Srbija

Dve koalicije nevladinih organizacija zatražile su danas ( 06.09.)od Ivice Dačića i Aleksandra Vučića da obezbede bezuslovno održavanje gej parade.

Koalicija protiv diskriminacije i Koalicija za pristup pravdi zatražile su danas od premijera Srbije Ivice Dačića i prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića da bezuslovno osiguraju poštovanje Ustavom zajamčenih ljudskih prava svih građana, uključujući i njihovo pravo na mirno okupljanje.

"Vlada ne sme još jednom da dozvoli da pretnje nasilnika odlučujuće utiču na izbor pojedinaca i grupa koji imaju pravo na slobodu okupljanja. Država je dužna da spreči nasilje i omogući efektivno uživanje zajamčenih prava", navodi se u saopštenju te dve koalicije.

Ocenjeno je da najave najviših predstavnika Vlade da bi policija i bezbednosne službe mogle i ove godine da procene da ne mogu da se suprotstave otvorenim pretnjama organizatorima Beograd Prajda i obećanju nasilja učesnicima skupa, stvara osećaj nesigurnosti kod svakog građanina Srbije.

U saopštenju se podseća da je predsednik Vlade na B92 izjavio da jeste za održavanje parade i zabranu diskriminacije, ali da je reč o bezbednosnim pitanjima.
"Ne pada mi na pamet da žrtvujemo živote tih ljudi i policajaca", kazao je pre dva dana Dačić, dok je prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić ponovio je da se radi o bezbedonsnom pitanju, ali da će o održavanju Beograd Prajda odlučiti policija.

Koalicija protiv diskriminacije i Koalicija za pristup pravdi podsećaju da prema Ustavu Srbije i zakonskim propisima, organizatori odlučuju o održavanju skupa, a da su policija i bezbednosne službe dužne da osiguraju bezbednost učesnika skupa, a ne da zabranjuju njihovo okupljanje.

Za razliku od drugih javnih manifestacija koje se bez problema održavaju, Beograd Prajd je bio zabranjen 2009. i 2011. godine.

Ustavni sud Srbije je u decembru 2011. proglasio neustavnom zabranu iz 2009. godine, naglašavajući da je ovom zabranom prekršeno ustavno jemstvo slobode okupljanja.

Ako postoje realne pretnje po bezbednost, građani moraju znati ko su pojedinci koji godinama unazad pripremaju i vrše nasilje i koje mere država preduzima prema njima, navodi se u saopštenju.

U odlukama Evropskog suda za ljudska prava više puta je istaknuto da baš u slučajevima kada su u pitanju pripadnici različitih manjinskih grupa, država ima dužnost da im osigura slobodu okupljanja, bez obzira na njihovu "nepopularnost" ili "bezbednosne aspekte" njihovog okupljanja, kao i da im mora omogućiti da javno iskažu svoj identitet.

Koalicija protiv diskriminacije i Koalicija za pristup pravdi pozvale su predsednika Srbije, predsednika Vlade i prvog potpredsednika Vlade da osiguraju sprovođenje zakona protiv onih koji pribegavaju nasilju u društvu, te da bez ustezanja podrže i obezbede slobodno izražavanje ličnog identiteta, udruživanje i okupljanje manjinskih grupa.

Na ovaj način bi se svim građanima Srbije poslala jasna poruka o spremnosti državne vlasti da se brine o poštovanju i zaštiti prava i sloboda svakog člana društvene zajednice ponaosob, ističe se u saopštenju.

 

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 2255
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svi 2014 1765
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 2173
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svi 2010 6575
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4436
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4445
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svi 2015 1421
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1977
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 2029
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5961
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svi 2010 3005
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3851
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Lezvezarije Gilde M.

 

Izložba Tine Antolić

Pogled s BaLConn-a