Srbija

rainbow

Beograd - Boban Stojanović, organizator Parade ponosa veruje da će 6. oktobra u Beogradu biti parade. Dveri: Parade neće biti, organizatore tužimo zbog skaradne izložbe.

Oni su gostujući u Utisku nedelje na TV B92, izneli svoje razloge zašto veruju da će se gej parada održati odnosno da je neće biti. Boban Stojanović kaže da se organizatori Prajda spremaju za taj dan iako još postoji mogućnost da taj skup bude zabranjen.

Vladan Glišić iz pokreta "Dveri" je izneo da je poseban problem izložba koja se 3. oktobra otvara jer "vređa prava vernika i religioznih ljudi". On najavljuje tužbu protiv organizatora Prajda zbog te kako kaže "skaredne izložbe".

Reč je o izložbi fotografija švedske umetnice Elizabet Olson Valin pod nazivom "Eke Homo" koja će biti otvorena u sklopu Nedelje prajda - festivala koji traje sedam dana i koji ima razne prateće aktivnosti, među kojima je i sporna izložba na kojoj će Isius Hrist biti prikazan između ostalog u ženskoj garderobi i sa cipelama na štiklu.

Boban Stojanović, član organizacionog odbora Parade ponosa međutim odbacuje optužbe da je reč o provokaciji i vređanu religijskih prava vernika, već da je reč o "postmodernom propitivanju religije".

"Ovde je sve provokacija, izložba je izložba, a šta je sa tim da se ja kao homseksualac izlažem tome da me ljudi tuku na ulici samo zbog toga," upitao je Stojanović.

On je naveo da Glišić svojim izjavama "sa intelektualne razine daje opravdanje za nasilje" nad pripadnicima LGBT populacije i pozvao ga da apeluje na huligane da 6. oktobra ostanu kući i omoguće da se održi Parada ponosa.

Glišić iz Dveri je rekao da nasilja sledeće subote neće biti, ali je na više puta ponovoljeno pitanje da li će pozvati svoje pristalice da sledeće subote ostanu kod kuće odbio da odgovori. On je nastojanje da se održi Parade ponosa povezao sa dešavanjima u arapskim zemljama i protestima zbog filma koji vređa proroka Muhameda, navodeći da se radi o provokaciji a ne o umetnosti.

Prema njegovim rečima "nije problem sama gej parada, koja je svuda u svetu karnevalska radost, jer to nije borba za ljudska prava. Naša ponuda je da ne bude gej parade nego da vidimo šta država može da ponudi da homoseksualci više ne bude diskriminisani".

On kaže da su se Dveri obratile Srspkoj pravoslavnoj crkvi i da je reagovanje patrijarha Irineja već stiglo i da se nada da će reagovati i država. On je naveo da se nada i reakciji prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića jer je kako je rekao, jasno da od SPS-a neće dobiti odgovor, pošto su se pojedini ministri te partije već izjasnili da podržavaju održavanje Parade ponosa.

Nenad Prokić, dramski pisac i član LDP-a smatra da je najveći problem država, koja nije sposobna da izađe i kaže da nije sposobna da organizuje i dozvoli bezbedan skup.

"Problem je u državi koja treba da obezbedi da gej parada bude bezbedan skup, da ne bude incidenata, da to bude sigurno. Ali dobro je što ovde u emisiji zajedno sede predstavnik gej populacije i Dveri koje u poslednje vreme često viđam zajedno u medijima", kaže Prokić.

Prokić je naveo da su provokacija deo politike, ali da se postavlja pitanje da li je ta provokacija uvek pametna.

"Ako si spreman da snosiš konsekvence i ako u provokaciji uživaš, onda u redu. Ja bih omogućio to pravo. Ali moraš biti spreman na reakciju", rekao je Prokić i dodao da organizatori Parade ponosa i konkretne izložbe treba da budu svesni u kakvom društvu žive, ali je dodao da u Srbiji ima mesta i za jednu i za drugu stranu čiji bi predstavnici trebalo da "sednu i da počnu da se dogovaraju".

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je ranije danas da će narednih dana biti doneta odluka o tome da li će Parada ponosa biti održana. Odluka će biti doneta posle sastanka Biroa za koordinaciju službi bezbednosti na kome ćemo premijer Srbije Ivica Dačić predstaviti mišljenje svih službi o tome kakve su bezbednosne procene da se održi "Parada ponosa".

Premijer Srbije Ivica Dačić je pre nekoliko dana u Skupštini Srbije rekao da ima puno razloga za i protiv održavanja parade.

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 2136
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svi 2014 1679
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 2086
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svi 2010 6453
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4345
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4354
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svi 2015 1339
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1880
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 1948
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5820
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svi 2010 2918
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3763
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Lezvezarije Gilde M.

 

Izložba Tine Antolić

Pogled s BaLConn-a