Devenport koji se, s veleposlancima SAD-a, Velike Britanije i još nekoliko zapadnih zemalja pridružio sudionicima Parade ponosa u šetnji.

Sudjelovali su i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, ministrica državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, prva javno deklarirana gay ministrica u srbijanskoj vladi,, šefica Pregovaračkog tima Srbije s EU Tanja Miščević, povjerenica za ravnopravnost Brankica Janković, predsjednik  Odbora za ljudska i manjinska prava Skupštine Srbije Meho Omerović, predsjednik oporbene Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić, Marko Đurišić iz Socijaldemokratske stranke, predstavnici civilnog sektora, nevladinih udruga i nekoliko međunarodnih organizacija.

foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

- Za mene je važno da se Pride održava treću godinu, da je gradonačelnik Beograda tu sve tri godine i da su tu i predstavnici vlade, rekla je ministrica Brnabić novinarima prije početka Belgrade pridea 2016., a na pitanje što je s drugim članovima vlade, ministica Brnabić je rekla da nju to ne smeta.

Zastupnica i članica parlamentarog odbora za eurointegracije Marinka Tepić skrenula je pozornost na dvije "velike pobjede" - prvu, da je Belgade pride održan mirno, a drugu - da je zbog mimohoda prvi put u povijesti ostvarena velika pobjeda jer je zbog održavanja Parade ponosa pomaknut termin utakmice Crvena zvezda-Partizan, koja je zbog toga odigrana u subotu.

Tepić  je najavila da će Skupština Srbije uskoro raspravljati o deklaraciji protiv homofobije i strategiji protiv svake vrste nasilja, poglavito protiv pripadnioka LGBT zajednice te protiv vršnjačkog nasilja.

Policijske su procjene da je današnji Belgrade pride 2016. okupio više od 1.000 ljudi, a neslužbene su procjene da je u održavanju reda angažirano oko 5.000 policajca, žandarmerije i policije u civilu koji su brinuli o sigurnosti sudionika mimohoda.

 

Izvor: 24 sata

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 2352
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svibanj 2014 1830
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 2247
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svibanj 2010 6645
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4499
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4512
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svibanj 2015 1478
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 2080
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 2106
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 6065
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svibanj 2010 3066
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3920
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Lezvezarije Gilde M.

 

Izložba Tine Antolić

Pogled s BaLConn-a