Srbija

dodatno zagrijala već "užareno ozračje"

Najava Pridea i Trans pridea u Beogradu

Screenshot: Gay Pride Beograd (2010.)/RT/YouTube

U BEOGRADU je za 20. rujna najavljeno istodobno održavanje Parade ponosa i mimohod Trans pride koji će okupiti tranvestite, a beogradski tisak ocjenjuje da će te manifestacije pojačati netrpeljivost prema pripadnicima tih dviju zajednica.

Sudionici Parade ponosa šetat će središnjim gradskim ulicama, dok će oni koji dođu na Trans pride stajati u parku između najviših državnih institucija - Predsjedništva, Skupštine Srbije i Skupštine grada, navode beogradske Večernje novosti, naglašavajući da će istodobno održavanje tih dviju manifestacija “dodatno zagrijati" ionako već užareno ozračje.

"Građani bez sluha"

Kriminolog Zlatko Nikoli strahuje da bi sigurnost ovoga puta mogla biti ugrožena mnogo više nego ranije, jer u okolnostima u kojima se nalazi Srbija, "obični građani nemaju sluha" za tu vrstu problema, prenosi beogradski dnevnik.

“To je samo dolijevanje ulja na vatru i pitam se kome treba tako nešto, kada ionako imamo potencijalnih sigurnosnih problema zbog velikog broja migranata?! To je i dodatni trošak, jer treba platiti angažiranje policije. Postoje i drugi načini da se takvi problemi riješe, jer oni se ionako rješavaju zakonima u skupštini, a ne na ulici “, objašnjava Nikolić.

Trans pride pod nazivom “Ponos trans osoba” već je izazvao burne polemike, a ultradesničarske udruge pobunile su se neugodnim komentarima na društvenim mrežama.

Bezakonje  

Glavni razlog prosvjeda transeksualnih osoba je, kako kažu u njihovim udrugama, diskriminacija i nedostatak propisa koji bi im olakšao život, poglavito jer nakon promjene spola obično mijenjaju i ime, a prema pravomoćnoj sudskoj odluci u izvanparničnom postupku i matični broj, što stvara probleme pri eventualnom razvodu braka ili diobi i nasljeđivanju imovine.

Matičari tvrde da je u praksi bilo slučajeva da osoba želi ostati u braku, ali kako istospolni brakovi u Srbiji nisu dopušteni, to je nemoguće.

U Srbiji nema propisa koji reguliraju ta pitanja, a pravne probleme nije riješila čak preporuka ustavnog suda matičnim uredima da ne kompliciraju promjenu osobnih podataka transrodnih osoba.

 

Izvor: Index.hr