Srbija

NOVOSADSKA LEZBEJSKA ORGANIZACIJA - NLO

NLO

Ove godine festival posvećujemo bendu Pussy Riot.

Svi programi festivala "Umetnost radi akcije" održavaju se u Omladinskom centru CK13, Vojvode Bojovića 13, Novi Sad. Ulaz na programe je slobodan.


1. DAN, 01. 11. 2012.


18h Projekcija filma"Audre Lorde – The Berlin Years 1984 to 1992"
"Odri Lord - Berlinske godine 1984 - 1992"

Režija : Dagmar Schultz
Žanr : Dokumentarni film
Trajanje : 60 min.
Jezici : Engleski i nemački (sa titlom na engleskom)

Audre Lorde, (1934 - 1992) je Afro Američka pesnikinja, lezbejka, autorka i jedna od najznačajnijih aktivistkinja feminističkog Afro-Američkog pokreta i lezbejskog pokreta u Americi.   
Ovaj film govori o neispričanom poglavlju njenog života, i godinama koje je provela u Nemačkoj, inspirišući prvi pokret "Crnih Nemaca/Nemica", podržavajući ga, s ponosom, kao Afro-Nemački pokret. Njena važna uloga tokom berlinskih godina bila je i u ohrabrivanju "Belih Nemačkih" feministkinja da se suoče sa sopstvenim rasizmom.
Ovaj film takođe osvetljava i njenu bitku sa kancerom. Naime, u Berlinu, gradu koji je postao njen treći dom, naišla je na tretman koji joj je produžio život za osam godina u odnosu na prognoze koje su joj davali američki lekari.


19:30h Projekcija filma "Relations. 25 YEARS OF THE LESBIAN GROUP ŠKUC-LL Ljubljana"
"Odnosi. 25 GODINA LEZBEJSKE GRUPE ŠKUC – LL Ljubljana"

Režija : Marina Gržinić, Aina Šmid, Zvonka T Simčič
Scenario: Marina Gržinić
Žanr : Dokumentarni film
Trajanje: 84 min.
Jezici : Slovenački, srpski, hrvatski ( sa titlom na engleskom)

Ovo je film o 25-o godišnjici lezbejske grupe ŠKUC-LL (1987-2012) i lezbejskom pokretu u bivšoj Jugoslaviji. Film postavlja u kontekst LGBT zajednicu i nastanak lezbejskog pokreta u odnosu na politiku, ekonomiju, kulturu, umetnost i pravno državne strukture. Kontekstualizacija se događa na socijalno-političkim nivoima, nastalim u okviru konkretnih vremenskih perioda :  početak kada se raspada socijalizam i prelazi u neoliberalni kapitalizam, a zatim period tokom devedesetih godina koji oslikava tranziciju sve do današnjih dana i krvavog neoliberalnog globalnog kapitalizma.
Film sadrži analize pokreta u Evroskoj uniji nakon 2004. godine, kada Slovenija postaje članica Unije i sadrži diskusije i analize “klime” koja je usledila nakon diskusije i odbijanja novog porodičnog zakona u Sloveniji 2012. godine.
Film predstavlja raznolikost procesa marginalizacije i borbe za prava lezbejskih i LGBT zajednica u Sloveniji i na prostorima bivše Jugolavije. To je borba za vidljivost, ali i svedočenje o neverovatnoj moći lezbejskog pokreta. Film se sastoji iz intervjua, dokumenata, umetničkih projekata, noćnog života, političkih nastupa i kritičkih pozicija. Film takođe govori i o Evropi, globalnom svetu kapitalizma, kao i o statusu lezbejki danas. Ostale teme koje su obuhvaćene su udruživanja, istorija, relacije i udruživanja sa feminizmom, gej, transdžender i kvir zajednicama... Film pruža oštru kritiku diskriminacije, rasizma i fašizma u Evropi danas.
Film je napravljen BEZ budžeta i bez bilo kakvog finansijskog ulaganja od strane vlade ili nevladinog sektora.

21:15h tribina POKRENIMO OTPOR - feminističke perspektive

Učestvuju :
Staša Zajović, Žene u crnom, Beograd
Vera Kurtić, Ženski prostor, NIš
Biljana Stanković Lori, Novosadska Lezbejska Organizacija - NLO
Moderatorka : Tijana Popivoda, NLO

Tribina i javna diskusija bave se upravo načinima otpora koje su koristile feminističke i lezbejske grupe na ovom prostoru, od kraja 80 - ih do danas. Kako su se pozicije feminističkih organizacija menjale, šta je to pokretalo otpor, gde leži večita snaga feminističkih grupa. Gde smo danas i šta je potrebno za pokretanje pravog otpora klerodesničarskoj vladavini u zemlji.
Srdačno pozivamo sve zainteresovane građanke i građane da prisustvuju i učestvuju u diskusiji.

2. DAN, 02. 11. 2012.
20h Literarno veče, na TEMU : SETITE SE OTPORA
Učesnice i učesnici nastupiće sa autorskim proznim i poetskim tekstovima.

2012. godine u Srbiji je na "vlasti" ponovo grupa ljudi/političke partije koje su 90-ih godina započinjale i vodile ratove na prostoru bivše Jugoslavije, pustošeći zemlje bivše republike, a ponajviše Srbiju. Na osnovu iskustva, nikada nijedna politička partija nije opcija za nas, ali kako se dogodilo da je poverenje ponovo dato zločincima.
Kao feministička, antimilitarna organizacija, NLO je izazvana ovom dnevno - političkom situacijom koja već dugo prevazilazi samo dnevno partijska previranja i otimanja i nalazi se u sferama života svih građanki i građana, Zato želimo da se setimo i vratimo snazi pobuna koje su se događale u nama, oko nas, među ženama, protiv rata, među studentima, protiv režima i nadamo se doprinesemo što skorijoj pobuni građanstva koje lako i udobno putuje u apatiju. U tom smislu smo i kreirale temu večeri.

3. DAN, 03. 11. 2012.


13h – 17h  Ženski bazar


ŽENSKI BAZAR je prodajna izložba autora i autorki koji/e se bave izradom i (re)dizajniranjem različitih vrsta rukotvorina. Cene na Bazaru su povoljne: uloženi rad i cena proizvoda je proporcionalna, sa ciljem da svi/sve koji/e posete Bazar mogu nešto i da kupe. Bazar neguje fairtrade politiku i pristupačnost cena. Ženski Bazar pokrenut je pre svega iz potrebe da podržimo žene koje dele svoju kreativnost, da ih podržimo u ekonomskom smislu i promovišemo njihov kreativni rad. Ženski bazar su pokernule žene, ali je otvoren da na njemu izlažu svi bez obzira na pol/rod. Dođite, razgledajte, informišite se, razmenite, povežite se, družite se... Očekujemo Vas!

15h - 17h Radionica veganske ishrane ( Dođite, učestvujte, večerajte! )

Šefica kuhinje : Ana Zorbić, Ženski prostor, Niš

17h Topli obrok


MUZIČKI PROGRAM :

21:15h Gabriella Benak, violinistkinja i vokalna umetnica. Gabriella će nastupiti sa svojim solo projektom pod nazivom "Life", koji uključuje glas, violinu i violu.

22:15h Le Zbor, hor, Zagreb, http://www.lezbor.com/

Specijalne gošće :

Lori i Bojana Bulatović Bo, LoBo bubnjarke, Novi Sad – Beograd


Festival podržavaju : Kvinna till Kvinna, Female Oxygen, Heart and Hand Fund