Srbija

Beograd/Novi Sad -- Omladina SPS podržala održavanje Parade ponosa u Beogradu, istakavši da je to jedan od oblika izražavanja prava na različitost svih građana Srbije.

lgbt

Kako se navodi u saopštenju omladine SPS-a, prihvatanjem i integrisanjem svih građana Srbije, bez obzira na njihova lična svojstva, stvoriće se jače društvo koje će lakše da odgovori na sve izazove s kojima se Srbija suočava.

"Obaveza nas mladih socijalista je da u duhu levičarske solidarnosti pošaljemo jasnu poruku da su svi naši sugrađani jednaki pred zakonom", navodi se u saopštenju.

Održavanje Parade danas su podržale i organizacije civilnog sektora u Nišu.

Posredstvom video mosta predstavnici NVO u Nišu obratili su se kolegama u Beogradu u prisustvu novinara sa obe strane i uputili zahtev državi da učini sve kako parada ne bi bila otkazana kao prethodne dve godine ili kako ne bi doživela sudbinu parade iz 2010. godine.

"Već treću godinu zaredom dajemo podršku paradi ponosa. Upućujemo i poruku državi da je dužna da omogući jedno od osnovnih ljudskih prava, a to je pravo na okupljanje i izražavanje. Ovo je samo jedan od načina na koji će organizacije civilnog društva iz Niša podržati paradu u Beogradu", rekao je za Tanjug Dragan Đorđević, koordinator mreže odbora za ljudska prava u Nišu.

Milan Stefanović iz "Protekte", podsetio je da je nedavno u Beogradu održana fudbalska utakmica Srbija-Hrvatska, ocenjena kao događaj visokog rizika i da je uz angažovanje organa bezbednosti - oko 4.000 policajaca - sve prošlo u najboljem redu.

"U pitanju je politička volja, i mi ne smemo dozvoliti da od volje političara zavisiti ispunjavanje osnovnih ljudskih prava", rekao je Stefanović.

Kao deo podrške održavanju Parade ponosa, u Nišu će biti organizovani volonteri koji će naredne subote u Beogradu pomoći u organizaciji, ali i učestvovati u šetnji. Ljupka Sibinović iz centra za razvoj civilnih resursa rekla je ovom prilikom da će i ona zajedno sa kolegama iz Niša i Beograda u subotu biti deo parade ponosa u Beogradu.

I omladina Lige socijaldemokrata Vojvodine i podmladak Socijaldemokratske unije danas su podržali održavanje "Parade ponosa" najavljene za 28. septembar u centru Beograda.

Te dve stranke u zajedničkom saopstenju su istakle da "zajedničkim stavom želimo da pokažemo da postoje pitanja oko kojih bi svi trebalo da se usaglase bez obzira na političke razlike".

Ukazuje se i da omladina te dve stranke "kada je u pitanju poštovanje ljudskih prava, veruju da je to jedan od preduslova za modernizaciju društva.

"Pravo na slobodu okupljanja mora da bude garantovano svim građanima i građankama Srbije, dokle god ne vređaju druge i pozivaju na mržnju i nasilje", ističe se u saopštenju.

 

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 1974
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svibanj 2014 1548
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 1949
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svibanj 2010 6278
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4167
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4233
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svibanj 2015 1222
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1734
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 1803
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5617
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svibanj 2010 2766
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3630
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Lezvezarije Gilde M.

 

Izložba Tine Antolić

Pogled s BaLConn-a